search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:07
MENU CLOSE

Διαμάντια, τσιγάρα και μπούργκες

30.05.2014 21:00
Διαμάντια, τσιγάρα και μπούργκες - Media

Από όλα είχε το φετινό 67o Φεστιβάλ των Καννών, που έληξε πριν από λίγες ημέρες. 

Από όλα είχε το φετινό 67o Φεστιβάλ των Καννών, που έληξε πριν από λίγες ημέρες. Το διεθνές τζετ σετ παρέλασε στο κόκκινο χαλί, υπογράφτηκαν συμβόλαια εκατομμυρίων για νέα πρότζεκτ, έγιναν χλιδάτα πάρτι κ.ά. Τι έλειπε; Απ’ ό,τι φαίνεται, απουσίασαν οι κινηματογραφικές εκπλήξεις από το διαγωνιστικό τμήμα

Άνοιξε με… σκιές και έληξε με γούστο. Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε με μια μεγάλη απογοήτευση: την προβολή του πολυαναμενόμενου «Grace of Monaco», με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν. Η παρουσία της δεν έσωσε την παρτίδα. Το παλάτι του Μονακό αποκήρυξε την ταινία, ο παραγωγός Χαρβεϊ Γουανστάιν δήλωσε απογοητευμένος και οι κριτικές ήταν αποκαρδιωτικές. Ο μεγάλος, πάντως, νικητής ήταν ο Τούρκος Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, ο οποίος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με τη «Χειμερία νάρκη».

Κατά κοινή ομολογία φέτος παρουσιάστηκε ένα σχετικά μέτριο πρόγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έλειπαν οι γερές υπογραφές. Αλλά οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες του αποτελέσματος. Όχι ότι όποιος βρέθηκε στις Κάννες πέρασε άσχημα ή δεν είδε καλές ταινίες, αφού, κακά τα ψέματα, εκεί χτυπάει κάθε χρόνο η καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ας δούμε το φετινό φεστιβάλ, σε μερικές μόνο παρασκηνιακές στιγμές, με ψυχραιμία και απόσταση, τώρα που άδειασε η Κρουαζέτ και έσβησαν τα φλας των φωτογράφων. Αν, όμως, ακόμα δεν χορτάσατε λάμψη, μία βόλτα στο Διαδίκτυο και τις εκατοντάδες φωτογραφίες από τα χλιδάτα πάρτι, όπου τα κοσμήματα της Chopard έλαμπαν εκτυφλωτικά, θα σας αποζημιώσει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟ…XENIA. Όχι μόνο καταχειροκροτήθηκε, όχι απλά απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον ξένο Τύπο, η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα έφυγε από τις Κάννες έχοντας εξασφαλίσει διεθνή διανομή, σε πολλές χώρες. Από Αμερική και Βρετανία μέχρι Ταϊβάν και Μεξικό θα ταξιδέψει η προσωπική οδύσσεια των δύο νεαρών αδερφών που αναζητούν έναν χαμένο πατέρα, αλλά και μια νέα ταυτότητα σε μια Ελλάδα που αλλάζει, σκληρή, αφιλόξενη και υπό διαπραγμάτευση. Και αυτή τη φορά, ο Κούτρας πίσω από την άποψη, πίσω από μια πολιτική ή κοινωνική θέση για θέματα που θίγει, ξετυλίγει μια απίστευτη τρυφερότητα και ανθρωπιά. Κι αυτό είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του κινηματογράφου που υπηρετεί.

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ. Δυστυχώς το είδαμε κι αυτό. Το Ιράν καλά… κρατεί, ακόμα και στο κόκκινο χαλί. Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε όταν ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ, υποδεχόμενος τα μέλη της κριτικής επιτροπής, έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο στην όμορφη Ιρανή ηθοποιό Λεϊλά Χατανί. Και δεν φορούσε καν μπούργκα! Ακολούθησαν εντελώς… ιρανικές αντιδράσεις, αφού η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου. Μια ομάδα από φοιτητές στο Ιράν υπέγραψε διαμαρτυρία απαιτώντας να μαστιγωθεί πενήντα φορές όταν γυρίσει στην πατρίδα της, αφού ο άντρας που τη φίλησε δεν ήταν νόμιμος σύζυγός της. Σε εφιάλτη εξελίχθηκε το επόμενο δεκαήμερο για την ηθοποιό, αφού κάθε μέρα έπρεπε να απολογείται αλλά και να καλύπτει τα μαλλιά της ολοένα και περισσότερο με συντηρητικές στο σύνολό τους εμφανίσεις.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ Ο… ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ. Φιλελεύθερο και βλάσφημο κρίθηκε το φιλμ «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, μια ιστορία ενός άντρα που τα βάζει με έναν ισχυρό διεφθαρμένο πολιτικό. Ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε να παραβρεθεί στην πρεμιέρα.

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ. Μια εντελώς λαμπερή Ούμα Θέρμαν σε κατακίτρινη τουαλέτα, ένας all time classy Τζον Τραβόλτα και ένας θεότρελος Κουεντίν Ταραντίνο, έκλεψαν τις εντυπώσεις. Βρέθηκαν στις Κάννες για να παρουσιάσουν στην πλαζ μια επετειακή προβολή του «Pulp Fiction», που έκλεισε είκοσι χρόνια.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ. Αυτά μόνο στο… σινεμά συμβαίνουν. Το τουρκικό περίπτερο προώθησης του εγχώριου κινηματογράφου, αφού ανέβαλε το πάρτι του λόγω του δυστυχήματος στη Σόμα, έστειλε στο ελληνικό περίπτερο όλες τις μπίρες του.

ΕΞΗΓΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ. Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ μας έχει συνηθίσει στις μεγάλες απουσίες. Το 2010 γύρισε την πλάτη στο φεστιβάλ, επικαλούμενος προβλήματα «ελληνικού τύπου».
Έτσι και φέτος, ενώ προβλήθηκε η ταινία του «Αποχαιρετισμός στη γλώσσα», ο ίδιος ήταν απών. Έστειλε μάλιστα ένα βίντεο όπου εξηγούσε τους λόγους, αλλά κι αυτό ήταν σπαζοκεφαλιά.

Η ΔΗΛΩΣΗ. «Παραλίγο να μην κάνω ποτέ καριέρα. Οι παραγωγοί παραπονιόντουσαν ότι το στόμα μου ήταν πολύ μεγάλο και η μύτη μου επίσης». Τάδε έφη ολόκληρη… Σοφία Λόρεν. Η διάσημη Λόρεν, που τελικά όχι μόνο έκανε καριέρα, αλλά σάρωσε με την πληθωρική της παρουσία στον ιταλικό κινηματογράφο, βρέθηκε στο φεστιβάλ για την προβολή της αποκατεστημένης κόπιας του «Γάμος αλά ιταλικά» του Βιτόριο ντε Σίκα. Κι αν αναρωτιέστε, παραμένει… οδοστρωτήρας θηλυκότητας και σεξαπίλ.

ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ. Μόνο μια ντίβα σαν αυτήν μπορούσε να το κάνει. Είναι γνωστό ότι η Κατρίν Ντενέβ είναι μανιώδης καπνίστρια. Δεν κρατήθηκε ούτε στο κόκκινο χαλί. Την ήθελε την τζούρα της, κι άναψε τσιγάρο την ώρα που όλα τα φλας των φωτογράφων έπεφταν πάνω της. Αλλά άμα είσαι ντίβα…

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:

Χρυσός Φοίνικας: «Χειμερία νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
Μεγάλο Βραβείο: «Θαύματα» της Αλίτσε Ρορβάχερ
Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής: Ξαβιέ Ντολάν για το «Μανούλα» και Ζαν Λικ Γκοντάρ για το «Αντίο στη γλώσσα»
Σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»
Γυναικείας Ερμηνείας: Τζούλιαν Μουρ για το «Χάρτες για τα Αστέρια» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Ανδρικής Ερμηνείας: Τίμοθι Σπολ για το «Κύριος Τέρνερ» του Μάικ Λι
Σεναρίου: Αντρέι Σβιάγκιντσεφ και Ολέγκ Νέγκιν για το «Λεβιάθαν»

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:05