search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:45
MENU CLOSE

Πήρε και βραβείο ο Ρομπάι…

29.05.2014 08:00
Πήρε και βραβείο ο Ρομπάι… - Media

Την πρώτη του σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν θα την ξεχάσει ποτέ, λέει ο Χέρμαν βαν Ρομπέι. Ήταν Φεβρουάριος του 2010 και χιόνιζε πολύ στις Βρυξέλλες. 

 
Την πρώτη του σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν θα την ξεχάσει ποτέ, λέει ο Χέρμαν βαν Ρομπέι. Ήταν Φεβρουάριος του 2010 και χιόνιζε πολύ στις Βρυξέλλες. Ήταν μια από τις πολλές έκτακτες συνόδους για τη διάσωση της Ελλάδας. Οι κρίσεις κάνουν πολλούς ανθρώπους νευρικούς. Τον Χέρμαν βαν Ρομπέι αντίθετα τον βοηθούν να συγκεντρωθεί και φαίνεται ακόμα πιο ήρεμος. «Τότε στόχος μας ήταν να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό το ευρώ. Να το ενισχύσουμε και να το κάνουμε ένα σταθερό νόμισμα. Αυτό το καταφέραμε. Έχω την ικανοποίηση ότι παρά τις δυσκολίες τα καταφέραμε. Αυτό δεν με παρηγορεί αλλά με κάνει περήφανο».
 
Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι έπρεπε να παραμείνει ήρεμος και να κρατήσει τις ισορροπίες. Σε αυτό τον βοήθησε η εμπειρία του ως πρωθυπουργού του Βελγίου, όπου έπρεπε να κρατά σε μια ισορροπία τους Φλαμανδούς με τους Βαλόνους. Δεν έχασε ποτέ την ψυχραιμία του.
 
«Είμαι πάντα προσεκτικός. Ακόμα και χρόνια μετά το τέλος της καριέρας μου θα είμαι προσεκτικός. Αυτή είναι η φύση μου».
 
Η ήρεμη φύση του έδωσε συχνά λαβή για καυστικά σχόλια. Ακόμα και το παρουσιαστικό του σχολιαζόταν. Συχνά τον αποκαλούσαν παππού. Όλα αυτά όμως τα προσπερνούσε με ψυχραιμία.
 
Επιστέγασμα της καριέρας του το Βραβείο «Καρλομάγνος»
 
Στο τέλος Νοεμβρίου αυτού του χρόνου ο συντηρητικός πολιτικός θα εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή και θα αποχωρήσει από τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από θητεία πέντε χρόνων. «Είμαστε αναντικατάστατοι μέχρι να αντικατασταθούμε» όπως λέει. Του αρέσουν οι μικρές και κοφτές φράσεις. Γράφει μάλιστα και ποίηση ενώ έχει συγγράψει και δέκα βιβλία. Προτιμάει να γράφει παρά να μιλάει. Φαίνεται μάλλον ντροπαλός στις συνεντεύξεις τύπου.
 
Σήμερα του απονέμεται το βραβείο Καρλομάγνου της πόλης του Άαχεν και μιλώντας στην Deutsche Welle σχολίασε:
 
«Είμαι πολύ περήφανος που πήρα το βραβείο διότι πρότυπό μου στη βελγική πολιτική ήταν ο Λέο Τίντεμανς, ο οποίος πήρε το βραβείο το 1976. Ήμουν τότε συνεργάτης του. Για το λόγο αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Με έναν τρόπο τον διαδέχομαι και σε αυτό τον τομέα».
 
Το βραβείο «Καρλομάγνος» το θεωρεί το επιστέγασμα της καριέρας του. Λίγο πάντως πριν το τέλος της καριέρας του παραδέχεται πως δεν τα έκανε όλα σωστά και πως δεν θα ξαναέκανε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Τον ελεύθερο χρόνο του πάντως τώρα θέλει να τον αφιερώσει στην οικογένειά του και κυρίως στις βόλτες με τα εγγόνια του.
 
(Των Berdt Riegert / Μαρία Ρηγούτσου από το www.dw.de)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:44