search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:22
MENU CLOSE

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποχώρησης

06.06.2014 21:00
oldphotospod_0506_012_cmyk1402039945.jpg

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με την οποία έκανε γνωστή την αποχώρηση του κόμματος από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL (Ενωτική Αριστερά/Βόρεια πράσινη Αριστερά) και τη μη ένταξή του σε κάποια άλλη ομάδα.

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με την οποία έκανε γνωστή την αποχώρηση του κόμματος από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL (Ενωτική Αριστερά/Βόρεια πράσινη Αριστερά) και τη μη ένταξή του σε κάποια άλλη ομάδα.

Ως βασικό λόγο για αυτή την επιλογή το ΚΚΕ αναφέρει την αλλοίωση του χαρακτήρα της ευρωομάδας, καθώς με την πάροδο του χρόνου και με την ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων (δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το γερμανικό Die Linke), από μια συνομοσπονδία κομμάτων «χωρίς κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις», στην πράξη τείνει να αποκτήσει ενιαίο ιδεολογικό χαρακτήρα και να ταυτιστεί με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο μετέχει και πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν θα πρέπει να ξενίζει όσους παρακολουθούν πιο συστηματικά το ΚΚΕ. Για όσους θυμούνται, πρόσφατο κι ενδεικτικό προμήνυμα αυτής της εξέλιξης ήταν η δυσφορία που εξέφρασε όταν τον περασμένο Νοέμβριο εκ της συμμετοχής του και μόνο στην ευρωομάδα προεξοφλούνταν από ορισμένους η παροχή στήριξης στην υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Τότε είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε διευκρινίσεις ότι η ευρωομάδα δεν ταυτίζεται με το ΚΕΑ (στο οποίο δεν εντάσσεται το ΚΚΕ), που ουσιαστικά ήταν αυτό που προωθούσε την υποψηφιότητα Τσίπρα.

Στην ανακοίνωσή της η Κ.Ε. στέκεται ιδιαίτερα στη σταδιακή μεταβολή του χαρακτήρα της ευρωομάδας, στην οποία το ΚΚΕ είχε ενταχτεί πριν από 20 χρόνια (1994) υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες και προκειμένου να διασφαλίσει τις τεχνικές δυνατότητες για την παρέμβαση των ευρωβουλευτών του στο Ευρωκοινοβούλιο και τη συνεργασία με άλλα κομμουνιστικά κόμματα.

«Όλη αυτή την 20ετία και πιο έντονα μετά τη δημιουργία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «υπήρξε, μέσα στην GUE/NGL, μια συνεχής διαπάλη του ΚΚΕ με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, οι οποίες επιδίωκαν να επιβάλουν τις θέσεις τους ως θέσεις της ομάδας, ενώ με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να παραβιάζουν τον συνομόσπονδο χαρακτήρα της ομάδας. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούσαν τα κόμματα του ΚΕΑ και κυρίως η Die Linke της Γερμανίας και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πέραν της ενιαίας ιδεολογικοπολιτικής λειτουργίας των κομμάτων του ΚΕΑ στο πλαίσιο της ευρωομάδας, το ΚΚΕ επισημαίνει μερικές ακόμη παραμέτρους. Κάνει λόγο για την εκδήλωση επιθέσεων σε βάρος του και τη διαστρέβλωση ή αποσιώπηση των θέσεών του, την προώθηση ως «κοινών» θέσεων με τις οποίες το ΚΚΕ διαφωνούσε, είτε αυτές αφορούσαν την πολιτική της Ε.Ε. είτε τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τη συμμετοχή στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ε.Ε. δυνάμεων της ευρωομάδας όπως το Die Linke.

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ φαίνεται να έχει ενοχληθεί και από δηλώσεις περί του ενδεχόμενου συνεργασίας με την ευρωομάδα των σοσιαλιστών. Η Κ.Ε. καταγγέλλει συγκεκριμένα ότι «μεθοδεύεται η συνεργασία της GUE/NGL με τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων για τη διαμόρφωση δήθεν ‘‘αριστερού μπλοκ’’, κάτι το οποίο αναδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του υποψηφίου προέδρου του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρα». Επίσης «στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράφτηκαν, για πολύ σοβαρά θέματα, κοινά ψηφίσματα, με τη συμμετοχή ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων (π.χ. Κοινό Ψήφισμα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020)».

Στο εξής, το ΚΚΕ αναμένεται να χάσει δυνατότητες παρέμβασής του, ωστόσο η Κ.Ε. διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα εμποδίσει την παρέμβαση των ευρωβουλευτών του υπέρ της εργατικής τάξης, αλλά ούτε και τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10