search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:27
MENU CLOSE

Ε, δεν νίκησαν και όλοι…

26.05.2014 08:37

Θα κάνουμε τρεις τέσσερις βασικές επισημάνσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος το αμφισβητεί αυτό, δέκα μέρες κοσκινίζει.

Θα κάνουμε τρεις – τέσσερις βασικές επισημάνσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος το αμφισβητεί αυτό, δέκα μέρες κοσκινίζει. Δεν είναι νίκη που φέρνει αύριο την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά βάζει τις βάσεις για να κόψει πρώτος το νήμα και στις εθνικές εκλογές. Η νίκη αυτή είναι μια αφετηρία για να αλλάξουν και ορισμένα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τον προγραμματικό του λόγο, ώστε να διαμορφώσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Το χθεσινό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την επικράτηση στην Περιφέρεια Αττικής, αλλάζει και τους συσχετισμούς στην Αριστερά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη. Θα πρέπει, λοιπόν, να διαμορφώσει κλίμα για ευρύτερες συμμαχίες, αν θέλει να κυβερνήσει τον τόπο.
 
Η Ν.Δ. χάνει επτά μονάδες από τη δύναμη που είχε στις εκλογές του 2012. Αυτό συνιστά καμπάνα… του Άγιου Πέτρου για τον Σαμαρά και για την πολιτική που ακολουθεί. Η ήττα του κυβερνητικού κόμματος δεν παίρνει στοιχεία πανωλεθρίας γιατί κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία στις περιφέρειες, με συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ. Όμως το γεγονός ότι δεν εκλέχτηκαν δικοί της υποψήφιοι στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία. Ο Σαμαράς θα επιχειρήσει με το χαρτί του ανασχηματισμού να αλλάξει την ατζέντα, αλλά είναι αβέβαιο αν θα τα καταφέρει να πάει μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015. Αν κρίνω από τον χαρακτήρα του, θα ρισκάρει εκλογές σε προγενέστερο χρόνο.
 
Στο ΠΑΣΟΚ, είναι ικανοποιημένοι αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις – όχι πάντως στο pontiki.gr – του έδιναν 4% και πήρε 8%. Τα περί Ελιάς είναι φερετζές. ΠΑΣΟΚ ψήφισε ο κόσμος και μάλιστα με χίλια ζόρια αφού έχασε περίπου πέντε μονάδες από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ο Βενιζέλος θα επιχειρήσει να σύρει τον χορό των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με στόχο να κατέβει στις εκλογές σε μια λογική συνασπισμού δυνάμεων. Προφανώς, ο Βενιζέλος θα έχει περισσότερο λόγο και συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
 
Η Χρυσή Αυγή αύξησε τα ποσοστά της. Φαίνεται ότι μια μερίδα πολιτών δεν πτοήθηκε από τις ποινικές διώξεις, δεν επηρεάστηκε από τις δραστηριότητες μιας εγκληματικής, φασιστικής και νεοναζιστικής οργάνωσης. Η πολιτική αντιμετώπιση της Χ.Α. είναι η μόνη λύση για να μπει φραγμός στην επέλασή της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει δημοσιογραφικά πολλές φορές το επόμενο διάστημα.
 
Στο ΚΚΕ είναι πάλι ευχαριστημένοι. Όμως περιμένει κανείς να δει με πιο ανοιχτή καρδιά το θέμα των συμμαχιών με τα άλλα σχήματα της Αριστεράς και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Χιλιάδες πολίτες, βλέποντας… αριστερά, στήριξαν δικούς του υποψήφιους. Η ηγεσία δεν θέλησε να το δει με ένα περίσσευμα ψυχής. Πολλά θα αλλάξουν, αν αλλάξει αυτή η λογική.
 
Το ποσοστό που πήρε το Ποτάμι είναι σημαντικό. Να δούμε αν θα μπορέσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίνεται. Η ιστορία δείχνει τη δυσκολία του εγχειρήματος.(Πολιτική Άνοιξη, ΔΗΚΚΙ, ΛΑΟΣ είχαν παρόμοια ξεκινήματα). Ο Σταύρος Θεοδωράκης πέτυχε στο πρώτο βήμα. Ας αφήσει όμως τις γενικότητες και τις αυτονόητες αναφορές και ας μιλήσει με πιο συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα της χώρας. Αν το κάνει, θα έχει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στο επίπεδο των μετεκλογικών συνεργασιών.
 
Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης εισέπραξαν μια μεγάλη ήττα. Έχει όμως 18 βουλευτές στο Κοινοβούλιο και μόνο αυτό τον καθιστά παίκτη στο πολιτικό παιχνίδι. Όμως, στη μεγάλη – και πολύ κουραστική – συζήτηση που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά, δεν έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτός και το κόμμα του. Ας αποφασίσουν στη ΔΗΜΑΡ αν θα ρίξουν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες ή αν ορισμένα ηγετικά στελέχη θα συνεχίσουν το κρυφτούλι με επιλογές κεντροδεξιού χαρακτήρα.
 
Στα υπόλοιπα μικρά κόμματα – κυρίως ΛΑΟΣ, Γέφυρες κ.λπ. – έχει σημασία αν θα επιχειρήσουν να φτιάξουν έναν ενιαίο χώρο ή αν κάποιοι θα θελήσουν να επιστρέψουν στη Ν.Δ. ή στη Νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά. Εδώ πάει το… «ο Σαμαράς θέλει, αλλά ο… Καραμανλής δεν το μπορεί»!
 
(Αυτά, και τα μπάνια του λάου… αδιατάραχτα!!!)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33