search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:51
MENU CLOSE

Πες μου τον υποψήφιο να σου πω… ποιος είσαι!

20.05.2014 09:48

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξαν για μία ακόμα φορά πώς είναι να κερδίζουν όλοι! Ακόμα και τη ΔΗΜΑΡ, τον Τζήμερο και τους Πειρατές να ρωτήσει κάποιος, κάτι θα βρουν να πουν για τη νίκη τους!

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξαν για μία ακόμα φορά πώς είναι να κερδίζουν όλοι! Ακόμα και τη ΔΗΜΑΡ, τον Τζήμερο και τους Πειρατές να ρωτήσει κάποιος, κάτι θα βρουν να πουν για τη νίκη τους!
Ας επιχειρήσουμε να πούμε λίγες καθαρές κουβέντες στο σημείωμά μας, κυρίως για το συμπέρασμα που βγαίνει από τα αποτελέσματα για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. δεν πήγε άσχημα σε όλη την επικράτεια, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά σε Περιφέρειες και Δήμους. Οι επιλογές των προσώπων και η εμπειρία σε τέτοιες αναμετρήσεις τής έδωσαν τη δυνατότητα να διεκδικεί στον δεύτερο γύρο με αξιώσεις σημαντικό αριθμό Περιφερειών και Δήμων.
Όμως εισέπραξε σημαντικές και συμβολικές ήττες, που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Έμεινε έξω από την Περιφέρεια Αττικής, από τον Δήμο Αθηναίων, από την Κεντρική Μακεδονία. Όλα αυτά έπειτα από προσωπικές επιλογές του ίδιου του Σαμαρά.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου – κυρίως σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων – θα αρχίσει ένας κύκλος εσωστρέφειας εντός της Ν.Δ. σε μια πολύ κρίσιμη πολιτικά περίοδο.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι… δείχνει.
– Πριν από δύο μήνες ούτε που το φανταζόταν ότι θα διεκδικούσε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής.
– Έκανε σημαντικό βήμα για ισχυρή παρουσία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια – όπου είχε μικρές δυνάμεις – και μπορεί με τις απαραίτητες συμμαχίες την ερχόμενη Κυριακή να κερδίσει δυο περιφέρειες (Αττική, Ιόνιο), γεγονός πολύ σημαντικό τόσο αυτοδιοικητικά όσο και πολιτικά.
– Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές περιπτώσεις – μα παρά πολλές, αν προσθέσεις και τους Δήμους – έκανε λάθος επιλογές προσώπων. Οι περισσότερες από αυτές, ήταν ενταγμένες στη λογική κόμματος του 5% και όχι ενός πολιτικού σχηματισμού που επιθυμεί τη διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής του βάσης.
Αν θέλει να διαμορφώσει όρους διακυβέρνησης εν όψει των εθνικών εκλογών – που δεν θα αργήσουν –, θα πρέπει να αλλάξει τους μέχρι τώρα συσχετισμούς.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ας μελετήσει την ερχόμενη Κυριακή τα τελικά αποτελέσματα και ας βγάλει τα συμπεράσματά της.
Μεθαύριο θα τα πούμε για τη μάχη των ευρωεκλογών…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:50