search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:34
MENU CLOSE

Eπικράτηση παρά την τρομοκρατία

29.05.2014 21:00
oldphotossel.81401383322.jpg

Πρωτιά με διαφορά 4% από την κυβερνητική Ν.Δ., έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και εικόνα παγίωσης της δύναμης που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 έδωσε η ευρωκάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής.

Πρωτιά με διαφορά 4% από την κυβερνητική Ν.Δ., έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και εικόνα παγίωσης της δύναμης που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 έδωσε η ευρωκάλπη στον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύεται σε καθαρό νικητή στη μάχη Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει να ανθίσταται στην τρομοκρατία της συστημικής προπαγάνδας, αλλά και στις τάσεις διάχυσης της ψήφου εξαιτίας του πολυκερματισμού του πολιτικού συστήματος και της δημιουργίας πανσπερμίας κομμάτων και κομματιδίων (17,14% συγκέντρωσαν συνολικά τα κόμματα που έμειναν κάτω από το 3%!).

Σταθεροποίηση

Σε αυτές τις συνθήκες βρέθηκε λίγο κάτω από το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2012 σε ποσοστό (26,58% έναντι 26,89%) και σε απόλυτο αριθμό ψήφων (1.516.634 έναντι 1.655.022). Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη διαρκή πίεση της κυβερνητικής προπαγάνδας, έχασε περίπου 138.000 ψήφους και κάποια δέκατα της μονάδας, όταν η Ν.Δ. έχασε 529.530 ψήφους και επτά μονάδες.

Η κάλπη των ευρωεκλογών είναι αυτή που έδειξε να τροποποιεί σημαντικά τον πολιτικό χάρτη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε σε Περιφέρειες που στην αυτοδιοίκηση πέρασαν σε χέρια γαλάζιων, πράσινων ή «ανεξάρτητων». Σε γενικές γραμμές η εικόνα αυτή προκύπτει από τη μεγάλη υποχώρηση της Ν.Δ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πτωτική τάση σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε πολλούς νομούς ή εκλογικές Περιφέρειες (μεταξύ άλλων σε Β’ Αθήνας, Α’ και Β’ Πειραιά, Υπόλοιπο Αττικής).

Σε σύγκριση με τα ποσοστά του Ιουνίου του 2012, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει στην Ευρυτανία (5,99%) και τη μεγαλύτερη πτώση στην Ξάνθη (-21,45%) και τη Ροδόπη (- 8,93%), υποδιπλασιάζοντας την εκλογική του δύναμη – στοιχείο που αντανακλά το πολιτικό κόστος των πρόσφατων χειρισμών του στο θέμα του μειονοτικού ζητήματος.

Αττική και Αθήνα

Όσον αφορά τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία, το θετικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενισχύθηκε (κατά πολλούς «έσωσε την παρτίδα») από την επικράτηση της Ρένας Δούρου με 50,82% έναντι του Γιάννη Σγουρού (49,18%) στην Περιφέρεια Αττικής, κάτι στο οποίο πόνταρε εξ αρχής η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας δεδομένο τον πολιτικό χαρακτήρα της ψήφου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Στον Δήμο Αθηναίων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχασε για περίπου 6.000 ψήφους από τον Γιώργο Καμίνη (48,58% έναντι 51,42%), αλλά δεν μπορεί παρά να θεωρείται νικητής: έφτασε στα πρόθυρα της δημαρχίας ξεκινώντας σχεδόν από το σημείο μηδέν, εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, εν αντιθέσει με τον αγαπημένο του συστήματος Γιώργο Καμίνη, ο οποίος όχι μόνο δεν έκανε περίπατο, αλλά είδε την πρωτοκαθεδρία του να απειλείται από το «φρέσκο αίμα». Επιπλέον ο Σακελλαρίδης εκτίναξε τις «μετοχές» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα υπερσυντηρητικό περιβάλλον, όπως αυτό του Δήμου Αθηναίων, και κέρδισε την εκτίμηση ακόμη και των αντιπάλων του.

Δύο περιφέρειες, 21 δήμοι

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπερενισχύει την παρουσία του στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ωστόσο φαίνεται να έχει ακόμη πολύ δρόμο για να επιτύχει την αντιστοίχηση της πολιτικής του δύναμης σε κεντρικό επίπεδο με την επιρροή του στο αυτοδιοικητικό πεδίο, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία.

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, κατακτά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τον Θόδωρο Γαλιατσάτο να πετυχαίνει ευρεία νίκη με διαφορά σχεδόν 20% έναντι του απερχόμενου Σπύρου Σπύρου (59,93% έναντι 40,07%). Από την άλλη, όπως διαφαινόταν από τον πρώτο γύρο, έχασε τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, με τους Τατούλη και Μπακογιάννη αντίστοιχα να επικρατούν άνετα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ Βουδούρη και Αποστόλου (με 59,35% έναντι 40,65% ο πρώτος και με 56,06% έναντι 43,94% ο δεύτερος).

Με σοβαρές αδυναμίες στους μεγάλους δήμους της χώρας (π.χ. Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο), όπου έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλύτερα σε 10 δήμους της Αττικής (οι περισσότεροι άνω των 60.000 κατοίκων) αλλά και σε 11 δήμους της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων στη Λάρισα, την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου.

1. Στην Αττική εκλέγονται στον Βύρωνα ο Άκης Κατωπόδης (59,87%), στην Καισαριανή ο Γιώργος Κοντόσταυλος (61,55%), στου Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη (59,82%), στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσσος (52,40%), στην Αγ. Παρασκευή ο Γιάννης Σταθόπουλος (50,82%), σε Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα ο Άρης Βασιλόπουλος (52,74%), στο Αιγάλεω ο Δημήτρης Μπίρμπας, σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα ο Χρήστος Βρεττάκος (62,36%), στο Πέραμα ο Γιάννης Λαγουδάκης (57,77%), ενώ στη Νέα Ιωνία επανεκλέγεται ο Ηρακλής Γκότσης.

2. Στην υπόλοιπη επικράτεια ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει στη Λάρισα τον Απόστολο Καλογιάννη (54,47%), στην Κέρκυρα τον Κώστα Νικολούζο (58,19%), στη Λευκάδα τον Κώστα Δρακονταειδή (54,05%), στην Κοζάνη τον Λευτέρη Ιωαννίδη (57,38%), στον Τύρναβο τον Παναγιώτη Σαρχώση (56,50%), στη Ναύπακτο τον Τάκη Λουκόπουλο (59,78%), στη Λιβαδειά τη Γιώτα Πούλου (56,24%), σε Δίστομο – Αράχωβα – Αντίκυρα τον Γιάννη Γεωργάκη (54,37%), στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων τον Γιώργο Ψαθά (56,73%), στα Ανώγεια τον Μανώλη Καλλέργη (50,02% – με μια ψήφο διαφορά) και στη Σκύρο τον Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη (52,88%).

Χαρές και πίκρες

Από την άλλη, ο Χρήστος Κορτζίδης δεν κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται αβεβαιότητα στην υπόθεση της υπεράσπισης του Ελληνικού.

Στον Βόλο ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς έχασε για 4.000 ψήφους τον δήμο, ο οποίος πέρασε στα χέρια του ποδοσφαιρικού παράγοντα και υπόδικου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος με το… καλησπέρα έδωσε δείγμα γραφής για τον αέρα «αλλαγής» που φέρνει στο λιμάνι της Μαγνησίας υποσχόμενος μια πόλη – «κερδοφόρο εταιρεία» και αναγορεύοντας σε υπόσχεση πολιτισμού το να γίνει… «της Πάολας»!

Η δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια των παραπάνω δήμων θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντισταθμίστηκε από δήμους όπως το Χαλάνδρι, όπου θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια καθαρά αριστερή νίκη.

Εκεί το κινηματικό σχήμα «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» υπό τον Σίμο Ρούσσο, με μακροχρόνια παρουσία στα πράγματα του δήμου, υποστηριζόμενο από όλες σχεδόν τις «φυλές» της Αριστεράς και άλλους χώρους (τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σχέδιο Β, τον χώρο της Ρήξης και του περιοδικού «Άρδην», τους Οικολόγους Πράσινους), έκανε την έκπληξη καθώς όχι μόνο πέρασε στον δεύτερο γύρο, παρά τα προγνωστικά, αλλά επικράτησε του απερχόμενου γαλάζιου δημάρχου Γιώργου Κουράση.

Επίσης, σε Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα ο τριανταπεντάρης Άρης Βασιλόπουλος, προερχόμενος από τροτσκιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε τον δήμο παρότι τάχθηκε απέναντι στο φαραωνικό σχέδιο Μελισσανίδη για το γήπεδο της ΑΕΚ – και όχι γενικώς κατά της κατασκευής γηπέδου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:33