search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:01
MENU CLOSE

Πρώτα μας φτύνουν και μετά συνιστούν λιτότητα(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 22/10/2009)

22.10.2009 14:26

Αναξιοποίητη άφησε την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων η νέα κυβέρνηση αποφεύγοντας να εξαγγείλει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των χρόνιων ακανθωδών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Αναξιοποίητη άφησε την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων η νέα κυβέρνηση αποφεύγοντας να εξαγγείλει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των χρόνιων ακανθωδών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Επανέλαβε στην ουσία το λάθος της κυβέρ νησης Καραμανλή, η οποία το 2004 απέτυχε να εκμεταλλευθεί την τότε παντοδυναμία της για να προβεί στις απαραίτητες ρήξεις και τομές, με αποτέλεσμα να βουλιάξει σταδιακά στην κινούμενη άμμο του δημοσιονομικού χάους παρασύροντας μαζί της και τη χώρα.

Έτσι, και το σημερινό οικονομικό επιτελείο αρκέστηκε να περιγράψει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα – ώστε να ξεκινήσει με τον πήχη χαμηλά και να δείξει «έργο» – και να ικανοποιήσει κάποιες προεκλογικές εξαγγε λίες για να μη δυσαρεστήσει την «κομματική πελατεία».

 

Μέτρα, πολλά μέτρα…

Oι Ευρωπαίοι μάς κράζουν για τη δημιουρ γική λογιστική που χρησιμοποιούμε εδώ και δεκαετίες και χάρη στην οποία μπήκαμε και στην ΟΝΕ και απειλούν να μας στείλουν «ευ ρωδερβέναγες» να επιτηρούν την Εθνική Στα τιστική Υπηρεσία ως να επρόκειτο περί κοινών απατεώνων ή παραχαρακτών!

Παράλληλα, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010 ώστε να επιτευχθεί σοβαρή μείωση του δημο σιονομικού ελλείμματος, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσουν σχετικά με το αίτημα της παράτα σης – για τον χρόνο της δημοσιονομικής προ σαρμογής – αφού αξιολογήσουν τα μέτρα αυτά. Ο Γιούνκερ μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η Ευ ρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδας… όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατά σταση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό!

Με άλλα λόγια, ο Παπακωνσταντίνου δεν κατάφερε να πάρει συγκεκριμένη απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν, αφού του τέθηκε – περί που εκβιαστικά – ως προϋπόθεση να αποφασι σθούν πρώτα συγκεκριμένα μέτρα με ανάλογες δεσμεύσεις και αξιόπιστα στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός μετέφερε τα στοιχεία που παρουσίασε και στη Βουλή, ότι δηλαδή το έλλειμμα του προϋπο λογισμού φέτος προβλέπεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ ή το 12% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επανέλαβε επίσης ότι ο στόχος της κυβέρνη σης είναι να μειώσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010 και δεσμεύθηκε ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά, θα αφορούν όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τις δαπάνες και θα συνοδεύονται από διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές, ώστε να θεραπευθούν χρόνια προβλήματα της οικονομίας.

Με βάση δε αυτά τα μέτρα, θα ξεκινήσει η Κομισιόν την αξιολόγησή της για το αίτημα να δοθεί παράταση στην Ελλάδα ώς το 2012 τουλάχιστον, ενδεχομένως δε και ώς το 2013, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ανεξάρτητα όμως από το πόση θα είναι τελι κά η παράταση, παραμένει γεγονός ότι καλού μαστε να αναστρέψουμε τη φθίνουσα τροχιά που έχουν πάρει τα δημοσιονομικά προβλήμα τα της χώρας για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια!

Είμαστε κάτι δηλαδή σαν τον άτυχο οφειλέ τη, που ζητάει να πάρει παράταση από τον το κογλύφο, στον οποίο χρωστάει ούτε λίγο ούτε πολύ 400 δισεκατομμύρια ευρώ! Ακόμη και να το πετύχει, πάλι θα πρέπει να βρει τα λεφτά και μάλιστα με τόκους που τρέχουν κάθε ημέρα… Πόσο δύσκολο είναι όμως να βρούμε αυτά τα λεφτά;

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος παρέδωσε προχθές στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2009, είναι πολύ δύσκολο, αλλά ευτυ χώς όχι ανέφικτο.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής, «η κρίση στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμε τωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για τον συνολικό αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου» καθώς, όπως επισημαίνει, οι χώρες εκείνες, όπως η Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται από «δίδυμα» ελλείμμα τα και χρέη, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδος από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

 

Φρένο στα ελλείμματα

Ο Προβόπουλος εκτιμά ότι ο βασικός άξο νας του προγράμματος πρέπει να είναι «φρένο στα ελλείμματα επιτάχυνση στις διαρθρω τικές μεταρρυθμίσεις», ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση με τρόπο που δεν θα παραβλάπτει, αλλά αντίθετα θα τονώνει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας – τόσο άμεσα, για την ταχύτερη δυνατή έξοδο από την κρίση, όσο και μεσομακροπρόθεσμα, για την ανάκτηση της απολεσθείσας διεθνούς αντα γωνιστικότητας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχεται ότι «χρειάζεται επίσης να αναπροσανατολιστούμε προς μια πολυδιάστατη έννοια της ανάπτυ ξης, που θα ενσωματώνει την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της κατανο μής του εισοδήματος, σύμφωνα και με τους πιο πρόσφατους διεθνείς προβληματισμούς» και υπόσχεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρακολουθεί συστηματικά τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της διανομής του εισοδή ματος, ενώ έχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως αναφέρει:

«Σήμερα αρχίζουν να συνειδητοποιούνται από την κοινωνία τα μεγάλα και χρόνια προ βλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επώδυνες εξελίξεις στο μέλλον, αν δεν αντιμε τωπιστούν εγκαίρως. Αρχίζει επίσης να γίνεται αντιληπτό ότι, για να βγει η χώρα από το ση μερινό αδιέξοδο και να αποκατασταθεί η εμπι στοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για ημίμετρα. Η διεθνής κρίση και η κρισι μότητα των οικονομικών συνθηκών μπορούν να δράσουν ως καταλύτης προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα (δημόσια διοίκηση, δημοσιονομική διαχείριση, κοινω νική ασφάλιση, εκπαιδευτικό σύ στημα) και στις αγορές προϊόντων και εργασίας, που είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι. Η διεξαγωγή ουσιαστικού δια λόγου θα αποτελέσει ένα βήμα για να ξεπεραστεί η έλλειψη παράδοσης εποικοδομητικού διαλόγου στη χώρα, να ενδυναμωθεί η “κοινω νία των πολιτών” και να ενισχυθεί ο – μέχρι σήμερα ανεπαρκής – σε βασμός προς τους θεσμούς».

Και προσθέτει:

«Αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του κράτους πρέπει να είναι ο δίκαιος τρόπος με τον οποίο θα κατα νεμηθούν τα μεσοπρόθεσμα βάρη και οφέλη. Έτσι μπορεί να οικοδομηθεί η κοινωνική συναί νεση και να υπάρξει ουσιαστική πολιτική στή ριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ασφαλώς, οι αναγκαίες προσαρμογές της οικο νομικής πολιτικής θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα που θα αμβλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Συγχρόνως όμως θα πρέπει να καμ φθούν οι αντιδράσεις ομάδων συμφερόντων οι οποίες εκμεταλλεύονται την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια προκειμέ νου να παρεμποδίσουν την πρόοδο».

Στην ουσία, η Τράπεζα της Ελλά δος κάνει λόγο για «δραματική» επιδείνωση των δημοσιονομι κών μεγεθών και για κίνδυνο να «τελματωθούν οι οικονομικές προ οπτικές της χώρας» αν δεν προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση και εκτιμά ότι «απαιτείται μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος σωρευτι κά κατά 5% του ΑΕΠ τη διετία 20102011 και στη συνέχεια κατά 1,52% του ΑΕΠ ετησίως επί σειρά ετών».

 

Πού πάμε

Τι καινούργιο μας λένε όλα αυτά; Πρώτον, ότι έχουμε φθάσει στο «μη παρέκει» και πρέπει να ληφθούν μέτρα ουσίας. Κι όταν λέμε μέτρα ουσίας, εννοούμε φέρ’ ειπείν να στα ματήσει το υπουργείο Οικονομικών να καλύπτει τους γνωστούς επώνυμους φοροφυγάδες που ζουν σαν βασιλιάδες και δηλώνουν ότι κερδίζουν ψίχουλα και να επιβάλει λογικά και δίκαια τεκμή ρια ώστε να πληρώσουν επιτέλους τα χιλιάδες λαμόγια τα οποία λαδώνουν είτε εφοριακούς είτε πολιτικούς που παρεμβαίνουν υπέρ τους!

Δεύτερον, ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρό τερη και μας την κρύβουν επιμελώς αφού δεν είναι δυνατόν να καταγράφει πτώση 25% ο Γενι κός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Αυγούστου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2008, ένα ντι αυξήσεως 12,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007, και να μας παραμυθιάζουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόνο 0,51%

Τρίτον, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και, αν η κυβέρνηση δεν εκμεταλλευθεί τώρα την παντοδυναμία της, αρκετά σύντομα θα βρεθεί στη θέση που έβαλε ο λαός τους προ κατόχους της. Η ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων χάθηκε. Ελπίζουμε όμως να δικαιωθούν όσοι υποστη ρίζουν ότι ετοιμάζονται παρασκηνιακά εντυπω σιακές πρωτοβουλίες.

Ας περιμένουμε λοιπόν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:00