search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:11
MENU CLOSE

Θα μας αφήσουν όλους ταπί

18.05.2014 21:00
oldphotostheocharis1400257271.jpg

Στο Μαξίμου, λόγω εκλογών, στρέφονται κατά Θεοχάρη και παριστάνουν τους ενοχλημένους…

Δεν το είδαμε με τα μάτια μας, δεν το ακούσαμε με τα αυτιά μας, αλλά, και αν ακόμη κάνουμε υποθέσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα πέσουμε μέσα: Στα ημιυπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου έχουν από το βράδυ της Δευτέρας καρφιτσώσει φωτογραφίες του Χάρη Θεοχάρη σε πόρτες και τΟίχους και επιδίδονται στο γνωστό σπορ των darts (ναι, εντάξει, βελάκια στα ελληνικά) και παριστάνουν τους ενοχλημένους.

♦  Πού πας, άνθρωπε του θεού, και δημοσιεύεις το business plan σου μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές;

♦  Δεν μπορούσες να περιμένεις 10 ημέρες να περάσει η μπόρα;

♦  Τέτοια έκρηξη ειλικρίνειας;

♦ Τέτοια πίστη στα χρονοδιαγράμματα;

♦ Έχει που έχει ο ψηφοφόρος τα βάσανά του. Έχει καταλάβει τι τον περιμένει μετά τις εκλογές: αύξηση παρακράτησης, αλλαγές στο ασφαλιστικό, επανεξέταση των εργασιακών, ένα τετραπλό εκκαθαριστικό, ένα ειδοποιητήριο για την πληρωμή φόρου ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας. Να τον απειλήσουμε από πάνω – τώρα που σκέφτεται πού θα ρίξει την ψήφο – ότι θα του κατασχέσουμε τον τραπεζικό του λογαριασμό για να πιάσουμε τον εισπρακτικό στόχο των ληξιπρόθεσμων;

Όμως, αυτό ακριβώς αναφέρει το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για την περίοδο 2014-2015, στο οποίο οι του Μαξίμου κλείνουν το μάτι.

Ένα business plan το οποίο υποτίθεται ότι έχει φτιαχτεί για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή με κάθε τρόπο. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις τάξεις του… άμαχου πληθυσμού, θα φέρει έσοδα στα ταμεία και οι «γαλάζιοι» θα πανηγυρίζουν πάλι για πλεόνασμα!

Διότι, εκτός από τους φοροφυγάδες – οι οποίοι, για να είμαστε ειλικρινείς, έχουν γνώση για τα περιεχόμενα τέτοιων business plan πριν αυτά κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν καλά πώς να καλύψουν τα ίχνη τους –, θα χτυπηθούν βίαια και οι μικρομεσαίοι. Δεν τους φτάνει η υπερφορολόγηση, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο του μπλοκαρισμένου τραπεζικού λογαριασμού λόγω οφειλών. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει μια επιχείρηση αν της μπλοκάρεις τον λογαριασμό; Είναι απλό: Δεν θα λειτουργήσει.

Αμέσως μόλις πήρε διάσταση το θέμα στα ΜΜΕ, βγήκε με επίσημη ανακοίνωση ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι καταθέσεις των μικροκαταθετών που έχουν υπόλοιπο έναν μισθό έως και 1.500 ευρώ. Όχι ότι υποστήριξε κάποιος κάτι διαφορετικό. Απλώς αισθάνθηκε την… ανάγκη ο γ.γ. – προφανώς υπό την πίεση των κυβερνητικών, που αντιλήφθηκαν το μέγεθος της ζημιάς – να δηλώσει το προφανές.

Οι λογαριασμοί

 Για να γίνει μάλιστα πιο πειστικός ο λόγος του, εντός των ημερών – πριν από τις ευρωεκλογές – θα ανακοινώσει την ηλεκτρονική υπηρεσία η οποία θα επιτρέπει στον πολίτη να δηλώνει έναν τραπεζικό λογαριασμό για να τον προστατέψει από την κατάσχεση. Δεν είναι όμως ο μισθοδοτικός λογαριασμός το πρόβλημα. Είναι και ο λογαριασμός όψεως του επιτηδευματία, ο αποταμιευτικός λογαριασμός του ελεύθερου επαγγελματία. Ακόμη και ο τραπεζικός λογαριασμός του φοροκλέφτη.

Το ερώτημα «γιατί κάποιος να αφήσει λεφτά στο τραπεζικό σύστημα όταν του λένε καθαρά και ξάστερα τι του ετοιμάζουν» ουδείς μπορεί να το απαντήσει καθαρά. Το μόνο που γίνεται είναι να εγγράφονται στόχοι και σχέδια σε μια κόλλα χαρτί. Σχέδια αμφιβόλου αποτελέσματος σε πρακτικό επίπεδο, αλλά απολύτως καταστροφικού αποτελέσματος σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ιδού τα κυριότερα σημεία για του λόγου το αληθές:

1 Αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (ΜΤΛ). Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί πλέον σε όλες τις εφορίες. Οι κατασχέσεις οφειλών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονται πλέον με αυτόματες διαδικασίες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ποιον τραπεζικό λογαριασμό θα θελήσουν να προστατέψουν, τουλάχιστον μέχρι τα όρια που προβλέπει ο νόμος

2 Ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών στον έλεγχο φυσικών προσώπων με αξιοποίηση της πληροφορίας των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής και των στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης. Μια από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θέτει ως κριτήριο για τον τεκμαρτό υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος τις τραπεζικές καταθέσεις.

3 Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου στοιχείου που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη ΓΓΠΣ κ.λπ.). Εκτός από το ξεσκόνισμα των εμβασμάτων της τριετίας 2009-2011, φαίνεται ότι θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και τα εμβάσματα που θα προκύπτουν από εδώ και στο εξής.

4 Αυτόματη (on line) πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ:
α. Στα τρέχοντα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 28.2.2014.
β. Στα κατ’ έτος παλαιά υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων μέχρι 30.9.2014.

5 Σταδιακή ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, μέσω του οποίου οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για το τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου πολίτη και επιχείρησης μέχρι 31.12.2014.

6 Έλεγχος υποθέσεων εξωχώριων εταιρειών και φορολογουμένων που απέστειλαν χρηματικά ποσά (εμβάσματα) στο εξωτερικό.

7 Πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με διεύρυνση βάσεων συγκέντρωσης πληροφοριών (ακίνητα, οχήματα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές) μέχρι 30.4.2015, με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου μετά και την ολοκλήρωση της εφαρμογής.

Στην Ελλάδα παρακολουθούν τις κινήσεις των τραπεζικών σας λογαριασμών. Σας αναγκάζουν να δηλώσετε τους τόκους των καταθέσεων στη φορολογική σας δήλωση από το πρώτο ευρώ. Φορολογούν τους τόκους από το πρώτο ευρώ. Αντιμετωπίζουν το ύψος της κατάθεσης ως κριτήριο για τον προσδιορισμό του ύψους του εισοδήματος. Και κατάσχουν τα υπόλοιπα για να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές προς την εφορία.

Φιλόξενη χώρα για καταθέτες δεν νομίζετε; Το προσκλητήριο για επιστροφή κεφαλαίων είναι σίγουρο ότι θα… αποδώσει. Τι θα αποδώσει; Αφήστε το καλύτερα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09