search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:49
MENU CLOSE

Βλέποντας τα μακαρόνια να πετούν

20.05.2014 21:00
oldphotospod_1505_054_cmyk1400580631.jpg

Φωτιά έχει πάρει η τσέπη των καταναλωτών αφού ακόμη και τα βασικά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης είναι απλησίαστα για τα νοικοκυριά, παρά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την ανεργία και την υψηλή φορολογία.

Φωτιά έχει πάρει η τσέπη των καταναλωτών αφού ακόμη και τα βασικά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης είναι απλησίαστα για τα νοικοκυριά, παρά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την ανεργία και την υψηλή φορολογία.

Οι επιτήδειοι κρατούν στην Ελλάδα της κρίσης τις τιμές υψηλές, συντηρώντας την ακρίβεια για ίδιον όφελος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης επισημαίνει: «Είναι ο τρόπος των επιχειρηματιών να κερδίζουν. Αφού ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει όσα αγόραζε, αντί να μειώσουν την τιμή, μειώνουν την παραγωγή και το προσωπικό τους. Χαμένοι οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι και οι παραγωγή. Κερδισμένοι οι επιχειρηματίες».

Χρόνια τώρα μιλάμε για τα μεγάλα κοστολόγια στην παραγωγή (ή την εισαγωγή), για μεσάζοντες, για μεγάλα εισοδήματα – σε συνύπαρξη με πολύ χαμηλά –, που κρατάνε όμως σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση… και συνεπώς και τις τιμές.
Φταίνε οι καταναλωτές που είναι ανοργάνωτοι ή μήπως το διεφθαρμένο γκουβέρνο… που έχει τη «μερίδα» του στην αισχροκέρδεια;

Φταίει η εκτεταμένη – και τώρα – φοροδιαφυγή που δημιουργεί παράνομο και «εύκολο» χρήμα και παράνομα – μαύρα ταμιακά «διαθέσιμα», που συντηρούν και αυτά με τη σειρά τους τη ζήτηση;

Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί… γιατί, τώρα με την κρίση, που τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν… οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά ή ακόμα και να κινούνται αντίθετα;

Το Πάσχα ο καταναλωτής έζησε και φέτος αυτήν τη δυσαναλογία τιμών και εισοδημάτων.

Άλλωστε μια ματιά στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής διαμορφώνονται ως εξής:

Μακαρόνια: 0,52-1,14 ευρώ, ρύζι:1,03-2,19 ευρώ, ελαιόλαδο: 4,77-5,71 ευρώ, λεμόνια: 0,75-0,99 ευρώ, πατάτες: 0,59-0,79 ευρώ, 1 μαρούλι: 0,38-0,48 ευρώ.
Την ίδια ώρα, από την ίδια πηγή επιβεβαιώνεται ότι με τον νόμο για το γάλα το μόνο που έγινε ήταν… «πολύ κακό για το τίποτα»: ούτε «γάλα ημέρας» ούτε «γάλα υψηλής παστερίωσης» στα ράφια. Τίποτε δεν έχει αλλάξει στη διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος στον καταναλωτή.

«Η φασαρία για το γάλα ήταν “δούρειος ίππος” προκειμένου, στις πίσω σελίδες, να “περάσουν” όλα όσα θεσπίστηκαν με τον συγκεκριμένο νόμο» λέει ο Γιώργος Λεχουρίτης.

Έτσι, σήμερα το γάλα πωλείται ως φρέσκο ή ως εβαπορέ, σε τιμές – «φωτιά»:
Γάλα φρέσκο: 0,99-2,22 ευρώ, γάλα εβαπορέ: 0,89-0,98 ευρώ, γάλα βρεφικό: 6-8,3 ευρώ.

Πολιτική εξαθλίωσης

Ο κρατικός μηχανισμός, και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, γνωρίζει τους τρόπους για να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά, ιδιαίτερα από τις προτάσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, ρίχνοντας τις τιμές, αλλά κινείται σαν να μην το θέλει!!!
Η πολιτική τους είναι φανερό ότι φέρνει την εξαθλίωση. Εκείνοι όμως κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Οι εικόνες των χιλιάδων ανθρώπων που περιμένουν στις ουρές και σε κάποιες περιπτώσεις διαγκωνίστηκαν για μια σακούλα δωρεάν λαχανικά, γελοιοποιούν πλήρως την προπαγανδιστική εκστρατεία κυβέρνησης και διαπλοκής. Δεν χρειάστηκε παρά η απόφαση των παραγωγών λαϊκών αγορών να μοιράσουν δωρεάν φρούτα και λαχανικά για να κονιορτοποιηθεί το κυβερνητικό success story και να αναδειχτεί η τραγωδία που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Είναι φανερό δεν τους νοιάζει. Συνεχίζουν τη φορολογική πολιτική της λιτότητας και των κατασχέσεων και δεν επιτρέπουν καμία ενέργεια ανάπτυξης, αντίθετα όλοι συντελούν στη διάλυση της μεσαίας τάξης, μειώνοντας τα επίπεδα διαβίωσης, που σε πολλές φορές είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Έρχονται και οι μεσάζοντες, που αποσκοπούν στη μέγιστη κερδοφορία, και εκτινάζουν τις τιμές των προϊόντων σε απαγορευτικά νούμερα, επιτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων από την Ευρώπη σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της εγχώριας παραγωγής εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών που πουλούν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα τους.

Την ίδια ώρα, άσχημα… μαντάτα για τον κλάδο των σούπερ-μάρκετ. Όπως τόνισε σε πρόσφατο συνέδριο του περιοδικού «Σελφ Σέρβις ο αντιπρόεδρος της Delhaize και επικεφαλής για τη ΝΑ. Ευρώπη και την Ινδονησία Κώστας Μαχαίρας, το σκηνικό που έρχεται στον κλάδο τροφίμων είναι ένα σκηνικό πόλωσης, αθέμιτου ανταγωνισμού, παράλληλων εισαγωγών, παραπλανητικών διαφημίσεων και πωλήσεων χωρίς να αποδίδεται ο ΦΠΑ. Πρόκειται για προβλέψεις που δεν ακολουθούν το θετικό κλίμα των ημερών που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλλιεργούν!!!

Πρόκειται για δήλωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα την ώρα που ο Κ. Μαχαίρας είναι γνωστό πως διατηρεί προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, άρα το να αποδίδει μιαν άλλη εικόνα έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Με όλα αυτά που γίνονται άραγε υπάρχει τρόπος να προστατευθεί ο καταναλωτής; Και βέβαια. Έχει πολλά δικαιώματα, τα οποία δεν γνωρίζει. Σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας μπορεί να κάνει καταγγελία σε αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά και να μποϊκοτάρει αυτά τα προϊόντα μη αγοράζοντάς τα.
Πάντως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα συνεχίσουν τη δωρεάν διανομή προϊόντων οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών. Σημειώνεται ότι τα κατά τόπους σωματεία όλης της χώρας διοργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές» και δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές στις λαϊκές αγορές, όταν έχουν αυξηθεί τα διόδια, η φορολογία κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και παρέμβαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Β. Βενιζέλου προς τον υπουργό Ανάπτυξης.
Αντίθετα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, «η συνέχιση της απεργίας στις λαϊκές αγορές δεν έχει κανένα νόημα και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να στέλνει τους καταναλωτές σε άλλα δίκτυα διανομής».

Όπως αναφέρεται, «η κυβέρνηση αποδέχθηκε κατά τη συζήτησή του σειρά προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε η τελική μορφή του νέου νόμου να απηχεί τις απόψεις της ευρείας πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου ενώ διευκρινίστηκε από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν ότι καμία άδεια και καμία θέση δεν χάνεται. Αντιθέτως, το σχέδιο νόμου δίνει τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών.

 
Πρώτοι στις εξαγωγές ψαριών και ελαιολάδου

Παγκόσμιες πρωτιές προσφέρει η αγροτική παραγωγή στη χώρα καθώς προϊόντα από την Ελλάδα έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον κόσμο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «στην ελληνική γεωργία αντιστοιχεί το 29% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)». Ενδεικτικό είναι πως σχεδόν το 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέεται άμεσα με την αγροτική και την πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας.

Η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, όπως οι τσιπούρες και τα λαβράκια. Είναι στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελιάς, ελαιολάδου, ακτινιδίων και κρόκου (σαφράν).

Είναι στην πέμπτη θέση στις εξαγωγές σπαραγγιών και στη δέκατη Πέμπτη στις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.

Βρίσκεται στο τοπ 10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγή βαμβακιού, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Είναι η χώρα παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα που έχουν ελληνική ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως η μαστίχα και η φέτα.

Η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 80%.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες και ο πέμπτος προμηθευτής 19 προϊόντων επίσης σε 14 χώρες.

Βασικοί ανταγωνιστές μας στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ είναι η Ισπανία και η Ιταλία, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (31,2%) του συνολικού ανταγωνισμού. Παράλληλα και η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές της Ελλάδος στα αγροτικά προϊόντα. Η γειτονική χώρα καταλαμβάνει την έκτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 3,4% του συνολικού ανταγωνισμού.

Την πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φέτος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανέλθουν στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας σε συνέδριο για την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Ο Α. Τσαυτάρης χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τον αγροδιατροφικό τομέα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, τα Προγράμματα Προώθησης Εξαγωγών κατά κλάδο και κατά προϊόν, καθώς και ο κανονισμός για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μόλις στον έναν μήνα λειτουργίας του αριθμεί 36 έως 40 συμμετοχές, που περιλαμβάνουν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 60.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:47