search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:38
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Made in Melivoia

23.05.2014 21:00

«Με ένα τσουβάλι μόλις κι έφτασε το καλοκαίρι» απάντησε ο παππούς στην ερώτησή μου «πώς περνάτε εδώ τον χειμώνα;». 

«Με ένα τσουβάλι μόλις κι έφτασε το καλοκαίρι» απάντησε ο παππούς στην ερώτησή μου «πώς περνάτε εδώ τον χειμώνα;». Τον είχα συναντήσει στο μοναδικό καφενείο στην πλατεία, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο της Μελιβοίας.
Η Μελιβοία είναι χτισμένη στις παρυφές της Όσσας, σε ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο πέλαγος. Το όνομά της είναι συνδεδεμένο με την Ιστορία, αφού την αρχαιότερη αναφορά του οικισμού τη συναντούμε στα τέλη της βυζαντινής εποχής. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν Αθανάτη, λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι ανά τους αιώνες. Σε Μελιβοία μετονομάστηκε το 1920. Το κρασί και το μετάξι είχαν κάνει ονομαστή τη Μελιβοία στη γύρω περιοχή. Πυκνά δάση, δεκάδες πηγές, λίμνες, χείμαρροι, καταρράκτες, σπάνια είδη φυτών και πλούσιο ζωικό βασίλειο επιβεβαιώνουν την εικόνα ότι η περιοχή είναι απείραχτη. Ατράνταχτη μαρτυρία τα 35 χιλιάδες στρέμματα του δημόσιου πλέον δάσους Πολυδενδρίου (πρώην βασιλικό κτήμα), το οποίο έχει αξιοποιηθεί από το υπουργείο Γεωργίας.
Η Μελιβοία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις ανατολικές υπώρειες της Όσσας. Η θέση της είναι τέτοια που επιτρέπει να απλωθεί το βλέμμα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ατενίζοντας, όταν η ατμόσφαιρα είναι καλή, από τις Βόρειες Σποράδες και το Πήλιο έως τη Χαλκιδική. Ο οικισμός είναι περιστοιχισμένος από κάθε λογής βλάστηση, η οποία εισβάλλει και στο εσωτερικό του χωριού, δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήσαμε, αποκλειστικώς για σας, μια μέρα μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, το βαθύ ΠΑΣΟΚ βγαίνει πρώτη δύναμη (είτε ως Ελιά είτε ως Νέα Δημοκρατία είτε ως ΣΥΡΙΖΑ). Οι Μελιβοιώτες και οι Μελιβοιώτισσες είναι πεπεισμένοι πως πρέπει να αλλάξουν όλα για να παραμείνουν ίδια τα πράγματα. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ που κυβερνάει τον τόπο, είναι εδώ: τα παιδιά ακολουθούν την οικογενειακή παραδοσιακή καλλιέργεια, οι παππούδες τούς κατευθύνουν με τη σοφία τους και τις προσωπικές τους έριδες, οι νύφες και οι γαμπροί συνάπτουν νέες συμμαχίες και πρωτόφαντα σχήματα, αρκεί η ποιότητα της καλλιέργειας να παραμείνει σε υψηλά στάνταρ, το made in Melivoia να παραμείνει πρώτο στη ζήτηση των πελατών, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

(Ο Σωτήρης Παστάκας είναι ποιητής)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21