search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:44
MENU CLOSE

Η ιστορία του Tetris (Video)

07.06.2014 12:07
Η ιστορία του Tetris (Video) - Media

Στις 6 Ιουνίου 1984 και εν μέσω του ψυχρού πολέμου ο Σοβιετικός προγραμματιστής Aleksei Pazhitnov δημιούργησε ένα απλό παιχνίδι με τουβλάκια που περιστρέφονταν και το ονόμασε  Τetris χωρίς όμως να έχει καταλάβει  ότι κατάφερε να φτιάξει το διασημότερο παιχνίδι όλων των εποχών.

Στις 6 Ιουνίου 1984 και εν μέσω του ψυχρού πολέμου ο Σοβιετικός προγραμματιστής Aleksei Pazhitnov δημιούργησε ένα απλό παιχνίδι με τουβλάκια που περιστρέφονταν και το ονόμασε  Τetris χωρίς όμως να έχει καταλάβει  ότι κατάφερε να φτιάξει το διασημότερο παιχνίδι όλων των εποχών το οποίο μάλιστα ήταν και το πρώτο που εξήγαγε η Σοβιετική Ένωση στις ΗΠΑ.


 
Ο Pajitnov δημιούργησε τον κώδικα του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας έναν ρωσικό υπολογιστή που ονομαζόταν Electronica 60, ενώ για το όνομα του παιχνιδιού χρησιμοποίησε την αρχαιοελληνική λέξη tetra  (τέσσερα) και το tennis που ήταν το αγαπημένο του άθλημα.

Το παιχνίδι άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση όταν ένας φίλος του Pajitnov είδε το Tetris και το έκανε να είναι συμβατό με τους υπολογιστές τύπου IBM.


Ο ίδιος ο Pajitnov ανέφερε αργότερα ότι το παιχνίδι δεν ήταν πολύπλοκο, δεν είχε σκορ αλλά του ήταν δύσκολο να σταματήσει να παίζει.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισε ήδη να πηγαίνει σε άλλες χώρες (Ουγγαρία 1986) αλλά δημιουργήθηκαν προβλήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα του Pajitnov πάνω στο παιχνίδι και το 1996 κατάφερε να λάβει τα δικαιώματα.

Το 1989 το Tetris ενσωματώθηκε στο GameBoy και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν αγγίζοντας τα 35 εκατομμύρια. To Tetris θεωρείται το διασημότερο παιχνίδι όλων των εποχών καθώς θεωρείται ότι έχουν αγοραστεί αυτόνομα ή μέσω άλλων συσκευών πάνω από 170 εκατομμύρια κόπιες, ρεκόρ που κανένα άλλο παιχνίδι δεν έχει καταφέρει να σπάσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:42