search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:27
MENU CLOSE

Οι Ελβετοί ψήφισαν «όχι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού…

18.05.2014 15:47
Οι Ελβετοί ψήφισαν «όχι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού… - Media

Μόνο το 23% των Ελβετών ψηφοφόρων είπε «ναι» στη θέσπιση του υψηλότερου ενιαίου κατώτατου μισθού στον κόσμο, ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων (3.300 ευρώ), σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου gfs.bern. που ανακοινώθηκαν με ένα tweet.

Μόνο το 23% των Ελβετών ψηφοφόρων είπε «ναι» στη θέσπιση του υψηλότερου ενιαίου κατώτατου μισθού στον κόσμο, ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων (3.300 ευρώ), σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου gfs.bern. που ανακοινώθηκαν με ένα tweet.
 
Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι το περιθώριο σφάλματος ανέρχεται στο 3%.
Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) στα πρώτα εκλογικά κέντρα στην Ελβετία όπου οι ψηφοφόροι αναμένεται μέσω δημοψηφίσματος να εκφράσουν τη γνώμη τους για δύο θέματα: τη θέσπιση κατώτατου μισθού 22 ελβετικών φράγκων (18 ευρώ) την ώρα και την αγορά 22 μαχητικών αεροσκαφών.
 
Η πλειονότητα των Ελβετών που ήθελαν να ψηφίσουν στο νέο αυτό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στη χώρα το έχουν ήδη κάνει, είτε επειδή κάποια εκλογικά κέντρα στη Ζυρίχη ήταν ανοικτά χθες Σάββατο, είτε επειδή προτίμησαν την επιστολική ψήφο. Στη Γενεύη, για παράδειγμα, το 95% του εκλογικού σώματος έχει ήδη ψηφίσει.
 
Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αρχές του απογεύματος.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένονταν να επικυρώσουν την πρωτοβουλία των εργατικών συνδικάτων που ζητούν τη θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού στη χώρα στα 22 φράγκα την ώρα, δηλαδή περίπου 4.000 ελβετικά φράγκα (3.300 ευρώ) μεικτός μισθός τον μήνα για εργασία 42 ωρών εβδομαδιαίως.
 
Στην πρωτοβουλία αυτή αντιτίθεται η δεξιά, οι γεωργικοί κύκλοι, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση, οι οποίοι βλέπουν σε αυτή κινδύνους για την αγορά εργασίας και υπογραμμίζουν ότι πολλοί τομείς έχουν ήδη θεσπίσει κατώτατο μισθό.
 
Ένα μέρος των πολιτών επίσης φοβάται ότι ένας τόσο αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, θα αυξήσει την ανεργία, ένα φαινόμενο που σχεδόν δεν υφίσταται στην Ελβετία, όπου το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο ήταν 3,2%.
 
Από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσον αφορά την άποψη των Ελβετών για την αγορά 22 σουηδικών πολεμικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το «όχι» στην αγορά των αεροσκαφών Grippen, που έχει την υποστήριξη των κομμάτων της αριστεράς και των Πρασίνων, φαίνεται να υπερισχύει, όμως έχει χάσει έδαφος.
Εκτιμώντας ότι ένα μέρος των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι ελβετικές ένοπλες δυνάμεις είναι «ξεπερασμένο», η ελβετική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει «22 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Grippen».
 
Οι αντίπαλοι αυτού του σχεδίου επισημαίνουν ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο, ότι οι γειτονικές χώρες της Ελβετίας είναι φιλικές και ότι ο τύπος Ε του αεροπλάνου που έχει παραγγελθεί και δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί δεν έχει καλή απόδοση.
 
Κατά το σημερινό δημοψήφισμα ένα πράγμα μοιάζει σίγουρο: οι Ελβετοί αναμένεται να αποδεχθούν την πρωτοβουλία που ζητεί οποιοσδήποτε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου ή εξαρτώμενου προσώπου να στερείται δια παντός το δικαίωμα να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα ή φιλανθρωπικό έργο κατά τα οποία θα έρχεται σε επαφή με ανηλίκους ή εξαρτώμενα πρόσωπα.
 
Για να γίνει δεκτή μια πρόταση που τίθεται σε δημοψήφισμα στην Ελβετία πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των κατοίκων και των καντονιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:27