search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:41
MENU CLOSE

Μυστικός στρατός πρώην ναζί δρούσε στη Δυτική Γερμανία

12.05.2014 08:16
Μυστικός στρατός πρώην ναζί δρούσε στη Δυτική Γερμανία - Media

Πρώην στελέχη της Βέρμαχτ και αξιωματικοί του σώματος των Ες-Ες (Waffen SS) συγκρότησαν το 1949 έναν μυστικό στρατό στη Γερμανία με στόχο να αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό «κομμουνιστικό κίνδυνο», σύμφωνα με έγγραφα της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND

 
Πρώην στελέχη της Βέρμαχτ και αξιωματικοί του σώματος των Ες-Ες (Waffen SS) συγκρότησαν το 1949 έναν μυστικό στρατό στη Γερμανία με στόχο να αντιμετωπίσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό «κομμουνιστικό κίνδυνο», σύμφωνα με έγγραφα της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND τα οποία επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στο σχετικό ρεπορτάζ του.
 
Ο «στρατός» αυτός απαρτιζόταν από περίπου 2.000 αξιωματικούς της Βέρμαχτ και των SS που ταυτόχρονα συντηρούσαν έναν «εν υπνώσει» στρατό που έφτανε τα 40.000 μέλη.
 
Η μυστική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πίσω από την πλάτη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ηγέτης της ήταν ο μετέπειτα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Αλμπερτ Σνετς. Θα είχε, εάν αποφασιζόταν η ενεργοποίησή της, πρόσβαση σε όπλα από τις τακτικές δυνάμεις αστυνόμευσης της Δυτικής Γερμανίας. Συνεργάτες του Σνετς είχαν πρόσβαση σε αυτά τα όπλα, επειδή εργάζονταν στο υπουργείο Εσωτερικών.
 
Υποτίθεται επίσης ότι η δύναμη είχε «εξασφαλισμένα» οχήματα χάρη στις διασυνδέσεις της με διάφορες επιχειρήσεις από τις οποίες δεχόταν χορηγίες, ενώ λειτουργούσε κι έναν «αμυντικό μηχανισμό», ο οποίος φέρεται να παρακολουθούσε πολιτικούς αριστερών φρονημάτων, υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), διάφορους άλλους πολιτικούς που οι άνθρωποι του Σνετς θεωρούσαν «επικίνδυνους» για την εσωτερική ασφάλεια, αλλά και πολίτες.
 
 
Η συνωμοτική οργάνωση γύρω από τον Σνετς ήθελε, σε περίπτωση μιας σοβιετικής επίθεσης, να εγκατασταθεί στο εξωτερικό και στη συνέχεια να ξεκινήσει τον αγώνα από εκεί. Την ίδια στιγμή ετοιμαζόταν για μια αποστολή στη Γερμανία κατά των κομμουνιστών, για την περίπτωση ενός εμφυλίου πολέμου.
 
Σύμφωνα με όσα επικαλείται το περιοδικό, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ (και ο πρώτος μετά την πτώση του ναζισμού) είχε ενημερωθεί το αργότερο από το 1951 για το σχέδιο Σνετς και ανέθεσε στην οργάνωση Gehlen -πρόδρομος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND)- τη «φροντίδα και την επίβλεψη» αυτού του σκιώδους στρατού. Δεν είναι σαφές γιατί ο Αντενάουερ δεν αντέδρασε πιο ενεργά, εικάζεται όμως ότι φοβόταν τη σύγκρουση με τους βετεράνους ναζί. Εξάλλου, εκείνη την περίοδο οι γερμανικές μυστικές δυνάμεις και κατ' επέκταση και τα κυβερνητικά στελέχη είχαν τέτοιου είδους ενδοιασμούς, καθώς φοβόνταν για πιθανό εκτροχιασμό της πολιτικής κατάστασης.
 
Επίσης, ο Σνετς είχε διασυνδέσεις με τον πρώην αξιωματικό των επίλεκτων δυνάμεων των Ες-Ες Οτο Σκορζένι, ο οποίος σχεδίαζε ένα παρόμοιο εγχείρημα. Μάλιστα, την ίδια περίοδο, υψηλόβαθμα στελέχη της Gehlen, όπως ισχυρίζεται το «Spiegel», είχαν θέσει ανοιχτά το ερώτημα αν η υπηρεσία θα μπορούσε να «αντέξει» μια σύγκρουση με την ομάδα Σκορζένι. Και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «έπρεπε πρώτα να ερωτηθούν παλιά SS». Προφανώς, επισημαίνεται στο άρθρο, τα δίκτυα των παλαιών και πρώην ναζί στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Δυτική Γερμανία.
 
Πάντως, στη Γερμανία θεωρείται ακόμα ταμπού η ιστορία των πρώτων χρόνων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς αρκετοί ιστορικοί -κυρίως μη Γερμανοί- πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Αντενάουερ απέτυχε να εκκαθαρίσει επιτυχώς όλα τα ναζιστικά «σταγονίδια».
 
(Αναδημοσίευση από το www.ethnos.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34