search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία για τις τοπικές κάλπες

17.05.2014 21:00
oldphotospod_1505_004_cmyk1400230515.jpg

Ποια «ντέρμπι» βλέπει η Κουμουνδούρου, πού εκτιμά ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο, πού «ζορίζεται»

Ποια «ντέρμπι» βλέπει η Κουμουνδούρου, πού εκτιμά ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο, πού «ζορίζεται»

Λίγες ώρες πλέον μας χωρίζουν από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε ένα πολιτικό και κοινωνικό τοπίο εντελώς διαφορετικό από αυτό που κυριαρχούσε στις τοπικές εκλογές του 2010.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως επί το πλείστον προσδίδει και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα όσον αφορά την κεντρική μνημονιακή πολιτική.

Όσον αφορά τις περιφέρειες, όπου παίζεται το πιο κρίσιμο στοίχημα των εντυπώσεων (και όχι μόνο), ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει αρκετούς υποψηφίους του να περνούν στον δεύτερο γύρο, ενώ στη συνέχεια εκτιμά ότι θα αντλήσει ψήφους και από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. από το ΚΚΕ (ανεξαρτήτως της κεντρικής γραμμής του) και από τα δεξιά του, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛΛ κατά κανόνα. Υψηλές προσδοκίες η Κουμουνδούρου έχει από τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

1 Η Περιφέρεια Αττικής θεωρείται κρίσιμο «κάστρο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είναι εύλογο επομένως πως το να περάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει μια σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιδράσει καταλυτικά στο κλίμα στην πορεία προς την ευρωκάλπη τη δεύτερη Κυριακή.

Όσον αφορά την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την Αττική, Ρένα Δούρου, και τον συνδυασμό της «Δύναμη Ζωής», θεωρείται ότι μπαίνει δυναμικά στον δεύτερο γύρο με προοπτικές να νικήσει, αν και, όπως λέγεται από ορισμένους, η μάχη με τον Σγουρό δεν θα είναι εύκολη. Σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα στη Ν.Δ. θεωρείται ο διαφαινόμενος αποκλεισμός από τον β’ γύρο του επίσημου υποψηφίου της Κουμουτσάκου, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι υπογείως υπάρχει συνεργασία Σγουρού – Ν.Δ.

2 Αισιοδοξία κυριαρχεί για τον Οδυσσέα Βουδούρη και τον συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο οποίος μπαίνει στον δεύτερο γύρο κι εκτιμάται ότι έχει υψηλές πιθανότητες να κερδίσει. Κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο αναδείχτηκε το «σύστημα Τατούλη», το οποίο ουσιαστικά αντιμετωπίζεται εχθρικά και από δεξιούς παράγοντες και πολιτευτές.

Η εκστρατεία Βουδούρη υπογράμμισε αφενός ότι ο Τατούλης αποτελεί το μακρύ χέρι του Φούχτελ στην Πελοπόννησο, ανέδειξε αφετέρου την… οικογενειοκρατία που έχει εγκαθιδρύσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης «φροντίζοντας επιμελώς για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των παιδιών του, του αδελφού του και ενός στενού κύκλου ημέτερων». Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι ο Τατούλης θα έχει μεγάλη διαρροή γαλάζιων ψήφων, τις οποίες δεν μπορεί να αναπληρώσει με ψήφους ακροδεξιών.

3 Η Κουμουνδούρου ποντάρει και στον υποψήφιο στη Δυτική Ελλάδα Βασίλη Χατζηλάμπρου και τον συνδυασμό του «Αντίσταση Πολιτών», ο οποίος επίσης περνάει στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη στη Δυτική Ελλάδα μέχρι στιγμής δείχνει αμφίρροπη καθώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ κοντά με τον απερχόμενο περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Ερωτηματικό αποτελεί ο δεύτερος γύρος, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ως κομματικός υποψήφιος, δεν είναι εύκολο να επικρατήσει του αντιπάλου του.

4 Είσοδο στον δεύτερο γύρο με αξιώσεις για τη συνέχεια βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση του Βαγγέλη Αποστόλου στη Στερεά Ελλάδα απέναντι στον πρώτο στις δημοσκοπήσεις Κώστα Μπακογιάννη.

5 Είσοδο στον δεύτερο γύρο αναμένει η Κουμουνδούρου και για τον υποψήφιο της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλη Κριτσωτάκη, με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη να υπερέχει των υπολοίπων, αλλά και για την Αγλαΐα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο, την Ηρώ Διώτη στη Θεσσαλία, την Όλγα Γεροβασίλη στην Ήπειρο και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στο Ιόνιο, ο οποίος εκτιμάται ότι αφήνει εκτός την Άντζελα Γκερέκου.

Ζόρικα στη Β. Ελλάδα

«Δύσβατη» περιοχή αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ όλη η Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν αναμένεται παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο.

◆ Στη Δυτική Μακεδονία τα πράγματα δείχνουν εξαιρετικά δύσκολα, ειδικά μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Καρυπίδη και την αντικατάστασή του από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη.

◆ Στην Κεντρική Μακεδονία η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ουσιαστικά δίνει τη μάχη σε παραδοσιακά μη ευνοϊκό για την Αριστερά πολιτικό περιβάλλον, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη αναμένεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το κόστος των χειρισμών του στο θέμα του ορισμού υποψηφίων από τη μουσουλμανική μειονότητα.

Το αουτσάιντερ που έγινε φαβορί

Όσον αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας:

◆ Όσο ο χρόνος προς την κάλπη μετρά αντίστροφα, ανεβαίνουν οι προσδοκίες για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα, ο οποίος θεωρείται πως, παρ’ ότι στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται ελάχιστα του δεύτερου Άρη Σπηλιωτόπουλου, στην κάλπη θα τον αφήσει εκτός δεύτερου γύρου. Δεδομένης και της πτωτικής τάσης που παρουσιάζει ο Γιώργος Καμίνης, εκτιμάται ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι ντέρμπι και αρκετοί δείχνουν να ετοιμάζονται για «αριστερό δήμαρχο» στην Αθήνα.

◆ Στον Πειραιά η είσοδος του Θοδωρή Δρίτσα στον δεύτερο γύρο θεωρείται πρόκληση μετά την υποψηφιότητα Μώραλη, η οποία περιέπλεξε τα πράγματα για το «Λιμάνι της Αγωνίας». Ο Δρίτσας έχει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, ενώ ύστερα από την προσχώρηση του Ηλία Τζανετουλάκου, που αρχικά ήταν υποψήφιος με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, έλαβε και τη στήριξη της παράταξης της ΔΗΜΑΡ, παρά τις κεντρικές διαφωνίες της Αγ. Κωνσταντίνου και τη γραμμή για ψήφο κατά συνείδηση. Παράλληλα, ο Θ. Δρίτσας έχει τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων.

Ορισμένοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι η δυναμική που θεωρείται ότι εμφανίζει το σχήμα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη είναι περισσότερο «μιντιακή» και δεν έχει πραγματικά ερείσματα στην κοινωνία του Πειραιά, στον οποίο η κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της, πρώτα και κύρια λόγω της υψηλής ανεργίας. Ο Δρίτσας, μετατοπίζοντας σε σημαντικό βαθμό το βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης προς τον συνδυασμό Μώραλη, έχει καταγγείλει το «νέου τύπου κόμμα» που εκφράζει ευθέως συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μέχρι πρότινος διαμεσολαβούνταν από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου, πάντως, δείχνει συγκρατημένη ως προς τις προσδοκίες της για τον Πειραιά.

◆ Στη Θεσσαλονίκη, τέλος, η υποψηφιότητα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη δείχνει εξαιρετικά αδύναμη έναντι του Γιάννη Μπουτάρη, του οποίου η επικράτηση θεωρείται βέβαιη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:50