search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:10
MENU CLOSE

Κι όμως ο έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα

26.05.2014 10:44
Κι όμως ο έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα - Media

Αν και σε γενικές γραμμές ένας στους δύο γάμους καταλήγουν στο διαζύγιο, μελέτες αποδεικνύουν ότι ο έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα. Υπάρχει τρόπος και η ανθρωπολόγος και συγγραφέας Helen Fisher τον εξηγεί και δίνει ιδέες για να τα καταφέρουμε.

Αν και σε γενικές γραμμές ένας στους δύο γάμους καταλήγουν στο διαζύγιο, μελέτες αποδεικνύουν ότι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μπορεί να κρατήσει για πάντα. Υπάρχει τρόπος και η ανθρωπολόγος και συγγραφέας Helen Fisher τον εξηγεί και δίνει ιδέες  για να τα καταφέρουμε.
 
Είμαστε γεννημένοι για να αγαπάμε, υποστηρίζει η Helen Fisher, αυτό αίσθημα της εφορίας που ονομάζουμε βαθιά αγάπη, είναι «ριζωμένο»ο στον εγκέφαλό μας αλλά μπορεί να διαρκέσει;
Οι σύγχρονη κουλτούρα, ορίζει με κυνισμό ότι ο έρωτας δεν διαρκεί και περίπου το ένα στα δύο ζευγάρια καταλήγουν σε διαζύγιο, μόνο στις ΗΠΑ το 2012 χώρισαν 2,4 εκατ. ζευγάρια και ανάμεσα σε αυτά που είναι παραμένουν παντρεμένα κυριαρχεί η στεναχώρια και μιζέρια.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο έρωτας σε μακροχρόνιες σχέσεις μετατρέπεται σε συντροφικότητα, αν και η μελέτη του έρωτα παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστήριο, ψυχολογικές έρευνες καταδεικνύουν τους παράγοντες που αποδεικνύουν ότι ο έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα.
 
Επιστημονικές αποδείξεις
 
Υπάρχουν ζευγάρια που δηλώνουν ερωτευμένα μετά από δεκαετίες συνύπαρξης. Νευρολογικές έρευνες παντρεμένων ζευγαριών (για περισσότερο από δύο δεκαετίες) έδειξαν ότι ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές στον εγκέφαλό τους με ζευγάρια που πρόσφατα ερωτεύθηκαν. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο έρωτας όντως μπορεί να κρατάει για πάντα. Ταυτόχρονα οι έρευνες δείχνουν ότι τα ερωτευμένα ζευγάρια «ανταμείβονται» με μείωση του άγχους και αίσθημα ασφάλειας.
  
«Θετικές ψευδαισθήσεις»
 
Όταν πρώτο ερωτευόμαστε έχουμε μία τάση να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας, αυτή συμπεριφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να καλλιεργείται εάν να συνεχίζουμε να τρέφουμε «θετικές ψευδαισθήσεις» και να θαυμάζουμε τον σύντροφό μας.
 
Δοκιμάζουμε νέα πράγματα μαζί
 
Μία σημαντική συμβουλή για ευτυχισμένα ζευγάρια είναι να προσπαθούν να κάνουν νέα και ενδιαφέροντα πράγματα μαζί.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ζευγάρια που παραμένουν ερωτευμένα δεν είναι μόνο αυτά που βιώνουν ισχυρή φυσική και συναισθηματική έλξη, αλλά αυτά που ταυτόχρονα επεκτείνουν τις εμπειρίες και τα κοινά τους ενδιαφέροντα.
 
Η προσκόλληση
 
Η προσκόλληση και «ανάγκη» μας για τον άλλο είναι συνήθως εχθρός της σχέσης.  Εάν τα ζευγάρια διατηρούν την ανεξαρτησία τους και μπορεί ο ένας να παρατηρεί την εξέλιξη του άλλου, να παρατηρούν κάθε φορά μία νέα καλύτερη πτυχή του συντρόφου τους, είναι στοιχείο που συμβάλλει στη διατήρηση του έρωτα.
 
Πάθος για ζωή
 
Ψυχολογικές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν πάθος για τη ζωή δείχνουν να μεταφέρουν αυτό το πάθος και για το σύντροφό τους. «Εάν θέλεις η σχέση σου να έχει πάθος, φρόντισε να βάζεις πάθος στις καθημερινές δραστηριότητες, τα χόμπι ακόμη και τις πολιτικές δραστηριότητες» τονίζει η Susan Kraus Whiteboume, διδάκτωρ ψυχολογίας και συγγραφέας.
 
Αυτολοκλήρωση
 
Αν και πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγια, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι γάμοι που διατηρούνται στις μέρες μας είναι πολύ πιο ισχυροί σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα τα ζευγάρια αντί να ψάχνουν τον γάμο για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες και τη συντροφικότητα, βλέπουν το γάμο σαν ένα όχημα που θα τους οδηγεί στην αυτολοκλήρωση.
 
Πηγή: huffingtonpost.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:10