search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:26
MENU CLOSE

Αποκαλυπτικός ο Βενιζέλος για Κάννες, Μπαρόζο και Παπαδήμο

16.05.2014 04:41
Αποκαλυπτικός ο Βενιζέλος για Κάννες, Μπαρόζο και Παπαδήμο - Media

Εθνικό καθήκον για να… «σκοτώσει» το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν η δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εθνικό καθήκον για να… «σκοτώσει» το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν η δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα. Όπως διευκρίνισε, αυτό που είπε ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμυνόμενος της τότε απόφασής του, τόνισε ότι αν δεν είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, στις 5 το πρωί, «στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία».

Στις Κάννες, όπως είπε, την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική». Το ερώτημα που τέθηκε από τους ευρωπαίους, ανέφερε επίσης, ήταν ότι ή δεν θα γίνει το δημοψήφισμα ή αν γίνει τα ερώτημα που πρέπει να τεθεί θα έπρεπε να είναι «εντός ή εκτός ευρώ».

Χαρακτήρισε «αστεία» τη θεωρία ότι ο κ. Μπαρόζο «έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και διέψευσε ότι, τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου, «διαπραγματεύτηκε με τον κ. Σαμαρά συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στην αποκάλυψη ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το μνημόνιο και ότι με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και γλίτωσε το 75%. Αν δεν γινόταν αυτό, πρόσθεσε, θα χάναμε το 75% και θα γλιτώναμε μόνο το 25%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ. «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε μένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ».

Σχετικά με τη συνάντηση των Καννών είπε: «Το βράδυ των Καννών, ζητήθηκε να μείνουμε οι υπουργοί Οικονομικών να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Και εγώ αρνήθηκα να το κάνω».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει ότι θα επισκεφτεί τον κ. Παπούλια για να υποβάλει την παραίτησή του. Όπως είπε, «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κάνει τα τελευταία βήματα εξόδου «από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου». Και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να ενωθεί εθνικά και κοινωνικά».

Ανέφερε επίσης ότι έχει «μια σειρά πράγματα» στο μυαλό του για να θέσει στον κ. Παπούλια, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα.

Χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:25