search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:48
MENU CLOSE

Όταν η αρχαιολογία γίνεται πολιτική

24.05.2014 21:00
Όταν η αρχαιολογία γίνεται πολιτική - Media

«Είναι η ακρόπολη της Σιών, αυτή την οποία κατέκτησε ο βασιλιάς Δαβίδ», ισχυρίζεται ο Έλι Σακρόν για το τείχος που ανακάλυψε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. 

«Είναι η ακρόπολη της Σιών, αυτή την οποία κατέκτησε ο βασιλιάς Δαβίδ», ισχυρίζεται ο Έλι Σακρόν για το τείχος που ανακάλυψε στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Πολλοί, ωστόσο, βλέπουν με καχυποψία τη θεωρία αυτή, καθώς η ανασκαφή κόστους 10 εκατ. δολαρίων, η οποία είναι εδώ και λίγες μέρες επισκέψιμη για τους τουρίστες, έγινε σε μια αραβική γειτονιά και χρηματοδοτείται από οργανισμό που προωθεί την εγκατάσταση Εβραίων στις αραβικές περιοχές. Ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην συνεργάτης του Σακρόν αρχαιολόγος Ρόνι Ράιχ, ο οποίος τονίζει πως «αυτή η σύνδεση αρχαιολογίας και Βίβλου, η οποία γίνεται όλο και συχνότερη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι πάρα πολύ προβληματική». Με τα λόγια αυτά, συντάσσεται με όσους καταγγέλλουν πως στο Ισραήλ οι περισσότερες ανασκαφές γίνονται κρατώντας με το ένα χέρι τη σκαπάνη και το άλλο ιερά κείμενα, και με στόχο απλώς να φτιάξουν ή να αναδείξουν ένα παρελθόν το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην άσκηση σύγχρονων πολιτικών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:48