search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:54
MENU CLOSE

Τα ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια

12.05.2014 21:00
oldphotospod_0805_046_cmyk1399880637.jpg

Η κινητικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι ανάλογη της ταχύτητας των εξελίξεων. Την άνοιξη το fund Oaktree προχώρησε στην υπογραφή μακροπρόθεσμης συνεργασίας με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη…

Η κινητικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι ανάλογη της ταχύτητας των εξελίξεων. Την άνοιξη το fund Oaktree προχώρησε στην υπογραφή μακροπρόθεσμης συνεργασίας με τη ΣΑΝΗ των αδελφών Ανδρεάδη με σκοπό να δημιουργήσουν μια αλυσίδα πολυτελών resort στο πλαίσιο μιας γενικότερης επένδυσης των 100 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα η διαδικασία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ήταν η μόνη στους ελληνικούς διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων που προσέλκυσε πραγματικό ενδιαφέρον από ξένους, με τα κεφάλαια από το Άμπου Ντάμπι και την Τουρκία να αποσπούν τελικά το φιλέτο.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital μπορεί να μην κατάφερε να περάσει στους «τελικούς» του Αστέρα, όμως μετά τη συμμαχία του με την Third Point του Λεμπ παραμένει στις εξελίξεις. Πρώτον με τη συμφωνία με την J&P Άβαξ για το συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων One Athens και δεύτερον με το ντιλ με την αμερικανική Colony για την προώθηση κοινών σχεδίων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τα ξενοδοχεία είναι στην «πρώτη γραμμή», ιδιαίτερα καθώς οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί ιστορικές μονάδες υπό την πίεση της τρόικας. Ξενοδοχεία – σύμβολα, όπως το Athens Hilton της Ιονικής Ξενοδοχειακής (του ομίλου της Alpha) αλλά και το King George που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου της Eurobank σύντομα αλλάζουν χέρια.

Η περίπτωση του King George είναι ιδιαίτερη, καθώς την περασμένη χρονιά το ξενοδοχείο πέρασε στη διαχείριση της Λάμψα A.E., συμφερόντων των αδελφών Λασκαρίδη, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της και το γειτονικό «Mεγάλη Bρετανία», δημιουργώντας έτσι στην πλατεία Συντάγματος ένα ισχυρό ξενοδοχειακό δίπολο, που προσελκύει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού της πρωτεύουσας.

Η Λάμψα διέθεσε 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση στο πλαίσιο του ευρύτερου συμβολαίου μίσθωσης του ξενοδοχείου (για το οποίο καταβάλλει 700.000 ευρώ τον χρόνο) για 5+5 έτη. οι επιχειρήσεις Λασκαρίδη θα έχουν και τον πρώτο λόγο για την αγορά του ξενοδοχείου μόλις το πωλητήριο (ή, όπως αναφέρουν εναλλακτικά πληροφορίες, ένα νέο συμβόλαιο μακροπρόθεσμης μίσθωσης) από την Eurobank γίνει επίσημο.

H Eurobank κατέχει πέντε ξενοδοχεία και αυτή την περίοδο πέραν του King George εξετάζει την πώληση ή τη μακροχρόνια ενοικίαση του Capsis στην Pόδο, αλλά και του συγκροτήματος Ήλιος στην περιοχή Σουνίου (ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Bάρκιζα) με δυναμικότητα 400 δωματίων και παραθαλάσσια έκταση 65.000 τ.μ.

Το Athens Hilton είναι άλλη και ιδιαίτερη περίπτωση. Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ύστερα από ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, έχει περάσει από πέρυσι σε κερδοφόρες χρήσεις. Και μπορεί κάποτε η διοίκηση του ομίλου της Alpha να το χαρακτήριζε «κόσμημα» που δεν πωλείται, σήμερα όμως η συγκυρία είναι διαφορετική. Έπειτα από δύο προτάσεις σε επίπεδο κάτω των 100 εκατ. ευρώ, το θετικό γύρισμα των αποτελεσμάτων της Ιονικής διαμορφώνει μια σημαντική ευκαιρία και η διοίκηση φέρεται να την «εξετάζει σοβαρά».

Η Alpha διαθέτει προς πώληση συνολικά περίπου 11 ξενοδοχειακές μονάδες, που βρίσκονται σε Λαμία, Πάτρα, Pαφήνα, Λουτράκι, Aίγινα, Bόλο, Iεράπετρα και Λακωνία, με σημαντικότερες και πιο προσοδοφόρες περιπτώσεις αυτή του Avra, της Pαφήνας, και του το ξενοδοχείο Patra Palace.

Πέντε ξενοδοχεία βάζει προς πώληση και ο όμιλος της Εθνικής, που ήδη βρίσκεται σε συμφωνία με το αμερικανικό fund Oaktree Capital για την πώληση της ξενοδοχειακής μονάδας Gerakina Beach στη Xαλκιδική. Επίσης η Εθνική φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση στον όμιλο Mήτση αντί 38 εκατ. του ξενοδοχείου που μίσθωνε στη Pόδο.

Και υδροπλάνα εν όψει

Η ακτοπλοΐα είναι ένας κλάδος που επηρεάζεται από τον τουρισμό, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει πληγεί, ιδιαίτερα λόγω του κόστους καυσίμου. Εν αναμονή καταιγιστικών ανακατατάξεων, στην αγορά θεωρείται προ των πυλών η συμφωνία της Attica Group (του ομίλου της MIG) με την αμερικανική Fortress.

Το fund θα καλύψει το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας και θα μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο. Μια κίνηση ικανή να δημιουργήσει τις προοπτικές εκείνες που θα ανατρέψουν ισορροπίες και θα φέρουν νέα δεδομένα στην ακτοπλοΐα. Άλλωστε, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, το ενδεχόμενο συνένωσης της Attica Group με την ΑΝΕΚ του Ι.Σ. Βαρδινογιάννη είναι ορατό, με τις εταιρείες να συνεργάζονται ήδη αρμονικά στη γραμμή της Αδριατικής.

Ένα νέο «φρούτο» στην ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι και οι μεταφορές με υδροπλάνα. Παρέχοντας τη δυνατότητα ταχύτερης μετακίνησης από ό,τι η ακτοπλοΐα και οικονομικότερη από ό,τι η αεροπορία, θεωρείται ιδανικό μέσο για την ελληνική πραγματικότητα λόγω του μεγάλου αριθμού των νησιών. Η σχετικά περιορισμένη διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους δίνει έδαφος στα υδροπλάνα να επιχειρήσουν, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών. Η δημιουργία υδατοδρομίων δεν απαιτεί σημαντικό κόστος, αλλά αρκετή υπομονή σε επίπεδο γραφειοκρατίας.

Παλαιότερη προσπάθεια έναρξης πτήσεων με υδροπλάνα, που ξεκίνησε το 2004, δεν είχε μεγάλη διάρκεια λόγω απουσίας νομοθετικού και ευρύτερου θεσμικού πλαισίου. Το εμπόδιο αυτό φαίνεται ότι έχει αρθεί, μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου έναν χρόνο νωρίτερα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκαν οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ίδρυση των υδατοδρομίων.

Αιτήσεις για τη δημιουργία χώρων στους οποίους θα προσθαλασσώνονται τα υδροπλάνα έχουν γίνει για το Ιόνιο (όπου είχαν επιχειρήσει και κατά την προηγούμενη προσπάθεια εταιρείες υδροπλάνων) με στόχο τη διασύνδεση της Κέρκυρας με γειτονικά μικρά νησιά (Οθωνοί, Ερεικούσα κ.α.), το Λαύριο για τη διασύνδεση με το Αιγαίο, την Πάτρα για τη σύνδεση με το Ιόνιο, αλλά και την Ιταλία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:51