search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:09
MENU CLOSE

Εχθροί της Ευρώπης

15.05.2014 09:28
Εχθροί της Ευρώπης - Media

Άρθρο του Κώστα Αργυρού, δημοσιογράφου και υποψήφιου ευρωβουλευτή με "Το Ποτάμι"

Ακόμα και οι πιο αφελείς ή πιο καλοπροαίρετοι κατάλαβαν – το αργότερο – μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, πώς η κυβέρνηση προσπαθεί κάθε φορά να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο και να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά ακόμα και τα μεγαλύτερα ατοπήματά της. 

Άρθρο του Κώστα Αργυρού, δημοσιογράφου και υποψήφιου ευρωβουλευτή με "Το Ποτάμι"

Ακόμα και οι πιο αφελείς ή πιο καλοπροαίρετοι κατάλαβαν – το αργότερο – μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, πώς η κυβέρνηση προσπαθεί κάθε φορά να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο και να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά ακόμα και τα μεγαλύτερα ατοπήματά της. Ήταν λογικό λοιπόν να χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς τακτική και στην υπόθεση του περιβόητου «Grexit» για να μας θυμίσει υποτίθεται, πόσο κρίσιμη ήταν τότε η κατάσταση και πόσο ευγνώμονες θα πρέπει να είμαστε στον κύριο Σαμαρά για την αναστροφή, που υλοποίησε τελικά το «όραμά» του να γίνει πρωθυπουργός.
 
Αυτό που κανείς δεν φαίνεται να έχει όρεξη να σχολιάσει είναι η ουσία των αποκαλύψεων. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες λεπτομέρειες, μερικές από τις οποίες πιθανότατα να εξυπηρετούν σκοπιμότητες εκείνων που «βοήθησαν» για την δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων, αυτό που προκαλεί ανατριχίλα είναι η αδιαφορία της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ για την τύχη ολόκληρων λαών. Μυστικές συναντήσεις, νυχτερινά τηλεφωνήματα, προφορικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για να μην υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον καθένα. Που είναι οι θεσμοί της ΕΕ, τα όργανά της, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η πληροφόρηση των πολιτών;
 
Αυτή είναι η Ευρώπη του σήμερα. Ή για να ακριβολογούμε αυτή είναι η ΕΕ του σήμερα, που όπως έγραψε κάποιος πολύ εύστοχα «αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης». Αυτή είναι η ΕΕ που πρέπει να αλλάξει, γιατί όπως αποδεικνύει μια ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων, το μόνο κίνητρο για τη λειτουργία της αποδεικνύεται ότι είναι η διατήρηση της κυριαρχίας ενός παμφάγου χρηματοπιστωτικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αριστοτεχνικά εκμεταλλεύεται προσωπικές φιλοδοξίες κυνικών ηγετών, που προδήλως θεωρούν το λαό «πλέμπα», που δεν χρειάζεται να ξέρει και πολλά.
 
Είναι καλό να θυμηθούμε τη συγκυρία της εποχής στα τέλη του 2011 και αρχές 2012. Ο κ. Μπαρόζο ακόμα είχε φιλοδοξίες να ξαναγίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Σαμαράς ζητούσε διαρκώς εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος περίμενε την κατάλληλη στιγμή για τον εκθρονισμό του εσωκομματικού του «εχθρού». Εντάξει, ο Έλληνας έχει συχνά μνήμη χρυσόψαρου. Αλλά τα γεγονότα είναι τόσο φρέσκα και διδακτικά για να περιμένουμε να ασχοληθούμε μαζί τους μετά από δεκαετίες, όταν θα έχουν ωριμάσει για τα βιβλία της ιστορίας.
 
Και οι ευρωεκλογές τόσο κοντά, που μας δίνουν τουλάχιστον μια ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η κατάσταση «δεν πάει άλλο». Κι αυτό το μήνυμα δεν θα το στείλει η αποχή. Το μόνο που αυτή θα επιτύχει θα είναι να εκτινάξει τα ποσοστά των πολιτικών εκπροσώπων των ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου, που ονειρεύονται μια Ευρώπη του μεσοπολέμου.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:09