search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:30
MENU CLOSE

Το κλίμα στις Κάννες ήταν απολύτως τραγικό δηλώνει ο Βενιζέλος στον «Guardian»

23.05.2014 11:12
Το κλίμα στις Κάννες ήταν απολύτως τραγικό δηλώνει ο Βενιζέλος στον «Guardian» - Media

«Σε όλα μου τα χρόνια, ποτέ δεν είχα γίνει μάρτυρας τόσο αντιδιπλωματικής συμπεριφοράς… Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολύ πολύ επιθετικό». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος για «τη δραματική σύνοδο των Καννών, το 2011» σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Guardian». 
 

«Σε όλα μου τα χρόνια, ποτέ δεν είχα γίνει μάρτυρας τόσο αντιδιπλωματικής συμπεριφοράς… Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολύ πολύ επιθετικό». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος για «τη δραματική σύνοδο των Καννών, το 2011» σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Guardian, Έλενα Σμιθ.
 
Όπως υπογραμμίζεται, «ποτέ η Ελλάδα δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η ενωμένη Ευρώπη ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση». Αξιοσημείωτη είναι και η επισήμανση που γίνεται για τον χρόνο των αποκαλύψεων: «Ενώ τα κράτη της ΕΕ πλησιάζουν προς τις εκλογές, μέσω ανησυχιών πως μια πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να ξανανοίξει το κεφάλαιο της κρίσης στην ευρωζώνη, έχουν ξεκινήσει οι αποκαλύψεις για το πόσο κοντά βρέθηκε η Ελλάδα να εκδιωχθεί από το ευρώ».
 
Με τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε, λίγο πριν βυθίσει την Ευρώπη στο χάος», το δημοσίευμα ξεκινάει περιγράφοντας με δραματικό ύφος τις κρίσιμες εκείνες ώρες, λέγοντας πως «ήταν ένα δείπνο στο οποίο μιλούσαν μόνον τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες και κανείς δεν έτρωγε. Καθισμένοι μπροστά σε κρυστάλλινα ποτήρια και εξαιρετικές πορσελάνες, η Άγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κοιτούσαν τους δύο άνδρες στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού».
 
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως το δείπνο στις Κάννες ήταν ουσιαστικά η αντίδραση των άλλων ηγετών στην ανακοίνωση «βόμβα» του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα. Γι' αυτό άλλωστε το «επείγον δείπνο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G20». Στόχος του, όπως τονίζεται, ήταν να εξεταστεί το μέλλον της ευρωζώνης, «του πιο φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ», όπως το χαρακτηρίζει ο «Guardian».
 
Για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, τονίζει πως και οι δύο τους «ήταν παγιδευμένοι στην όλο και εντεινόμενη κρίση χρέους της Ευρώπης», καθώς αξιωματούχοι «στο Βερολίνο και το Παρίσι, είχαν μόλις συμφωνήσει τη διάσωση της Ελλάδας». Μια διάσωση που «συμπεριελάμβανε τη μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία αναδιάρθρωση χρέους».
 
Γι' αυτό όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ήταν εξαγριωμένοι. «Η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Κάλεσαν τον Παπανδρέου στις Κάνες, αποφασισμένοι να του το επισημάνουν. Ακόμη και αν αυτό σήμαινε χρήση ωμού εξαναγκασμού απέναντι σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, που ήδη αντιμετωπίζει έναν λαό εξαγριωμένο για το τίμημα μιας τέτοιας βοήθειας». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15