search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07
MENU CLOSE

Με το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

11.05.2014 21:00
oldphotossel.121399659630.jpg

Του Κυριάκου Ζηλάκου

Στρώνεται το έδαφος για χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους και ελληνικών αεροσκαφών στο πρόγραμμα «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ. 

Του Κυριάκου Ζηλάκου

Στρώνεται το έδαφος για χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους και ελληνικών αεροσκαφών στο πρόγραμμα «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ. 

Ανοιχτή εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση αμερικανοΝΑΤΟϊκών και Ρωσίας επί του εδάφους της Ουκρανίας, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό, σηματοδοτεί η συμφωνία για συνεργασία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την αντίστοιχη της Βουλγαρίας, η ενίσχυση εκ μέρους του ΝΑΤΟ της «πυρηνικής αποτροπής», δηλαδή το ξαναβρικολάκιασμα της πυρηνικής απειλής, και η ομολογημένη, εκ μέρους της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Η σημασία της συμφωνίας αυτής όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητή όσο η ουκρανική κρίση εντείνεται και όσο στην Ευρώπη διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο.
Στην ουσία η Ελλάδα μπαίνει σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και τοποθετείται απέναντι στη Ρωσία, προσφέροντας τόσο το έδαφός της όσο και τα πιο προηγμένα από τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει, τα οποία βρίσκονται στην υπηρεσία αυτής της αντιπαράθεσης. Ειδικότερα, στις σημερινές συνθήκες απόλυτης οικονομικής αποικιοποίησης της Ελλάδας, μια τέτοια εμπλοκή μπορεί να προοιωνίζεται άκρως καταστροφικές συνέπειες. Η σημερινή εικόνα της χώρας μας στο γεωστρατηγικό πεδίο προσομοιάζει πολύ με εκείνη που είχε μετά την έξοδό της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, οπότε και προσδέθηκε στο άρμα του ΝΑΤΟ και του «από βορρά κινδύνου», υποτάσσοντας όλες τις προτεραιότητες και τις λειτουργίες της σε αυτό τον σκοπό.

Το βουλγαρικό FIR

Εξηγούμε λοιπόν τη σημασία των τριών προαναφερόμενων στοιχείων, δηλαδή της συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για ελληνική αεροπορική κάλυψη του βουλγαρικού FIR (είναι η ζώνη ελέγχου των πτήσεων) στη Μαύρη Θάλασσα, της ενίσχυσης της δύναμης «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ και της ενεργού ελληνικής συμμετοχής στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, και πώς αυτά συσχετίζονται μεταξύ τους:

1. Η συμφωνία «Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας» (Technical Arrangement [ΤΑ]), όπως αποκαλείται, υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2014 μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και τον διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας υποπτέραρχο Konstantin Popof. Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρεται: «Η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του Εναέριου Χώρου των δύο κρατών».

Η συμφωνία αυτή πρακτικά σημαίνει ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα παρέχει συνδρομή για αναγνώριση «αγνώστων αεροπορικών ιχνών» μέσα στο βουλγαρικό FIR, προφανώς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όχι στον εναέριο χώρο πάνω από το χερσαίο τμήμα της βουλγαρικής επικράτειας. Έτσι, τα ελληνικά μαχητικά υπό την καθοδήγηση των επιτελείων του ΝΑΤΟ, σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της ΝΑΤΟρωσικής διελκυστίνδας για την Ουκρανία, θα φθάνουν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τα ρωσικά μαχητικά, δεδομένου ότι στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας ως «άγνωστα αεροπορικά ίχνη» δεν νοούνται τα αεροσκάφη των ΝΑΤΟϊκών χωρών, π.χ. της Τουρκίας, αφού οι πτήσεις τους είναι γνωστοποιημένες στο ΝΑΤΟϊκό σύστημα εναέριας επιτήρησης, παρά μόνο τα ρωσικά.

Με βάση την εν λόγω συμφωνία, ελληνικά μαχητικά της QRΑ (δύναμη άμεσης αντίδρασης) θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης «αγνώστων ιχνών», στην ουσία επιχειρησιακή δράση, στον βουλγαρικό εναέριο χώρο, το βουλγαρικό FIR αλλά και πέρα από αυτό, μέχρι τη μέση της Μαύρης Θάλασσας, καθώς η βουλγαρική Αεροπορία δεν έχει τα μέσα για να καλύπτει τέτοιες αποστολές. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχουν αναλάβει εκ περιτροπής τέτοιες αποστολές στη Βαλτική, για λογαριασμό της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Εκτιμάται πως η ελληνοβουλγαρική συμφωνία έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στο ΝΑΤΟ, καθώς σχετικά πρόσφατα ρωσικά αεροσκάφη αναγνώρισης IL-20 Coot είχαν πετάξει στη Μαύρη Θάλασσα και αναχαιτίστηκαν από τουρκικά μαχητικά κοντά στα όρια του βουλγαρικού FIR. Το γεγονός δε, ότι η ελληνική συμμετοχή στην αεροπορική επιτήρηση και κάλυψη του χώρου της Μαύρης Θάλασσας, που ανήκει στη βουλγαρική αρμοδιότητα, δεν έτυχε κάποιας τουρκικής αντίδρασης, σημαίνει ότι πρόκειται για μέρος ενός σχεδίου στο οποίο συμμετέχει και η Τουρκία, η οποία άλλωστε διευκολύνεται έτσι, αφού της παρέχεται κάλυψη από την πλευρά της δυτικής Μαύρης Θάλασσας.

Η ελληνοβουλγαρική συμφωνία θεωρητικά μπορεί να αποτελεί επέκταση σχετικής συμφωνίας του 2010, όμως τότε ήταν άλλο το πλαίσιο κάλυψης, αφορούσε την τρομοκρατία και τα πολιτικά αεροσκάφη, ενώ ήταν και άλλο το γεωπολιτικό περιβάλλον, αφού δεν είχε ξεσπάσει ανοιχτά η ΝΑΤΟρωσική αντιπαράθεση. Τυπικά βέβαια υποτίθεται πως και τα βουλγαρικά μαχητικά θα έχουν αντίστοιχα δικαιώματα στον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά τέτοιο θέμα πρακτικά δεν υφίσταται.

2. Η παραπάνω ελληνοβουλγαρική συμφωνία ενοποίησης του εναέριου χώρου Ελλάδας – Βουλγαρίας και η υπαγωγή του στο κεντρικό αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ μέσω της Λάρισας, με τη διάθεση ελληνικών μέσων, όπως επίγεια ραντάρ, αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης και ελέγχου, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη για επιχειρησιακές αποστολές κάθε τύπου, έρχεται να «κουμπώσει» με τις διαδικασίες αναβάθμισης και επανασχεδιασμού του δόγματος περί «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ και της αποκαλούμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας».

Νατοϊκή απόφαση

Όπως έγινε γνωστό μέσω δημοσιευμάτων, στα μέσα Μαρτίου του 2014 το ΝΑΤΟ προχωράει εσπευσμένα στην πυρηνικοποίηση έξι πολεμικών αεροποριών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της πολιτικής ασφάλειας, με άμεση ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του, θέλοντας έτσι να βάλει μπροστά τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή», δηλαδή την πυρηνική απειλή, ως αντιστάθμισμα στη ρωσική υπεροχή σε συμβατικά μέσα στην περιοχή της Ευρώπης.

Η ΝΑΤΟϊκή απόφαση περιλαμβάνει την έκτακτη πιστοποίηση σε μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-15Ε, F-16 και Tornado και την αποθήκευση επί ευρωπαϊκού εδάφους από το 2015 έως το 2018 πυρηνικών βομβών ελεύθερης πτώσης τύπου B61-12. Ο κατάλογος των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα δεν έχει γνωστοποιηθεί πλήρως. Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξοπλίσει με πυρηνικά όπλα όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που θα σταθμεύουν στην Ευρώπη έως το 2024, όπως και σε αεροπλανοφόρα. Ως ορίζοντας επιχειρησιακής λειτουργίας των νέων πυρηνικών δυνατοτήτων των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ στην Ευρώπη έχει οριστεί το 2020. Για το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να διατεθούν πάνω από 1 δισ. δολάρια, ενώ πάνω από 150 εκατ. δολάρια θα δαπανηθούν για την εξασφάλιση των πυρηνικών βάσεων στην Ευρώπη.

Με τις εξελίξεις αυτές, εκτός των άλλων, προκύπτει και θέμα παραβίασης και της Συνθήκης σχετικά με τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), λόγω της ένταξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε μαχητικά αεροσκάφη κρατών που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τα οποία δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού συνδέεται άμεσα, στην ουσία είναι σε εφαρμογή του, με το εφιαλτικό δόγμα, που υπάρχει στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά συρτάρια και φαίνεται πως με αφορμή την Ουκρανία βγαίνει στην επιφάνεια, περί «τοπικού» ή «μικρού» πυρηνικού πλήγματος, το οποίο συνδέεται επίσης με το λεγόμενο πρόγραμμα «αντιπυραυλικής προστασίας» (αντιπυραυλική ασπίδα) του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που προωθείται στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές που στοχοποιούν τη Ρωσία. Το πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την «αντιπυραυλική ασπίδα», που είναι προέκταση των αντίστοιχων αμερικανικών προγραμμάτων, αποτελεί την πιο επιθετική πτυχή μιας στρατηγικής για παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ.

Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να κρατούν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην πυραμίδα της «πυρηνικής αποτροπής» και να εξασφαλίζουν για λογαριασμό τους επί ευρωπαϊκού εδάφους την εξαπόλυση του πρώτου πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας, χωρίς άμεση δική τους συμμετοχή, ώστε να μην υπάρχουν πυρηνικά αντίμετρα από τη Μόσχα. Αυτά, όσο κι αν ακούγονται σαν σενάρια μιας εφιαλτικής «επιστημονικής φαντασίας», υπάρχουν και διαμορφώνουν συσχετισμούς ισχύος στην παγκόσμια σκακιέρα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως πάνω σε τέτοια σενάρια στήθηκε όλο το μεταπολεμικό (1945-1990) ψυχροπολεμικό σύστημα διεθνούς ισορροπίας.

Με όλα αυτά, η Ευρώπη εξελίσσεται και πάλι σε πεδίο μιας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με άμεσο κίνδυνο να παγιδευτεί σε αυτή, υποτάσσοντας κορυφαίες οικονομικές επιλογές σε γεωπολιτικές δεσμεύσεις. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χώρες όπως η Ελλάδα, που τελούν υπό συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής κατάρρευσης πολεμικών διαστάσεων, διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν άμεσα τις συνέπειες.

3. Η ομολογημένη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ το 2010, διά στόματος του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου, υπό την ιδιότητα τότε του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έρχεται να «δέσει» την όλη υπόθεση.
Η ομολογία του υπουργού Άμυνας συνδέεται με την ακόμα πιο σφιχτή ενσωμάτωση της Ελλάδας στους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως αυτή προσδιορίζεται με την αποδοχή, εκ μέρους της κυβέρνησης, του νέου επικαιροποιημένου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ (2010-2020), βάσει του οποίου ο πυρηνικός εφιάλτης διατηρείται με την προβιά του «αποτρεπτικού» χαρακτήρα.

Ομολογία

Τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η ενσωμάτωση της Ελλάδας στους πυρηνικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν τα όσα είπε στις 22 Νοεμβρίου 2010 σε συνέντευξη Τύπου ο Ε. Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα. Παραδέχθηκε ότι «δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ και ομολόγησε ότι «η Ελλάδα, ιστορικά, μετέχει στο σχέδιο αυτό διαθέτοντας μοίρες αεροσκαφών διπλής χρήσης», δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές βόμβες. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης για τον σκοπό αυτό ακόμα πιο σύγχρονων ελληνικών μαχητικών, πιστοποιημένων για τη μεταφορά και τη ρίψη ατομικών βομβών. Παραδέχτηκε επίσης ότι σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, δηλαδή και στο πυρηνικό, «μετέχουν και Έλληνες αξιωματικοί».

Όπως και στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί, στην αεροπορική βάση του Αράξου βρίσκονταν αποθηκευμένα από τους Αμερικανούς δεκάδες πυρηνικά όπλα. Στα μέσα στης δεκαετίας του ’90 αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητάς τους. Όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ποτέ δεν υπήρξε επίσημη δημόσια και ξεκάθαρη ενημέρωση από τις ελληνικές κυβερνήσεις, λόγω των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για τήρηση σιγής.

Το καινούργιο στοιχείο είναι πως η Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία λειτουργίας του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου «χαμηλής ετοιμότητας» στη Θεσσαλονίκη (HQ-NDC/GR), που το σχετικό μνημόνιο ψήφισαν στη Βουλή το 2008 μαζί Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, έχει αναλάβει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των σχεδιασμών του. Με βάση όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται να υπάρχουν και σήμερα στην Ελλάδα αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα νεότερης γενιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βάση του Αράξου ο χώρος φύλαξης των πυρηνικών όπλων παραμένει όπως είχε και όταν θεωρείτο βέβαιο ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα και τηρούνται οι ίδιοι κανόνες ασφάλειας και φύλαξης, σαν να πρόκειται για χώρο φύλαξης πυρηνικών όπλων.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ε. Βενιζέλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ομολόγησε ανοιχτά και απροκάλυπτα ότι η χώρα συμμετέχει στο πυρηνικό πρόγραμμα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:06