search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:58
MENU CLOSE

O νέος ιός Simplelocker «χτυπά» συσκευές με Android και «γδύνει» τους χρήστες

06.06.2014 15:26
O νέος ιός Simplelocker «χτυπά» συσκευές με Android και «γδύνει» τους χρήστες - Media

Την εμφάνισή του στην Ελλάδα έκανε ο ιός Simplelocker που κρυπτογραφεί αρχεία κινητών τηλεφώνων και tablets με λειτουργικό σύστημα Android, ζητώντας στη συνέχεια χρήματα από τους χρήστες για να ξεκλειδωθεί η συσκευή.

 
Την εμφάνισή του στην Ελλάδα έκανε ο ιός Simplelocker που κρυπτογραφεί αρχεία κινητών τηλεφώνων και tablets με λειτουργικό σύστημα Android, ζητώντας στη συνέχεια χρήματα από τους χρήστες για να ξεκλειδωθεί η συσκευή.
 
Με την εγκατάσταση του στη συσκευή, ο Simplelocker σκανάρει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία του χρήστη της (φωτογραφίες, ταινίες, έγγραφα κλπ) και στη συνέχεια την κλειδώνει κρυπτογραφώντας τα αρχεία της.
 
Για το ξεκλείδωμα της συσκευής και την αποκρυπτογράφηση των αρχείων της, εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη της συσκευής και ζητείται από τους χρήστες να καταβάλουν χρηματικό ποσό
 
Σύμφωνα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ, με την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου ".jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4".
 
Αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο AES και αλλάζει την κατάληξη (extension) τους με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
 
Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
 
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος εξέδωσε οδηγίες για την προστασία των χρηστών.

Συγκεκριμένα τους καλεί:

  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID.
  • να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
  •  να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές
  •  να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:58