search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:45
MENU CLOSE

Η οργή των αγαλμάτων…

21.05.2014 21:00
Η οργή των αγαλμάτων... - Media

Παρασκευή 16 Μαΐου, μία το μεσημέρι. Έχω στη διάθεσή μου όλη την ημέρα, μέχρι να πετάξω από την Κάρπαθο στην Αθήνα. Αποφασίζω να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πη­γάδια – έχω ακούσει για τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματά του.

 
Παρασκευή 16 Μαΐου, μία το μεσημέρι. Έχω στη διάθεσή μου όλη την ημέρα, μέχρι να πετάξω από την Κάρπαθο στην Αθήνα. Αποφασίζω να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πη­γάδια – έχω ακούσει για τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματά του.
 
Όσο ανεβαίνω τα σκαλάκια, μοιράζομαι μαζί σας τα δεδομένα. Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο, σε μέγεθος, νησί των Δωδεκανήσων. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της χώρας – ήδη στο λιμάνι συνάντησα εκατοντά­δες ξένους να περπατούν, να πίνουν καφέ, να ψωνίζουν και να τρώνε. Είναι περίοδος εκλογών, πάρα πολλοί ντόπιοι έχουν έρθει για να ψηφί­σουν. Σε έναν μήνα το νησί θα είναι γεμάτο από τουρίστες.
 
Στα αυτιά μου ηχούν ακόμα τα οργισμένα λόγια του πρωθυπουργού πριν από λίγο καιρό, ότι θα ξαναζωντανέψουν τα μουσεία και οι αρχαιολογι­κοί χώροι, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη της με τον πολιτισμό και την ιστορίατης. Δυο μέρες μετά, την Κυριακή, είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, σ' όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτά όλη τη μέρα με δωρεάν είσοδο και πολλές εκδηλώσεις. Φτάνω μπροστά στην κεντρική πόρτα, ένα όμορφο κτήριο δίπλα στο επαρχείο. Διαβάζω τα σχετικά, «είσοδος από τον κήπο» με πληροφορεί μια ταμπέλα. Πάω.
 
Ένα ζευγάρι ξένων θαυμάζει τις αρχαίες πέτρες, τα χορτάρια κι ένα… σκουριασμένο λουκέτο που σφραγίζει τη μιζέρια μας. Είναι απογοητευ­μένοι, ειρωνεύονται, ό,τι κι αν πουν έχουν δίκιο. Δεν το χωράει το μυαλό μου. Τρέχω έξαλλος στο επαρχείο, ρωτάω, μου λένε δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, εμείς τους έχουμε παραχωρήσει μόνο το κτήριο, δεν έχουν υπαλλήλους. Αρμόδια είναι η ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ειδικότερα η Δ' Εφορεία Βυζα­ντινών Αρχαιοτήτων, μια σειρά εντυπωσιακών, μα χωρίς αποτελεσματικότητα, τίτλων.
 
Έκανα να φύγω. Τότε μέσα από το μουσείο άκουσα φωνές. Ήταν τα αγάλματα που με έβριζαν άσχημα, «φταις κι εσύ γι' αυτή την κατάντια»! Κατέβηκα τα σκαλάκια, άραξα σ' ένα καφέ και παρατηρούσα τους τουρίστες να αγοράζουν τσολιαδάκια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:44