06/04/2020 18:31:11

Σήμα κινδύνου από Ασωπό για νέες βλαβερές ουσίες στα νερά του

Σήμα κινδύνου από Ασωπό για νέες βλαβερές ουσίες στα νερά του - Media

Εκπέμπει SOS ο ποταμός Ασωπός καθώς οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και επιπλέον εντοπίστηκαν νέες επιβλαβείς ουσίες στα νερά του.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο ευθύνεται για καρκινογενέσεις, έχουν φτάσει τα 4.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μg/L) όταν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί είναι μόλις 50 μg/L.

Μάλιστα σε γεωτρήσεις που έκαναν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 10.103 μg/L.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη χαρτογράφησης της διέλευσης του ποταμού και η πλήρης απουσία δεδομένων για τις βιομηχανίες που τον επηρεάζουν.

Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι η ρύπανση οφείλεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα στην άτυπη Βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς πολλών επιχειρήσεων, ότι η μόλυνση από χρώμιο είναι γηγενής.

Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού σε γεωτρήσεις που έγιναν βόρεια και δυτικά της Βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων ανιχνεύτηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις Μολύβδου και Μαγγανίου, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει την ύπαρξη περισσότερων πηγών ρύπανσης στα υπόγεια ύδατα.

Όπως επισημαίνουν, πιθανές πηγές ρύπανσης των υπόγειων υδάτων είναι είτε θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο, είτε υγρές διαρροές που φτάνουν στο νερό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οποιοδήποτε σχέδιο αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνει εντοπισμό και απομάκρυνση/αδρανοποίηση της εστίας της ρύπανσης.

Ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος για την εξυγίανση της περιοχής.ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.