search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:30
MENU CLOSE

Πέρα από το όνειρο

04.06.2014 21:00
Πέρα από το όνειρο - Media

Πριν από μερικά χρόνια, ο Ισραηλινός Άρι Φόλμαν έφερε μια μικρή επανάσταση παρουσιάζοντας στις Κάννες το υπέροχο «Βαλς με το Μπασίρ», μια αριστουργηματική μίξη ειδών που θα μπορούσε να οριστεί ως αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων. 

Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπιν Ράιτ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζον Χαμ
 
Πριν από μερικά χρόνια, ο Ισραηλινός Άρι Φόλμαν έφερε μια μικρή επανάσταση παρουσιάζοντας στις Κάννες το υπέροχο «Βαλς με το Μπασίρ», μια αριστουργηματική μίξη ειδών που θα μπορούσε να οριστεί ως αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων. Με το νέο του παραμύθι, ο Φόλμαν παραμένει εξίσου τολμηρός: μεταφέροντας ελεύθερα ένα μυθιστόρημα του Στάνισλας Λεμ, θα ανακατέψει την κινηματογράφηση αληθινών χώρων και ηθοποιών με τα κινούμενα σχέδια, σε ένα ιλιγγιώδες ταξίδι στο μέλλον που διασχίζει όλα τα είδη και όλες τις διαθέσεις.
 
Η κεντρική ηρωίδα του «Πέρα από όνειρο» είναι μια χολιγουντιανή ηθοποιός που βλέπει την καριέρα της να έχει πάρει την κάτω βόλτα. Πρόκειται για την Ρόμπιν Ράιτ, που υποδύεται… την Ρόμπιν Ράιτ. Η ντοκιμαντερίστικη ταύτιση με την πραγματικότητα εκτρέπεται προς τον φουτουρισμό, τη στιγμή που η ηθοποιός εκχωρεί το σύνολο της εικόνας της στα στούντιο, για απεριόριστα μελλοντικά δικαιώματα ψηφιακής αναπαραγωγής. Εικόνες από ένα μέλλον, ίσως όχι και τόσο μακρινό: άυλοι σταρ, ψηφιακά αντίγραφα των αληθινών, που αποκτούν την δική τους αυτόνομη πορεία.
 
Έπειτα το φιλμ πραγματοποιεί ένα γενναίο άλμα στον χρόνο, και μαζί ένα πέρασμα στον κόσμο του animation. Η ηρωίδα βυθίζεται σε μια δυστοπική χώρα των θαυμάτων, που παραδόξως μας θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του δυσδιάστατου παρελθόντος των κινούμενων σχεδίων. Το ρίσκο που παίρνει εδώ ο Φόλμαν είναι σπάνιου μεγέθους και σίγουρα μπορεί να ξενίσει. Εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι όμως, πρέπει να αφεθούμε με ευαισθησία και ανοιχτές κεραίες στον κόσμο του. Τότε ίσως να καταφέρουμε να αφουγκραστούμε την μελαγχολία του, που υψώνεται πέρα από τη νοσταλγία και την δημαγωγία. Ο Φόλμαν αναρωτιέται πάνω στο μέλλον του βλέμματός μας, των εικόνων που αυτό θα αντικρίσει, ακόμα και της σύγχυσης που ίσως να είναι μια κάποια λύση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15