search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:32
MENU CLOSE

Η (δραματο)ποίηση του Καρούζου «αγγίζει» τους νέους

16.05.2014 21:00
Η (δραματο)ποίηση του Καρούζου «αγγίζει» τους νέους - Media

Μια ομάδα ανερχόμενων ηθοποιών και η καθηγήτριά τους πίστεψαν σε ένα εγχείρημα που ανάβλυζε δέος και σεβασμό στο πρόσωπο ενός «παρεξηγημένου» ποιητή.

Μια ομάδα ανερχόμενων ηθοποιών και η καθηγήτριά τους πίστεψαν σε ένα εγχείρημα που ανάβλυζε δέος και σεβασμό στο πρόσωπο ενός «παρεξηγημένου» ποιητή. Οι σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Μαίρη Τράγκα» και η καθηγήτριά τους Αθηνά Καμπάκογλου απέδωσαν την αρμόζουσα τιμή στον Νίκο Καρούζο, με ένα αφιέρωμα στο θέατρο «Έναστρον», την Κυριακή 11 Μαΐου. Το αφιέρωμα περιείχε 30 δραματοποιημένες δημιουργίες και ένα ομώνυμο ποίημα μιας από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ποιητών.

Η παράσταση έγινε στο πλαίσιο των εξετάσεων αυτοσχεδιασμού της Αθηνάς Καμπάκογλου για το δεύτερο έτος της δραματικής σχολής, ωστόσο τα παιδιά είχαν να ξεπεράσουν παραπάνω από μια δοκιμασία. Επιχείρησαν να αποδώσουν τα έργα του ποιητή με μια περφόρμανς, κάτι περισσότερο από μια στεγνή απαγγελία. Ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης προλόγισε την παράσταση εισάγοντάς μας στον βίο και το έργο του ποιητή και αμέσως μετά οι στίχοι του Νίκου Καρούζου απέκτησαν φωνή, συναίσθημα και ζωή. Όλα μέσα από τις προσπάθειες των σπουδαστών να προσεγγίσουν την ποίηση με έναν τρόπο που θα τους έφερνε πιο κοντά με τον ποιητή σε πρώτη φάση και με το κοινό (που απαρτιζόταν στην πλειονότητά του από συγγενείς και φίλους) σε δεύτερη. Η μελαγχολική και υποβλητική μουσική των Dmitri Shostakovich, Ludovico Einaudi, György Ligeti κ.ά., που συνόδευε τους ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς, έδινε τη θέση της στις έντονες και γεμάτες πάθος ερμηνείες των παιδιών. Έβλεπες στα μάτια τους, στις εκφράσεις τους την ψυχολογική και συναισθηματική ταύτιση που είχαν πετύχει με τα έργα του Νίκου Καρούζου, εξανεμίζοντας όποιο άγχος πιθανόν να υπήρχε (άλλωστε… εξετάσεις έδιναν) και υποβάλλοντας τον εαυτό τους ολοκληρωτικά στα «πρέπει» και τα «θέλω» της παράστασης. «Καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια σήμερα να μην… καταρρεύσουμε από τη συγκίνηση, διότι στις πρόβες, διαβάζοντας τους στίχους, ήμασταν με… λυγμούς» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σπουδάστριες Ειρήνη Καραγεώργου, Κλαίρη Λαού, Κατερίνα Παναγιώτου και Μαριαλένα Γεραλή, οι οποίες μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν με αυτήν την παράσταση και για την προσπάθεια που έκαναν να αποδώσουν τα έργα του Νίκου Καρούζου με τον κατάλληλο σεβασμό και δραματικό τόνο.

«Η δραματοποίηση των ποιημάτων αναμφισβήτητα βοήθησε στο να κατανοήσει καλύτερα ο κόσμος αλλά και εμείς το ποιητικό σύμπαν του Νίκου Καρούζου. Περάσαμε την ανάγνωση στο δραματικό στοιχείο και εγκλιματίσαμε το κοινό ελπίζοντας πως το τελευταίο θα βλέπει πλέον με περισσότερο ενδιαφέρον την ποίηση». Τα κορίτσια συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαδρομή που ακολούθησαν ως ομάδα ώστε να αποδώσουν δραματικά ποιήματα όπως «Η χρησιμότητα της απειλής», «Μικρή κλίμαξ», «Η κούφια πυρκαγιά» και 27 ακόμα δημιουργίες. Δεν θα μπορούσε να μη συμφωνεί και η σκηνοθέτιδα της παράστασης και καθηγήτρια της σχολής «Μαίρη Τράγκα», Αθηνά Καμπάκογλου, που τρέφει αστείρευτο θαυμασμό για τον Νίκο Καρούζο: «Ο Καρούζος μπήκε και διαμόρφωσε καταλυτικά την καθημερινότητά μας και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο “μνημόσυνο” για έναν ποιητή από το να βρίσκεται ο λόγος του διαρκώς στη σκέψη και στα χείλη νέων ανθρώπων. Δεν ξέρουμε αν κατορθώσαμε να δραματοποιήσουμε με επιτυχία τον λόγο του, ο στόχος είναι υψηλός, δηλώνουμε όμως ότι το πράξαμε με απόλυτη εντιμότητα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31