search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:00
MENU CLOSE

«Καίνε» οικονομία – μετανάστευση

25.05.2014 21:00
oldphotospn2205europe1400868073.jpg

«Επείγον ζήτημα για την ενότητα της Ευρώπης το Μεταναστευτικό» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας «New York Times» πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επείγον ζήτημα για την ενότητα της Ευρώπης το Μεταναστευτικό» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας «New York Times» πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ραγδαία αύξηση των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις σπαρασσόμενες από εμφύλιες συγκρούσεις πατρίδες τους, αναζητώντας διέξοδο στην Ευρώπη, βρίσκεται στην «κορυφή» των φλεγόντων ζητημάτων, μαζί με την οικονομική κρίση.

Το παγκόσμιο σοκ από τις πολύνεκρες τραγωδίες στη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι διαδέχθηκε η ρητορική του μίσους των φασιστικών μορφωμάτων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς που στρέφονται κατά των προσφύγων και των μεταναστών.
Απροσδιόριστος είναι ο ακριβής αριθμός των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται καθημερινά στα λιμάνια της Βόρειας Αφρικής (κυρίως στη Λιβύη) και της Μικράς Ασίας (Βορειοανατολικό και Νότιο Αιγαίο) πληρώνοντας αρκετές χιλιάδες δολάρια (4.000 δολάρια κατά μέσο όρο / άτομο) για μια θέση στο αμπάρι των δουλεμπορικών σαπιοκάραβων με προορισμό την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 600.000 χιλιάδες είναι οι Σύριοι οι οποίοι συνωστίζονται στους πρόχειρους καταυλισμούς στην Τουρκία, αναζητώντας διέξοδο αρχικά προς τις χώρες της Μεσογείου με τελικό προορισμό τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, όπου ήδη έχουν βρει καταφύγιο πολλοί συγγενείς τους.

Από αυτούς οι περισσότεροι καταλήγουν «λαθραίοι» να ξεροσταλιάζουν επί μήνες στις υπηρεσίες χορήγησης πολιτικού ασύλου, άλλοι συλλαμβάνονται και κλείνονται επί μήνες σε άθλια κέντρα κράτησης περιμένοντας την απέλαση που δεν έρχεται και οι πιο άτυχοι χάνονται στα νερά της Μεσογείου.

Η διεθνής ΜΚΟ Migreeurop υπολογίζει σε περισσότερα από 20.000 τα θύματα των πολύνεκρων ναυαγίων στη Μεσόγειο, την εικοσαετία 1993-2012.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των προσφύγων οι οποίοι είτε πνίγηκαν είτε πέθαναν από ασφυξία στο αμπάρι ενός δουλεμπορικού είτε χάθηκαν από πείνα, δίψα, υποθερμία είτε πυροβολήθηκαν από συνοριοφύλακες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν είτε αυτοκτόνησαν, ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν υπάρχει κάποιος πανευρωπαϊκός οργανισμός καταγραφής της εισροής μεταναστών από την Αφρική και την Ασία.

«Mare Nostrum»

 Η πολύνεκρη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, με περισσότερους από 300 νεκρούς πρόσφυγες, τον περασμένο Οκτώβριο, ενεργοποίησε την ιταλική κυβέρνηση, που λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Mare Nostrum», με την από κοινού συμμετοχή της ιταλικής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι 24ωρες περιπολίες στη Νότια Μεσόγειο μπορεί να απέτρεψαν ανάλογες τραγωδίες στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, δεν πτόησαν όμως τους δουλεμπόρους, οι οποίοι συνέχισαν απτόητοι να στέλνουν κατά κύματα τα δουλεμπορικά με το «εμπόρευμα» των εξαθλιωμένων προσφύγων…

Παράλληλα, το τεράστιο οικονομικό κόστος της ναυτικής επιχείρησης για τη διάσωση των προσφύγων, που κυμαίνεται στα 300.000 ευρώ μηνιαίως και ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την ιταλική Ακροδεξιά σε βάρος του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, με μπαράζ ρατσιστικών σχολίων όπως «Το “Mare Nostrum” δεν είναι παρά ένα φέρι-μποτ για μετανάστες με προορισμό την Ιταλία».

«Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Πρέπει να φιλοξενήσει τους διασωθέντες, να δώσει άσυλο σε όσους το δικαιούνται και σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, τονίζοντας πως το μεταναστευτικό θα καταστεί μείζον ζήτημα της Ιταλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Η Ιταλία διαδέχεται την Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια της έως τώρα θητείας της στον προεδρικό θώκο των κρατών – μελών της Ε.Ε. έχει κάνει «μια τρύπα στο νερό» όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Με τα πολύνεκρα ναυάγια στο Φαρμακονήσι και τη Σάμο, με δεκάδες Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, να βρίσκουν τραγικό θάνατο στα νερά του Αιγαίου πελάγους και το πρώτο τρίμηνο του ’14 ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα να έχει τριπλασιαστεί συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του ’13 (4.212 πρόσφυγες έχουν συλληφθεί φέτος μέχρι στιγμής, έναντι 1.423 πέρυσι), το μοναδικό μέτρο στο οποίο προέβη η Ελληνική Προεδρία από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η επέκταση της περιόδου διοικητικής κράτησης των μεταναστών οι οποίοι συλλαμβάνονται να έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από 18 μήνες, σε… επ’ αόριστον.

Φυσικό και επόμενο η συγκεκριμένη απόφαση να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να ζητά την άμεση ανάκλησή της.

Άθλιες συνθήκες

Όσο για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κατ’ ευφημισμόν κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά και τον Έβρο, είναι επιεικώς άθλιες, αφού στερούνται στοιχειωδών υγειονομικών υποδομών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Υπάρχει μόνο ένα Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε για να καλυφθούν οι ανάγκες» δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Λόρενς Γιόλες.

Όταν, δε, ρωτήθηκε αν η ελληνική πολιτεία ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ελληνικού σχεδίου «Μare Nostrum», η απάντηση του ύπατου αρμοστή ήταν αφοπλιστική: «Οι Ιταλοί είναι υπερήφανοι που την έστησαν τελείως μόνοι. Σήμερα όμως επιθυμούν να τη θέσουν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επεκταθεί και να λάβει χρηματοδότηση ή άλλου είδους βοήθεια. Έχουν ήδη ενδιαφερθεί κάποια κράτη της Ε.Ε. με αντίστοιχο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά όχι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την αθρόα προσέλευση μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας και αυτήν την περίοδο είναι προεδρεύουσα στην Ένωση».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:57