search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Ένας Γολγοθάς που δεν έχει τέλος

20.05.2014 21:00
oldphotossel_411400580082.jpg

Πετούν στον δρόμο εργαζομένους και ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων

Πετούν στον δρόμο εργαζομένους και ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων

Προτιμούν να πετάξουν στον δρόμο 195 ασθενείς και 120 εργαζομένους του Ασύλου Ανιάτων παρά να ελέγξουν όσα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευθύνονται για την κακοδιαχείριση του φιλανθρωπικού ιδρύματος και τα τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Γολγοθάς για το μακροβιότερο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της χώρας μοιάζει να μην έχει τέλος.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν δέκα μήνες απλήρωτοι και οι τρόφιμοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και κινητικά προβλήματα, κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, το υπουργείο Εργασίας με μια φωτογραφική διάταξη για τα υπερχρεωμένα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα επιχειρεί να «βγάλει λάδι» τα μέλη του Δ.Σ. στο Άσυλο Ανιάτων απαλλάσσοντάς τα από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Εξυγίανση… Grand Thornton

Πριν από λίγες ημέρες, σε μερίδα του ημερήσιου Τύπου, δημοσιεύθηκε η είδηση ότι το υπουργείο Εργασίας, και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, μέσω τροπολογίας που συνυπογράφεται από τέσσερις ακόμη βουλευτές της συγκυβέρνησης, ένα σχέδιο εξυγίανσης των φορέων με οικονομικά προβλήματα (σε αυτούς, εκτός από το Άσυλο Ανιάτων, συμπεριλαμβάνονται το Γηροκομείο Αθηνών, το Γηροκομείο Βόλου και άλλα ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα) που τίθενται κάτω από την εποπτεία τού υπό σύσταση Παρατηρητηρίου Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και του υπουργείου Οικονομικών, που θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Διευκρινιστικά, η αξία της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την υιοθέτηση από το υπουργείο του σχεδίου εξυγίανσης που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο για λογαριασμό της διοίκησης του ιδρύματος η ιδιωτική εταιρεία Grant Thornton.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η μετάθεση των ευθυνών της διοίκησης για την κακοδιαχείριση και τα υπέρογκα χρέη που απειλούν τη βιωσιμότητα του Ασύλου, από τα μέλη της διοίκησης, στους επί δέκα και πλέον μήνες απλήρωτους εργαζομένους του ιδρύματος!

Στο σχέδιο εξυγίανσης του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναπροσαρμογή προς τα κάτω της μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού που θα παραμείνει στο Άσυλο και δεν θα απολυθεί, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη.

«Ήδη μέσα στο 2013 οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν μία μείωση των αποδοχών τους που κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 40%, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει καμιά μεταβολή στην τραγική οικονομική κατάσταση του ιδρύματος και με το προσωπικό πλέον να κοντεύει να κλείσει χρόνο απλήρωτο» υποστηρίζει η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Άσυλο Ανιάτων Δέσποινα Πλάκα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι καθυστερήσεις όσον αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού έχουν αρχίσει από τον Απρίλιο του 2012, οπότε πρόεδρος στο Άσυλο Ανιάτων ανέλαβε η Ιωάννα Ηλιάδη.

Στον «πάγο» τα χρέη

Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα των ληξιπρόθεσμων ανεξόφλητων οφειλών του Ασύλου προς το ΙΚΑ, το Δημόσιο και τους προμηθευτές του νοσοκομείου, που υπολογίζονται κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να υποκύπτει στις «προειδοποιήσεις» της Ι. Ηλιάδη, η οποία, κατά τη διάρκεια τακτικής Γ.Σ. τον περασμένο Μάρτιο, είχε απειλήσει με διάλυση – παύση λειτουργίας του Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, πετώντας ουσιαστικά στον δρόμο τους 195 ηλικιωμένους τροφίμους του ιδρύματος.

Ως επιπλέον επιχειρήματα, το Δ.Σ. στο εξώδικο (!) προς τους 195 τροφίμους και τους εργαζομένους του Ασύλου επεκαλείτο τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της μείωσης των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των οφειλών του, της καταβαράθρωσης των εσόδων από την αξιοποίηση των ακινήτων του και της περιορισμένης απόδοσης της περιουσίας του λόγω φορολογίας!

Προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος τού να βρεθούν 195 ανάπηροι ηλικιωμένοι στον δρόμο, το υπουργείο Εργασίας προτείνει καταρχήν τη ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις, τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με παρακράτηση που δεν θα ξεπερνά το 70%, ώστε να διατηρηθεί η ρευστότητα και η δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος, και κυρίως την αναστολή ποινικής δίωξης και της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου!

Επί της ουσίας το υπουργείο ουσιαστικά αποδέχεται τη «λύση της παραίτησης» του Δ.Σ., ενέργεια την οποία οι ίδιοι οι εκτιμητές της Grant Thornton, στην αξιολόγηση που κατέθεσαν τον Οκτώβριο του 2013, είχαν χαρακτηρίσει «έσχατη λύση, που πριν ληφθεί καλό θα ήταν να επεξεργαστούν άλλες βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις για το ίδρυμα» !

Τέλος, όσον αφορά την τεράστια ακίνητη περιουσία του φιλανθρωπικού ιδρύματος, που προέρχεται ως επί το πλείστον από δωρεές φιλανθρώπων και αποτελείται – μεταξύ άλλων – από ξενοδοχεία, εργοστάσια, σούπερ-μάρκετ, επαύλεις, γραφεία, καταστήματα, διαμερίσματα, οικόπεδα – φιλέτα στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και το νησί Χρυσή νότια της Ιεράπετρας, αυτή περνά υπό την εποπτεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Με λίγα λόγια, 1.200 ακίνητα, συνολικής αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, βγαίνουν «όσο – όσο στο σφυρί»…

Το ζητούμενο για τους εργαζομένους στο Άσυλο Ανίατων, οι οποίοι επί μήνες προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους ηλικιωμένους ασθενείς, είναι η σωτηρία και συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του παλαιότερου φιλανθρωπικού ιδρύματος της χώρας.

Αυτή θα πρέπει να είναι και η επιδίωξη της πολιτείας και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας, που εμφανίζεται διατεθειμένο να βρει τη λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει το Άσυλο Ανιάτων οι λανθασμένοι χειρισμοί της διοίκησής του τα δυο τελευταία χρόνια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41