search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:04
MENU CLOSE

Ρώσοι και Αμερικανοί υποβαθμίζουν την υπόθεση κατασκοπείας

30.06.2010 12:06
Ρώσοι και Αμερικανοί υποβαθμίζουν την υπόθεση κατασκοπείας - Media

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση – για διαφορετικούς βέβαια λόγους – με την υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε και σπεύδουν να την υποβαθμίσουν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση – για διαφορετικούς βέβαια λόγους – με την υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε και σπεύδουν να την υποβαθμίσουν για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

Ο Λευκός Οίκος φρόντισε να μην καταδικάσει τη Ρωσία μετά τη σύλληψη των ένδεκα ατόμων που κατηγορούνται ότι κατασκόπευαν υπέρ της. Αλλά και από την πλευρά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράστηκε η ευχή το σκάνδαλο να μην έχει αρνητικές συνέπειες στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.

Η Ρωσία αρχικά είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει ως «αστήρικτη και απρεπή» την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για το κατασκοπευτικό ρωσικό δίκτυο. Η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ αποκαλύπτει ότι και οι δυο χώρες προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υπόθεση για να μην υπονομεύσουν την αναθέρμανση των σχέσεων που ξεκίνησε εδώ και ενάμιση χρόνο ανάμεσα στους προέδρους Ομπάμα και Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με τις πηγές της, “σιωπηλή σύσταση” δόθηκε να μην σχολιαστεί περαιτέρω το επεισόδιο και φαίνεται ότι εκτελείται προσεκτικά, αφού οι κυριότεροι εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών αρνήθηκαν κατηγορηματικά να το σχολιάσουν.

Ο Πούτιν ευχήθηκε η υπόθεση να μην βλάψει καθόλου «τα θετικά στοιχεία που συσσωρεύτηκαν» το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος βεβαίωσε ότι η υπόθεση δεν θα έχει συνέπειες στο καλό κλίμα των διμερών σχέσεων. «Κάναμε σημαντική πρόοδο εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν νομίζω ότι η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει τις σχέσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, ελάχιστες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές για την πραγματική δράση των έντεκα υπόπτων οι περισσότεροι από τους οποίους ζούσαν ήρεμα σε προάστια αμερικανικών μεγαλουπόλεων για πολλά χρόνια. Δεν είναι γνωστό αν κατάφεραν πράγματι να συγκεντρώσουν πολύτιμες, αλλά και απόρρητες πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα ή για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, όπως κατηγορούνται.

Εκτιμήσεις αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι τα στοιχεία που εμφανίζονται να έχουν μεταβιβάσει στις ρωσικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να αναζητηθούν στην …ιστοσελίδα των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48