search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:55
MENU CLOSE

Ουδέν νεώτερον από το ενεργειακό μέτωπο(Δημοσιεύτηκε στο “Π” 22/10/2009)

22.10.2009 15:00

Για τους αναγνώστες του «Π», ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις ούτε οι τοποθετήσεις των συναρμόδιων υπουργών περιείχαν κάποια έκπληξη από το ενεργειακό μέτωπο.

Για τους αναγνώστες του «Π», ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις ούτε οι τοποθετήσεις των συναρμόδιων υπουργών περιείχαν κάποια έκπληξη από το ενεργειακό μέτωπο.

Άλλωστε, για το «βουλγαρικό σύνδρομο» των αγωγών το «Π» ήταν το μόνο που τόλμησε να το αναφέρει, και μάλιστα προεκλογικά, θεωρώντας ότι οι αναφορές εκείνων των ημερών απλώς έστελναν μηνύματα και δημιουργούσαν κλίμα.

Τώρα, σχεδόν τρεις εβδομάδες από την καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, η ενεργειακή πολιτική μπορεί να εισέρχεται σε… πράσινα μονοπάτια, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει και τα «βρόμικα» καύσιμα ή τους τομείς των παραδοσιακών μορφών ενέργειας. Ακόμη κι αν οι προτεραιότητες γίνονται περισσότερο… ανανεώσιμες, οι υποθέσεις που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, αλλά και τον πολυδυσφημισμένο λιγνίτη θα πρέπει να τεθούν πάλι επί τάπητος…

Άλλωστε, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η ομάδα φαίνεται πως έχει μοιράσει τις αρμοδιότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι η Τίνα Μπιρμπίλη, έχοντας τη γενική εποπτεία και με περισσότερη έμφαση στην «πράσινη ανάπτυξη», παραχώρησε τον τεράστιο (και πολύπαθο, θα ομολογήσουμε) ενεργειακό τομέα στον Γιάννη Μανιάτη.

 

Το μεγάλο στοίχημα

Τα πρώτα μικρά crash test, πάντως, ήταν αρκετά για να δοκιμαστούν τα νεύρα, αλλά και οι αντοχές ενός συστήματος, που έχει εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης και της πλήρους αδράνειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπρεπε να ακουστούν οι φωνές μέχρι το πεζοδρόμιο της Μεσογείων για να βγουν τα οχήματα των ΚΕΔΑΚ στους δρόμους την προηγούμενη Πέμπτη, την πρώτη ημέρα διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Κι αυτό διότι η γραφειοκρατία κρατούσε τα οχήματα στο γκαράζ, ενώ οι υπάλληλοι ήταν απασχολημένοι σε άλλες εργασίες!

Έτσι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κατάλαβε τι σημαίνει αργοκίνητη διοικητική δομή και πώς μπορεί να βρεθούν λύσεις εκεί που όλα έχουν στραγγαλιστεί από τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία θα πρέπει να ανακατανεμηθούν σε πιο «πράσινου» ύφους επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα μεγάλα προβλήματα στους τομείς των συμβατικών καυσίμων είναι τεράστια και τα ανέφεραν ακροθιγώς τόσο η υπουργός κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις όσο και ο Γ. Μανιάτης, την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στο παγκόσμιο forum των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε η Τίνα Μπιρμπίλη στη Βουλή, βασικός στόχος του νεοσύστατου υπουργείου είναι η επεξεργασία και η υλοποίηση «μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής, που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, στον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και στη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κι όπως είναι λογικό, σε αυτόν τον ενεργειακό σχεδιασμό πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές, αλλά και οι μορφές ενέργειας που προκαλούν τη μικρότερη δυνατή ρύπανση. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η πυρηνική ενέργεια, όπως ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά η υπουργός. Όπως επίσης, λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Ενέργειας διασαφήνιζε ότι ούτε ο λιθάνθρακας περιλαμβάνεται στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Ωστόσο, στο υπουργείο Ανάπτυξης γνωρίζουν ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, για την αντικατάσταση των παλαιότερων, που είναι και ρυπογόνες, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, στο νεοσύστατο υπουργείο ΠΕΚΑ σχεδιάζουν την αναβάθμιση του ΔΕΣΜΗΕ, για να διευκολύνει τα έργα διασύνδεσης των νέων μονάδων ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν, αλλά και την προώθηση των διασυνδέσεων με τα συστήματα γειτονικών χωρών. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως ανέφερε η Τίνα Μπιρμπίλη, προτεραιότητα θα δοθεί στη διασύνδεση των Κυκλάδων, ούτως ώστε να σταματήσουν να λειτουργούν οι ρυπογόνες μονάδες στα νησιά και να προχωρήσουν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή.

 

Στόχος η διαφάνεια

Επιβεβαιώνοντας βήμα προς βήμα το προεκλογικό ρεπορτάζ του «Π» για τις ενεργειακές εκκρεμότητες που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση, η υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των στρεβλώσεων που υπάρχουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αλλαγές που θα επεξεργαστεί το επιτελείο του υπουργείου θα έχουν στόχο τη διαφάνεια και τον συνεχή έλεγχο στην τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Για το φυσικό αέριο η Τίνα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε σε «ολοκληρωμένη στρατηγική», αλλά μόνο σε ένα διεθνές project, αυτό της διασύνδεσης με την Τουρκία και την Ιταλία, μέσω του αγωγού ITGI.

Βεβαίως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους αγωγούς του «Νότιου Διαδρόμου», στους οποίους συνήθως δεν περιλαμβάνεται ο South Stream και οι οποίοι προσβλέπουν στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν, από την περιοχή της Κασπίας.

Ωστόσο, η Μόσχα πρόλαβε και έκλεισε και την… τελευταία στρόφιγγα, που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει άλλους αγωγούς εκτός από τους δικούς της, με τις συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα η Gazprom με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι αγωγοί γίνονται πλέον προβληματικοί, καθώς δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ποσότητες για να λειτουργήσουν έστω με ένα στοιχειώδες κέρδος…

Παράλληλα, για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη η υπόθεση διευκρινίστηκε, ακριβώς όπως είχε καταγράψει το «Π», πριν από περίπου έναν μήνα:

«Η όποια επαναδιαπραγμάτεση των όρων συμμετοχής μας δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας. Ειδικά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους θα προτείνουμε στη Βουλγαρία τη σύσταση Κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα σε συμφωνία με τη Συνθήκη του ESPOO» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Περιβάλλοντος… Τόσο απλά!

Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο παγκόσμιο forum των Ρυθμιστών Ενέργειας, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ποσοστό 20% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2020, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές για τον εξορθολογισμό των κινήτρων και τη δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, με απλοποιημένες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών, καθώς και στην ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Για πρώτο δείγμα γραφής στον ενεργειακό τομέα, οι τοποθετήσεις αφήνουν μία θετική αίσθηση. Ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, λόγια έχουν ακουστεί πολλά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα έργα λείπουν κι αυτά θέλουν να δουν. Και σύντομα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:55