search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:07
MENU CLOSE

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο βορειοανατολικό Αιγαίο

24.05.2014 09:39
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο βορειοανατολικό Αιγαίο - Media

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 στο βορειανατρολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 στο βορειανατρολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,3 βαθμούς και το εστιακό του βάθος στα 27 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και 296 χλμ βόρεια βορειοανατολικά της Αθήνας – 210 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
 
Αρχικά, στο χάρτη σεισμικής δραστηριότητας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός καταγράφηκε με μέγεθος 6,5 βαθμούς και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα) και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία.

Την πρώτη μεγάλη δόνηση, ακολούθησε 10 λεπτά αργότερα και μετασεισμός 5 ρίχτερ. Κλιμάκια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας πραγματοποιούν έρευνες σε Λήμνο και Σαμοθράκη, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ζημιές.

Μέχρι στιγμής, εχουν αναφερθεί ζημιές στην οροφή του αεροδρομίου της Λήμνου, ενώ έχουν σπάσει οικοσκευές και τζάμια σε χωριά.

Έπεσε το στέγαστρο του αεροδρομίου από τον σεισμό – Ένας τραυματίας

Σύμφωνα με το limnosfm100.gr, σημειώθηκαν μικροκαταρρεύσεις σε παλιά ακατοίκητα σπίτια στη Μύρινα, ενώ έπεσε στέγαστρο στο αεροδρόμιο του νησιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολίτης ο οποίος διεκομίσθη άμεσα στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Ειδικότερα, μία Βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όταν έπεσε τμήμα ψευδοροφής. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου.
 
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, αναφορικά με τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και για την κάλυψη τυχόν εκτάκτων αναγκών.

Με εντολή του κ.Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ' όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε σχετικές οδηγίες στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), μετά τον σεισμό.

Πάντως, η  ΕΟΔ επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν υλικές ζημιές ούτε άλλες ανησυχητικές πληροφορίες.

Κλιμάκιο μηχανικών στη Λήμνο 
 
Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων. 

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Ζημιές προκάλεσε σε εκθέματα του Μουσείου Μύρινας ο σεισμός

Ζημιές σε εκθέματα του Μουσείου Μύρινας, προκάλεσε ο σεισμός, που σημειώθηκε το μεσημέρι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Αντώνη Χατζηδιαμαντή.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που περιελάμβανε το έγγραφο Παπαζάχου είναι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, μεταξύ αυτόν και η Κεφαλονιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01