search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:43
MENU CLOSE

Το καμάρι της Σύρου γιορτάζει δέκα χρόνια

19.05.2014 21:00
Το καμάρι της Σύρου γιορτάζει δέκα χρόνια - Media

Δεκαετία κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Αιγαίου (6 έως 19 Ιουλίου), που γίνεται κάθε χρόνο στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου. Σκαλίζουμε λίγο την ιστορία του και ρίχνουμε μια ματιά στις προσεχείς εκδηλώσεις

Δεκαετία κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Αιγαίου (6 έως 19 Ιουλίου), που γίνεται κάθε χρόνο στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου. Σκαλίζουμε λίγο την ιστορία του και ρίχνουμε μια ματιά στις προσεχείς εκδηλώσεις

Ο Πίτερ Τιμπόρις, μαέστρος, «ψυχή» του περίφημου Κάρνεγκι Χολ, αλλά και του δικού μας Φεστιβάλ Αιγαίου, είναι γεμάτος ιστορίες, από το πώς ο νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ντι Πλάζιο θέλησε να διώξει τα άλογα από το Σέντραλ Παρκ, αλλά τα βρήκε μπαστούνια, μέχρι το πώς ο παππούς Παναγιώτης Τσιμπούρης (που αργότερα έγινε Tiboris) έφυγε από το Τριπόταμο Αρκαδίας το 1899 μετανάστης για το Σικάγο, με δυο παιδιά στην αγκαλιά του (τρεις μήνες διαρκούσε το ταξίδι τότε), με τη γιαγιά να ακολουθεί… 20 χρόνια μετά!

Η ιστορία του Φεστιβάλ Αιγαίου…

Ο Πίτερ Τιμπόρις δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στη Σύρο, όπου έμελλε όχι μόνο να ιδρύσει και να διευθύνει καλλιτεχνικά ένα επιτυχημένο φεστιβάλ, αλλά και να αγοράσει σπίτι και να θεωρεί πια το νησί «τόπο του». Ο απερχόμενος δήμαρχος Σύρου (επί 24 συναπτά έτη) και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιάννης Δεκαβάλλας μας διηγήθηκε πώς ένα καλοκαίρι δέχτηκε στο γραφείο έναν άγνωστο, που μόλις του συστήθηκε, του είπε πως θα ανεβάσει όπερα στο Θέατρο «Απόλλων». «Τελικά δημιουργήθηκε ένα φεστιβάλ που διαφημίζει τη Σύρο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υποδεχόμαστε περίπου 500 καλλιτέχνες κάθε καλοκαίρι στο νησί, μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ το σύνολο των επισκεπτών φτάνει τους 2.000. Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και για την οικονομία του νησιού», μας είπε χαρακτηριστικά. Η Σύρος μάλιστα διαθέτει το Φεστιβάλ Κιθάρας (που φέτος κλείνει 20 χρόνια, υπό τον Άγγελο Νικολόπουλο), το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Σύρου (υπό τον Γιάννο Μαργαζιώτη), αλλά και το Anima Syros, αφιερωμένο στο κινούμενο σχέδιο.

Γιορτή για τα δέκα χρόνια

Το Θέατρο «Απόλλων», γνωστό και ως «μικρή Σκάλα του Μιλάνου», εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου του 1864 με τον «Ριγκολέττο» του Βέρντι και φέτος τα δέκα χρόνια του Φεστιβάλ Αιγαίου συμπίπτουν με τα 150 χρόνια από τη δημιουργία του θεάτρου και γιορτάζονται (φυσικά) με τον «Ριγκολέτο», που θα ανέβει στις 9 Ιουλίου. Το φετινό φεστιβάλ Ιουλίου περιλαμβάνει καταξιωμένα ονόματα της κλασικής μουσικής, μεταξύ των οποίων και τη συμφωνική ορχήστρα Pazardzhik της Βουλγαρίας, με μαέστρο τον Grigor Palikarov. Στο μεταξύ, εδώ και λίγα χρόνια έχει καθιερωθεί να δίνεται συναυλία στην πλατεία μπροστά από το Θέατρο «Απόλλων», ένα event που διακρίνεται από την αυξανόμενη δυναμική του και πέρσι συγκέντρωσε 4.000 κόσμο. Η φετινή είναι αφιερωμένη στον Πουτσίνι και υπό τη διεύθυνση του Πίτερ Τιμπόρις 450 καλλιτέχνες από εννέα διαφορετικές χώρες θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες «Τόσκα», «Λα Μποέμ» και «Τουραντό».

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Από το 2006 ο Πίτερ Τιμπόρις και η σύζυγός του, σοπράνο Ελιάνα Λαπαλέινεν, έχουν αγοράσει σπίτι στη Σύρο. Κι όπως λέει χαρακτηριστικά ο μαέστρος, «δεν χρησιμοποιώ τη Σύρο στοχεύοντας στην Αθήνα. Δεν έχω τέτοια ατζέντα. Τριάντα δύο χρόνια στο Κάρνεγκι Χολ μου είναι αρκετά…». Η Σύρος έχει γίνει τόπος του. Και με το βλέμμα στο μέλλον σχεδιάζει να ανεβάσει τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, αλλά και το «West Side Story» του Μπερνστάιν.

Ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ ανέρχεται στα 400.000 ευρώ, εκ των οποίων 45.000 ευρώ προέρχονται από τον δήμο και τα υπόλοιπα από χορηγίες που εξασφαλίζει ο ίδιος ο μαέστρος (με τεράστια συμβολή από τους Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:43