search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Οδηγός: Ένα μεγάλο μουσικό   καλοκαίρι…

12.05.2014 21:00
Οδηγός: Ένα μεγάλο μουσικό   καλοκαίρι... - Media

Φέτος η συναυλιακή ατζέντα έχει ενδιαφέρον και ποικιλία. Κανείς δεν θα μείνει ανικανοποίητος, ή έστω πολλοί θα ικανοποιηθούν. Από τη Lady Gaga και τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι τον Μάνου Τσάο και τους James, πολλοί ξένοι καλλιτέχνες θα μας επισκεφθούν

Φέτος η συναυλιακή ατζέντα έχει ενδιαφέρον και ποικιλία. Κανείς δεν θα μείνει ανικανοποίητος, ή έστω πολλοί θα ικανοποιηθούν. Από τη Lady Gaga και τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι τον Μάνου Τσάο και τους James, πολλοί ξένοι καλλιτέχνες θα μας επισκεφθούν

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Και εμείς βιαζόμαστε να αποκτήσουμε καλοκαιρινή διάθεση, όσο κι αν ο καιρός κάνει ακόμα «κόλπα», γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε μια βόλτα στα προσεχώς. Και επειδή καλοκαίρι σημαίνει μουσική και συναυλίες, σταθήκαμε στα highlights της φετινής ατζέντας. Επιλέξαμε να σταθούμε στους ξένους καλλιτέχνες – ο ερχομός τους, άλλωστε, ανακοινώνεται, ως είθισται, αρκετά νωρίς. Και παρά την ένδεια των τελευταίων ετών και τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις και αναβολές πολλών συναυλιών, φέτος το πρόγραμμα θυμίζει παλιές καλές εποχές. Οι επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε ποικιλία γούστου. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλοκαίρι έρχεται και οι δικοί μας καλλιτέχνες θα βρεθούν και πάλι on the road για να γεμίσουν με τις μουσικές τους θέατρα, γήπεδα, πολιτιστικούς χώρους, παραλίες… Αλλά έχουμε καιρό για αυτά. Ηρώδειο, Επίδαυρος, Θέατρο Βράχων, Θέατρο Πέτρας και πολλά ακόμα θα… αναστενάξουν από τη μουσική, πριν αυτή ξεχυθεί και σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Ενώ φυσικά περιμένουμε και το πρόγραμμα του River Party που γίνεται στο Νεστόρειο Καστοριάς.

Και επειδή βιαζόμαστε να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να μπούμε σε κλίμα καλοκαιριού – παρόλο που είμαστε στο μεταίχμιο – ας ξεκινήσουμε με τους Gogol Bordello, την ξεσηκωτική μπάντα που δεν σ’ αφήνει να σταθείς λεπτό στα live. Με ένα πρόσφατο, καινούργιο άλμπουμ, το «Pura vida consipiracy», πολλές παλιές επιτυχίες και φυσικά τσιγγάνικη ψυχή, οι Gogol Bordello υπόσχονται δύο ακόμα εκρηκτικά show.

(8.5, Stage Volume 1, Αγίας Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου, Μοναστηράκι)

Να όμως το top 10 του φετινού καλοκαιριού

1 Έχουμε χρόνια να τους δούμε στην Ελλάδα. Και οι Violent Femmes έχουν πολύ κοινό στα μέρη μας. Είναι, άλλωστε, ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ, με ιδιαίτερο ήχο, που διατηρεί την μπάντα all time classic από τη δεκαετία του ’80 οπότε εμφανίστηκαν. Μέσα στα τριάντα χρόνια καριέρας έχουν διατηρήσει τους φαν τους, το προφίλ τους και τη δημοτικότητά τους. Από την αυθεντική σύνθεση έχουν μείνει δύο μέλη, ο Γκόρντον Γκάνο (φωνή, κιθάρα) και ο Μπράιαν Ρίτσι (μπάσο).
 (16.6, Stage 1)

2 Αυτή η μπάντα σίγουρα σε προκαλεί να χορέψεις. Ο λόγος φυσικά για τους Pink Martini, οι οποίοι συνδυάζουν ρετρό και τζαζ μοτίβα, ποπ ρυθμούς και στοιχεία από πολλούς πολιτισμούς. Έχουν καταφέρει ένα έχουν έναν πολύ προσωπικό και αναγνωρίσιμο ήχο με φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο.
(17.5, Γκάζι Live)

3 Ένα ποτ-πουρί ήχων και καλλιτεχνών περιλαμβάνει φέτος το En Lefko Festival, από τους κλασικούς Simple Minds μέχρι τον εκκεντρικό Boy George! Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα (20) θα ακούσουμε Simple Minds, Karuan & Band, Mike Simonetti (Italians Do It Better), Βottin, Egg Hell, και τη δεύτερη (21) Boy George, Gramatik, Nick Waterhouse, Aeroplane, Alex Gopher. Σας άνοιξε η όρεξη; Και δεν έχει «κλείσει» το πρόγραμμα. Μάλλον περιμένουμε προσθήκες.
 (20 & 21.6, Τεχνόπολη)

4 Τρίτωσε το… καλό. Είναι η τρίτη φορά που ο γερόλυκος Μπομπ Ντίλαν έρχεται στα μέρη μας για συναυλία. Κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος, καθώς θα βρεθεί και Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του «Never ending tour». Τι να λέμε τώρα για τον 73χρονο θρύλο: για τα βραβεία, τους εκατομμύρια δίσκους, τα τραγούδια του; Τίποτα. Τα λόγια είναι περιττά. Αρκεί το όνομά του.
(22.6, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, 23.6, Terra Vibe Park)

5 Ακόμα και να μην είχαν αφορμή, δηλαδή το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Saudade», που είναι αφιερωμένο στη βραζιλιάνικη μουσική, οι Thievery Corporation θα επέστρεφαν στην Ελλάδα. Το δίδυμο Έρικ Χίλτον και Ρομπ Γκάρτζα θα αναμείξει, όπως μόνο αυτό ξέρει, λάτιν, μποσανόβα, νταμπ ρέγγε, downtempo electro, psychedelic rock και breakbeat ήχους. Θα ανατρέξουν φυσικά σε όλη τη μουσική τους πορεία, που ξεκίνησε το 1997 με το πρώτο τους άλμπουμ «Sounds form the Thievery Hi-Fi». Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Imam Baildi και οι Boogie Belgique Full Band.
(17.6, Πλατεία Νερού, 18.6, Principal)

6 Πολλοί θα τρέξουν στη Θεσσαλονίκη. Απ’ όλη την Ελλάδα. Θα βουλιάξει το λιμάνι. είναι αυτός… Κάποιοι θυμούνται τι είχε γίνει στη Μαλακάσα την τελευταία φορά που είχε έρθει. Σαράντα χιλιάδες κόσμο είχε μαζέψει ο βασιλιάς του μπάνγκο, Μάνου Τσάο, διάσημος και για τον ακτιβισμό του. Άλλωστε, τα «χώνει» στην εξουσία, στους αφέντες και στον καπιταλισμό, σε πολλές γλώσσες – μην τυχόν και δεν καταλάβει κανείς. Ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, όλα χωρούν στο μουσικό του χωνευτήρι που ανακάτεψε ρέγγε, πανκ, έθνικ, ροκ. Η πολυπολιτισμικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Σίγουρα μία από τις πιο κεφάτες – ίσως η πιο – και διασκεδαστικές συναυλίες της χρονιάς .
(23.6, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

7 Δέκα χρόνια κλείνει το Ejekt Festival. Για φέτος έχει εξασφαλίσει την επιστροφή (στη σκηνή του) των Βρετανών Kasabian, τους Editors που έχουν αγαπημένα τραγούδια, όπως τα «Munich», «Papillon», «Bones» κ.ά., τους White Lies, τον Paul Kalkbrenner, ο οποίος συνδυάζει τέκνο και ελεκτρόνικα, και το ντουέτο Darkside, που αποτελείται από τον Αμερικανο-Χιλιανό Νίκολας Τζαρ και τον Ντέιβ Χάρινγκτον.
(25.6, Πλατεία Νερού)

8 Είναι αλήθεια πως, μόλις ανακοινώνεται, ψάχνουμε το πρόγραμμά του. Ο λόγος για το Rockwave, συναυλιακό θεσμό εδώ και χρόνια. Πάνω – πάνω στη λίστα φυσικά φιγουράρει ο βετεράνος Έρικ Μπάρτον, ο θρυλικός frontman των Animals. Θα εμφανιστούν ακόμα οι Galexico, οι The Godfather, οι Woodkid. Προς το παρόν αυτά. Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το υπόλοιπο πρόγραμμα. Είμαστε στην αναμονή να δούμε αν αξίζει το ταξιδάκι στη Μαλακάσα, και συχνά η ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται…
 (10, 11, 12, 13.7, Terra Vibe Park)

9 Στο περσινό River Party στο Νεστόρειο Καστοριάς οι James και ειδικά ο frontman Τιμ Μπουθ ξεσήκωσαν τα πλήθη. Το ίδιο προφανώς θα γίνει και φέτος καθώς οι Άγγλοι ρόκερ είναι από τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού. Έχουν και νέο άλμπουμ, το «La petit mort», που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Και φυσικά έχουν πολλές, μα πολλές παλιές επιτυχίες .
(15.7, Θέατρο Βράχων)

10 Στην προηγούμενη και πρώτη επίσκεψη τους (στον Άγιο Κοσμά) είχε γίνει χαμός. Οι Placebo θα επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους και με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου «Loud like love. Οι πρωτοπόροι του εναλλακτικού ροκ παραμένουν δημοφιλείς και τραγούδια τους όπως τα «Every you, every me», «Come Home», «The bitter end», «Twenty years», «Meds» αγαπημένα .
(18.8, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας)

…ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ακόμα κι όσοι δεν τη λατρεύουν, λατρεύουν να τη… μισούν. Θέλουμε – δεν θέλουμε, το highlight της μουσικής ατζέντας για φέτος είναι ο ερχομός της Lady Gaga. Ήδη έχουν αρχίσει να γράφονται διάφορα για τις τρελές απαιτήσεις της, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, σουίτες κ.λπ. Αλλά εδώ που τα λέμε είναι το απόλυτο ποπ είδωλο τα τελευταία λίγα χρόνια. Και μάλλον έχουμε ακόμα πολλά να ακούσουμε. Είναι δυνατόν να έχει εκκεντρικότητες μόνο στα ρούχα, και στη ζωή να είναι… λιτή και απέριττη; Αποκλείεται. Η συναυλία, πάντως, διαφημίζεται ως υπερθέαμα και γίνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της με τίτλο «Lady Gaga’s artRAVE: The art pop Ball». Η σκηνή που θα τη φιλοξενήσει είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε οι φαν της να τη νιώθουν κοντά όπου κι αν κάθονται, ενώ οι διάδρομοι είναι φτιαγμένοι από ημιδιαφανές υλικό. Το σίγουρο είναι ότι όποιος πάει στο ΟΑΚΑ θα δει ένα εντυπωσιακό σόου. Τώρα όσο για μουσική… αυτό είναι άλλο θέμα.
(19.9, OAKA)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:28