search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:05
MENU CLOSE

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

22.05.2014 13:05
oldphotos888881400763859.png

Από τα πιο εύγευστα παραδοσιακά γλυκά, το οποίο μάλιστα μπορείτε να γευτείτε και στην πιο υγιεινή του εκδοχή, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι. Οι πιο έμπειροι της κουζίνας, την προτιμούν στριφτή.

Από τα πιο εύγευστα παραδοσιακά γλυκά, το οποίο μάλιστα μπορείτε να γευτείτε και στην πιο υγιεινή του εκδοχή, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι. Οι πιο έμπειροι της κουζίνας, την προτιμούν στριφτή.
 
ΜΕΡΙΔΕΣ: 12
ΨΗΣΙΜΟ: 40-45 ΛΕΠΤΑ
ΥΛΙΚΑ
4 φλιτζ. τσαγ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη
½ φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγ. μέλι
½ φλιτζ. τσαγ. αραβοσιτέλαιο
½ φλιτζ. τσαγ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. κανέλλα
2 φλιτζ. τσαγ. καρύδια χοντροαλεσμένα
½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
½ φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγ. μέλι
1 φλιτζ. τσαγ. νερό
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Αφού την έχουμε αφαιρέσει, τρίβουμε τη σάρκα της  κολοκύθας στον τρίφτη. Αφήνουμε για λίγη ώρα να βγάλει τα νερά της, τη στύβουμε με τα χέρια μας και τη βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι μαζί με το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη και το μέλι σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να στεγνώσει.
Μόλις κρυώσει, το ανακατεύουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα μέτριο ταψί το οποίο έχουμε βουτυρώσει, στρώνουμε δυο-τρία φύλλα, αλείφοντας το καθένα  με αραβοσιτέλαιο. Έπειτα απλώνουμε λίγες κουταλιές από το κολοκύθι που έχουμε ετοιμάσει και πασπαλίζουμε με καρύδι,  κανέλλα, ελάχιστο γαρίφαλο και μερικές σταφίδες .
Συνεχίζουμε στρώνοντας  δυο φύλλα ακόμα τα οποία αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο, ρίχνουμε πάλι  γέμιση και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, φροντίζοντας να σκεπάσουμε την πίτα με 3 φύλλα.
Το τελευταίο φύλλο, αντί για αραβοσιτέλαιο, το ραντίζουμε με νερό για να γίνει πιο τραγανό.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε μπακλαβαδωτά το γλυκό  και  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ έχουμε βράζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι.
Μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:03