04/06/2020 05:48:14

Η κληρονομιά των ναζί

Η κληρονομιά των ναζί - Media

Στα 81 του, ύστερα από εγχείρηση καρδιάς, πέθανε ο Κορνίλιους Γκούρλιτ, ο – κατά πολλούς – φύλακας του «θησαυρού των ναζί», όπως ονομάστηκε η συλλογή έργων πολύ μεγάλων ζωγράφων τα οποία βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια στο σπίτι του.

Ελάχιστα μάθαμε γι’ αυτόν. Μόνο πως ήταν γιος ενός από τους γνωστότερους γκαλερίστες του μεσοπολέμου και συνεργάτη των ναζί, πως ήταν λίγο παράξενος και πως δεν σκόπευε με κανέναν τρόπο να αποχωριστεί τη συλλογή του. «Το μόνο που θέλω», είχε πει, «είναι να κάνω λίγη υπομονή και να μου αφήσουν τους πίνακες μέχρι να πεθάνω». Παραπάνω από τη μισή του ζωή την πέρασε ολομόναχος σε ένα διαμέρισμα, με τα έργα αυτά. Πεθαίνοντας έκλεισε μαζί του στον τάφο του το μυστικό τού που ανήκαν αυτοί οι πίνακες πριν καταλήξουν στα χέρια του.

Άνοιξε όμως, άθελά του, ζητήματα τα οποία, επί πολλά χρόνια, παρέμεναν στο σκοτάδι: τι απέγιναν οι κλεμμένοι από διάφορες χώρες θησαυροί των ναζί, γιατί το γερμανικό κράτος δεν τους αναζήτησε και δεν φρόντισε να φτιάξει νόμους για την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, πώς κανένας επί πενήντα χρόνια δεν είχε υποψιαστεί το μυστικό του περίεργου γέρου, πώς μπορούσαν έργα αμφιβόλου προελεύσεως, όπως τα συγκεκριμένα, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και να εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία;

Ο Γκούρλιτ κληροδότησε τη συλλογή του στο Μουσείο της Βέρνης, στην Ελβετία, δηλαδή, και όχι στη Γερμανία, αλλά θα περάσει πολύς καιρός, θα χρειαστούν πολλές δικαστικές διαμάχες για να φτάσουν εκεί. Θα προκύψουν επίσης πολλά, δύσκολα θέματα γύρω από ένα σκοτεινό παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.