search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:17
MENU CLOSE

Ρεσιτάλ Alpha με ξένα όργανα(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 22/10/2009)

22.10.2009 14:40

Ρεσιτάλ ανόδου έδωσε τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Αlpha Βank, παρά τη φιλόδοξη αύξηση κεφαλαίου κατά 986 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε με αποκλειστικό σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου.

Ρεσιτάλ ανόδου έδωσε τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Αlpha Βank, παρά τη φιλόδοξη αύξηση κεφαλαίου κατά 986 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε με αποκλειστικό σκοπό την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου.

Η αλήθεια είναι ότι η Αlpha παίρνει στην ουσία τη σκυτάλη από την Εθνική επιδιώκοντας να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της Πειραιώς και – κυρίως – Eurobank.

Και αυτή η αύξηση εκτιμάται ότι θα πάει καλά – όπως της Εθνικής – αφού θα είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,4% εν όψει των νέων αυστηρότερων διεθνών προδιαγραφών αλλά και των αυξημένων επισφαλειών που προβλέπονται λόγω της κρίσης.

Με την αύξηση θα εκδοθούν 3 νέες κοινές για κάθε 10 παλαιές μετοχές στην τιμή των 8 ευρώ ανά μετοχή, τιμή κατά 30% περίπου χαμηλότερη από τα 1314 ευρώ στα οποία κυμάνθηκε ο τίτλος την τελευταία εβδομάδα, ωθώντας τον «καπετάνιο» της τράπεζας Γιάννη Κωστόπουλο να δηλώσει ότι αποτελεί «μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία».

Σε ανάλογο πνεύμα, η Citigroup αναβάθμισε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, την τιμή στόχο για την Αlpha (από τα 13 στα 15,5 ευρώ) αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

Καλά όλα αυτά, αλλά ας μην υπερβάλλουμε γιατί είναι γνωστό ότι οι διεθνείς οίκοι που εκδίδουν αυτές τις εκθέσεις εισπράττουν σημαντικές προμήθειες ως ανάδοχοι από τέτοιες αυξήσεις κεφαλαίου και άρα δεν μπορούν να θεωρηθούν και απολύτως αντικειμενικοί…

Και όσο μεν κρατούν αυτές οι αυξήσεις, η διαγωγή των μετοχών στο ταμπλό οφείλει να είναι άψογη για να ψηθεί ο κόσμος να βάλει τα λεφτά του. Μετά να δούμε τι θα γίνει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:16