search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:02
MENU CLOSE

Αθήνα, τοπίο της ψυχής μας

01.06.2014 21:00
Αθήνα, τοπίο της ψυχής μας - Media

Σημεία της πόλης, κτήρια, τόποι που περπατάμε καθημερινά παρουσιάζονται μέσα από 75 φωτογραφίες της Αθήνας, που απαθανάτισε ο φακός του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου και εκτίθενται στην αίθουσα τέχνης «ena».

Σημεία της πόλης, κτήρια, τόποι που περπατάμε καθημερινά παρουσιάζονται μέσα από 75 φωτογραφίες της Αθήνας, που απαθανάτισε ο φακός του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου και εκτίθενται στην αίθουσα τέχνης «ena».

Όσο την αγαπάμε άλλο τόσο συνηθίσαμε να τη μισούμε. Αρεσκόμαστε να εντοπίζουμε τις ασχήμιες της και την ίδια στιγμή σημεία, εικόνες, στάσεις γίνονται το ιδανικό πλαίσιο νοσταλγικών αναμνήσεων. Αναπολούμε την εικόνα της των περασμένων χρόνων, αλλά το παρόν της αποτελεί ακόμα το αδιαμφισβήτητο πλαίσιο για έρωτες, φιλίες, κοινωνική συναναστροφή, διεκδικήσεις. Είναι η Αθήνα. Κάποιοι την αγαπάνε περισσότερο, κάποιοι άλλοι λιγότερο… Κάποιοι ανακαλύπτουν σε αυτή πολλές κρυφές πτυχές, πληγές και ομορφιές, κάποιοι άλλοι την απορρίπτουν.
Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος ανήκει σ’ εκείνους που αγαπούν την Αθήνα, όχι με έναν νοσταλγικό τρόπο, αλλά στο εδώ και τώρα, με όλες τις αλλαγές που συντελούνται στο κτηριακό και στο ανθρώπινο σώμα της.

Η αύρα, πρωταγωνίστρια
Στις 75 φωτογραφίες της πόλης που ο ίδιος τράβηξε και οι οποίες από χθες παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης «ena», στην έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου», μην περιμένετε να δείτε απολύτως αναγνωρίσιμα κτήρια, παρά το γεγονός ότι από τη μια μέρα στην άλλη κτήρια που αποτέλεσαν είτε τοπόσημα είτε αναπόσπαστα μορφολογικά στοιχεία της εικόνας της χάνονται, εγκαταλείπονται. Κι όμως, η Αθήνα διατηρεί μια αύρα και είναι ακριβώς αυτή η αύρα που απαθανατίζεται στις φωτογραφίες, οι οποίες εν τέλει συνιστούν μια άλλη ανάγνωση. Ανάγνωση που δεν έχει ούτε τον χαρακτήρα ψυχρής ιστορικής καταγραφής, ούτε τον τόνο της καταγγελίας. «Είναι περισσότερο σπαράγματα, θραύσματα μιας αστικής ατμόσφαιρας που αποσκοπούν στο να δείξουν την Αθήνα ως ένα τοπίο ψυχικής κατάστασης, σαν ένα τοπίο σύνθετο και ρευστό, σαν ψηφίδες ενός τοπίου αστικής μνήμης. Σκοπός μου είναι να ενεργοποιήσω συναισθηματικά κανάλια και να ανοίξω διαύλους, εσωτερικούς, για την επανασύνδεση με την Αθήνα που αγαπήσαμε», λέει ο ίδιος στο «Ποντίκι Art».

Συνοικίες της κεντρικής Αθήνας, Πατησίων, Αχαρνών, Εξάρχεια, Νεάπολη, Κολωνάκι. Εκεί που ο αστικός ιστός έχει διαρραγεί, αλλά κι εκεί που ανθίσταται. Κι όμως, ο χαρακτήρας αυτής της έκθεσης δεν είναι νοσταλγικός. «Είναι, όμως, αναμφισβήτητα μία προσωπική ερμηνεία της πόλης, καθώς επιχειρώ να αποσπάσω κομμάτια της πόλης που με συγκινούν και να τα επανασυνθέσω σε μία ροή οπτικής αφήγησης. Προτείνω, με άλλα λόγια, μία εκ νέου οργανωμένη ματιά πάνω στην πόλη, προάγοντας το κατά τα φαινόμενα έλασσον σε μείζον στοιχείο για την κατανόηση του κρυμμένου μύθου της πόλης», διευκρινίζει ο ίδιος.

Ποια είναι τα κομμάτια που τον συγκινούν; «Μεγάλωσα στην Πλατεία Αμερικής και τη Φωκίωνος Νέγρη σε μια εποχή που όλος ο άξονας της Πατησίων είχε μεγάλη πυκνότητα αστικού πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, καθώς αυτή η περιοχή είναι η πατρίδα της παιδικής μου ηλικίας, είναι ο αγαπημένος μου αθηναϊκός περίπατος και το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση ότι η προτίμηση αυτή είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής σύνδεσης. Αυτή όμως η λειτουργία είναι καθοριστική για να αγαπήσουμε και να νιώσουμε έναν τόπο», εξομολογείται.

Μυστήριο στο φως της νύχτας
Έχει τύχει κάποτε να σταθείτε μπροστά σε μια είσοδο πολυκατοικίας, από εκείνες τις πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’50, του ’60 ή του μεσοπολέμου, που συνεχίζουν να υπάρχουν στους δρόμους γύρω από την Πατησίων, δίπλα από το Πεδίον του Άρεως, στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη; Σε αυτές τις εισόδους εστίασε ιδιαίτερα ο φακός του Νίκου Βατόπουλου, «καθώς πιστεύω ότι αυτές με την ιδιαίτερη, σιωπηλή, ατμόσφαιρά τους, μπορούν να είναι τόποι προβολής προσωπικών μας αναμνήσεων και αναφορών».

Κι αν τη μέρα φαίνονται όλες οι ατέλειες, στο φως της νύχτας αναδύονται μυστικές πλευρές. Γι’ αυτό και ανάμεσα στις φωτογραφίες θα δούμε πολλά σημεία της πόλης που έχουν απαθανατιστεί τη νύχτα. «Τότε που με το χρυσό, πορτοκαλί φως που χαϊδεύει τις προσόψεις των κτηρίων, η πόλη αλλάζει και αποκτά ένα φως αλληγορικό».

Σε μια καμπή
Κτήρια εγκαταλείπονται στη φθορά τους και άλλα εξαφανίζονται, νέα προγράμματα ανάπλασης στο κέντρο βγαίνουν στο προσκήνιο, το Πεδίον του Άρεως παραλίγο να ξαναβρεί τον ρόλο του στην καθημερινότητα μας, αλλά εγκαταλείφθηκε για άλλη μια φορά, νέες βόλτες και καινούργιες στάσεις συνάντησης μπαίνουν στη ζωή μας, γειτονιές ερημώνονται κι άλλες ξαναγεννιούνται. Μια πόλη γεμάτη αντιφάσεις. Τι μπορούμε να περιμένουμε; «Η Αθήνα βρίσκεται σε μία καμπή», μας λέει ο Ν. Βατόπουλος. Πιστεύω στο μέλλον της και πάνω από όλα πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων που την κατοικούν. Κάθε πόλη είναι οι άνθρωποί της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση με το περιβάλλον της πόλης, το ιστορικό της βάθος, το δυναμικό ‘‘παρών’’, την επιθυμία για το μέλλον. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να τείνει προς μία πιο ποιοτική και συνειδητή σχέση με την πόλη. Αυτό είναι το ζητούμενο».

INFO: Αίθουσα τέχνης «ena», Βαλαωρίτου 9Γ. Έκθεση φωτογραφίας «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου». Από 28 Μαΐου έως 28 Ιουνίου 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33