search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:49
MENU CLOSE

Στον αφρό και τον βυθό των Κυκλάδων

22.05.2014 21:00
oldphotoskalpi_ekloges_1400341891.jpg

Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη, λένε οι βουνίσιοι.  Καλύτερα πρώτος στο νησί, παρά ναυαγός στην πόλη, λένε αντίστοιχα οι νησιώτες.

Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη, λένε οι βουνίσιοι.  Καλύτερα πρώτος στο νησί, παρά ναυαγός στην πόλη, λένε αντίστοιχα οι νησιώτες.

Στην περίπτωση των Κυκλάδων, για τη Ν.Δ. ισχύει το «πρώτος στο νησί». Αντίθετα, για το ΠΑΣΟΚ ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έμοιαζε με «ναυάγιο».
Χρίσματα μπορεί να μη δόθηκαν ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά.

Μπορεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, να αναμετρήθηκαν υποψήφιοι που κατέβηκαν στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητοι. Όμως, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στα στρατηγεία των δύο κυβερνητικών συνεταίρων, μετρούν ο ένας (Ν.Δ.) τα κέρδη, ο άλλος (ΠΑΣΟΚ) μόνο ζημιές.

1. Στην Πάρο ο Μ. Κωβαίος, προερχόμενος από τη Ν.Δ., συγκέντρωσε ποσοστό 44,29%, σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον νυν δήμαρχο Χρ. Βλαχογιάννη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Γ. Ραγκούση, που πήρε ποσοστό 26,84%.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2010 αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο δύο υποψήφιοι προερχόμενοι (και οι δύο) από το ΠΑΣΟΚ! Στη Ν.Δ. λένε πως έπεσε ένα «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ.

2. Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες ο νυν δήμαρχος Μ. Μαργαρίτης, που προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., διεκδικεί την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος. Στον πρώτο γύρο έκοψε το νήμα με 44,08%, αφήνοντας πίσω του σχεδόν εννέα μονάδες τον Ν. Μαϊτό, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 36,25%.

3. Στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τα δεδομένα άλλαξαν όταν ο δήμαρχος Ι. Δεκαβάλλας από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον συνδυασμό του Γιάννη Μαχαιρίδη. Η εκλογική μάχη ήταν «θρίλερ» και θα συνεχιστεί και τη δεύτερη Κυριακή, καθώς ο Γ. Μαραγκός από τον χώρο της Ν.Δ. άγγιξε το 50% (49,53%) ενώ ο νυν αντιδήμαρχος Α. Γιαλόγλου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ πήρε 33,02%.

4. Και στην Τήνο η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, αν και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν οριακό όσον αφορά την εκλογή του δημάρχου. Ο νυν δήμαρχος του νησιού, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Π. Κροντηράς (και πρώην δήμαρχος Εξωμβούργου) έλαβε 42,4%, ενώ ο Σ. Ορφανός από τον χώρο της Ν.Δ. (που ήταν ο τελευταίος δήμαρχος Τήνου πριν από τη συνένωση των δήμων του νησιού) έφτασε το 49,33%.

5. Στη Μήλο από την πρώτη Κυριακή επανεκλέγεται ο νυν δήμαρχος Γ. Δαμουλάκης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., με το μεγάλο ποσοστό του 56,19%.

6. Το ίδιο έγινε και στη Σαντορίνη, όπου ο νυν δήμαρχος Αν. Ζώρζος επικράτησε με ποσοστό 50,57% έναντι του Α. Σιγάλα, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, με 25,11%. Αυτήν τη φορά αναμετρήθηκαν ως ανεξάρτητοι, ενώ την προηγούμενη φορά, το 2010, κατέβηκαν και πάλι ως ανεξάρτητοι προερχόμενοι από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Πάντως, πολλά από τα παραπάνω πρόσωπα μπορεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές να έβγαλαν από πάνω τους τον «κομματικό μανδύα» και να κατέβηκαν στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητοι, ωστόσο είναι ενεργά κομματικά στελέχη της Ν.Δ. Συμμετείχαν μάλιστα στο συντονιστικό της Ν.Δ. για τους ΟΤΑ στο Αιγαίο.

Γκρίνια

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο όργανο ο Μ. Μαργαρίτης (δήμαρχος Νάξου) ήταν εκτελεστικός γραμματέας, οι Γ. Δαμουλάκης (δήμαρχος Μήλου) και Ν. Ζώρζος (δήμαρχος Σαντορίνης) μετείχαν ως αναπληρωτές γραμματείς, ενώ μεταξύ των μελών ήταν και ο Σ. Ορφανός.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπάρχει «γκρίνια» για κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη επειδή μετά το 2010 έδειχναν να κρατούν αποστάσεις από το κόμμα τους. Τους καταλογίζουν μάλιστα ότι τη δύσκολη αυτήν περίοδο για το κόμμα συμπεριφέρονταν στις τοπικές κοινωνίες ως «αντιμνημονιακοί» και ότι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ψηφοφόρους, που εν όψει της τουριστικής περιόδου επέλεξαν τη «σταθερότητα».

– Στην Άνδρο εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο Θ. Σουσούδης με 59,89%. Στη δεύτερη θέση ήρθε ο Ι. Μαλταπές με ποσοστό 28,24%. Και οι δύο είχαν χάσει την εκλογική αναμέτρηση του 2010, στην οποία είχαν συμμετάσχει ως ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

– Στη Μύκονο η μάχη ήταν ενδονεοδημοκρατική, αν και οι δύο που πέρασαν στον δεύτερο γύρο κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, οι Κ. Κουκάς (45,84%) και Α. Φιορεντίνος (40,45%).

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η μάχη του δεύτερου γύρου στην εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια του Ν. Αιγαίου πάντως έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις δημαρχιακές μάχες και εδώ οι πιθανότητες να χαλάσει η… ειδυλλιακή εικόνα για τη Ν.Δ. είναι έντονες.

Μπορεί το κόμμα του Σαμαρά να πανηγυρίζει για τους δημάρχους που εξέλεξε ή βρέθηκαν με προβάδισμα, αλλά στο περιφερειακό επίπεδο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο… απλά, παρ’ ότι ο εκλεκτός της Ρηγίλλης Γ. Χατζημάρκος ήρθε πρώτος με 35,7% έναντι του νυν περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη, ο οποίος πήρε ποσοστό 32,17%.

Ο Μαχαιρίδης, ο οποίος το 2010 ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Στα νησιά των Κυκλάδων μάλιστα τα ποσοστά των δύο μονομάχων ήταν ισοδύναμα (Χατζημάρκος 33,56% – Μαχαιρίδης 33,48%).
Η κάλπη – σε κάθε περίπτωση – είναι εκείνη που θα… μιλήσει στο τέλος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:49