search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49
MENU CLOSE

Ιστορίες πάθους και έρωτα του μεγάλου βασιλιά Ξέρξη

05.07.2010 02:12
oldphotos127799358086.jpg

Βρισκόταν εκείνο τον καιρό ο Ξέρξης στις Σάρδεις, όταν έπεσε σε έρωτα για τη γυναίκα του Μασίστη, που έτυχε να είναι και αυτή εκεί. Επειδή όμως, παρ’ όλες τις κρούσεις του, δεν κατόρθωσε να πετύχει τίποτε, ούτε και ήθελε να ασκήσει βία, γιατί λογάριαζε τον αδελφό του τον Μασίστη – την ίδια σκέψη εξάλλου έκαμε και η γυναίκα· ήξερε πως ο Ξέρξης δεν θα τολμούσε να την εκβιάσει. Επειδή, λοιπόν, καμιά άλλη λύση δεν βόλευε τον Ξέρξη, παντρολογεί το γιο του Δαρείο με τη θυγατέρα αυτής της γυναίκας, πιστεύοντας πως με την κίνησή του αυτή θα βάλει ευκολότερα στο χέρι τη μάνα. Έτσι, αφού όλα τα ταίριαξε και έκανε τα νόμιμα, κίνησε για τα Σούσα.

Βρισκόταν εκείνο τον καιρό ο Ξέρξης στις Σάρδεις, όταν έπεσε σε έρωτα για τη γυναίκα του Μασίστη, που έτυχε να είναι και αυτή εκεί. Επειδή όμως, παρ’ όλες τις κρούσεις του, δεν κατόρθωσε να πετύχει τίποτε, ούτε και ήθελε να ασκήσει βία, γιατί λογάριαζε τον αδελφό του τον Μασίστη – την ίδια σκέψη εξάλλου έκαμε και η γυναίκα· ήξερε πως ο Ξέρξης δεν θα τολμούσε να την εκβιάσει. Επειδή, λοιπόν, καμιά άλλη λύση δεν βόλευε τον Ξέρξη, παντρολογεί το γιο του Δαρείο με τη θυγατέρα αυτής της γυναίκας, πιστεύοντας πως με την κίνησή του αυτή θα βάλει ευκολότερα στο χέρι τη μάνα. Έτσι, αφού όλα τα ταίριαξε και έκανε τα νόμιμα, κίνησε για τα Σούσα.

Φτάνοντας όμως εκεί και φέρνοντας μέσα στο παλάτι τη γυναίκα του Δαρείου, άλλαξε διαμιάς: έπαψε το ενδιαφέρον του για τη γυναίκα του Μασίστη και τον συνεπήρε ο έρωτας για τη γυναίκα του Δαρείου, την κόρη του Μασίστη – κι εδώ είχε επιτυχία. Το όνομα αυτής της γυναίκας ήταν Αρταΰντη.

Πέρασε κάποιος χρόνος και το πράγμα βγήκε στο φως μ’ αυτόν τον τρόπο. Η Άμηστρις, γυναίκα του Ξέρξη, έβγαλε από τον αργαλειό ένα υφαντό μεγάλο, πολύχρωμο, θαυμάσιο, που το προσφέρει στον Ξέρξη για πανωφόρι. Όλος χαρά εκείνος, τυλίγεται σ’ αυτό και τρέχει καμαρωτός στην Αρταΰντη. Αφού τη χάρηκε κι αυτή, την παρακάλεσε να του ζητήσει για τις υπηρεσίες που του πρόσφερε, ό,τι ήθελε η ψυχή της· θα είχε ό,τι κι αν του ζητούσε. Και εκείνη – γιατί ήταν γραφτό της να χαθεί μ’ όλο το σπιτικό της – ανταποκρίνεται στον Ξέρξη έτσι: «Πράγματι θα μου δώσεις ό,τι κι αν σου ζητήσω;». Ο Ξέρξης, μη βάζοντας στο νου του τι θα μπορούσε να του γυρέψει, υπόσχεται και ορκίζεται. Τότε αυτή, μόλις τον έδεσε με όρκο, ξεδιάντροπα ζητά το ρούχο. Ο Ξέρξης έκαμε το παν για να μην το δώσει· όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί φοβόταν την Άμηστρη, μήπως και η γυναίκα του που ήδη είχε υποπτευθεί τι έτρεχε, τον πιάσει τώρα επ’ αυτοφώρω. Σ’ αντάλλαγμα της χάριζε πόλεις, αμέτρητο χρυσό και στρατό, που έμελλε η ίδια να ορίζει κι άλλος κανείς. (Ο στρατός είναι το κατεξοχήν περσικό δώρο). Αλλά επειδή μ’ αυτές τις προσφορές του ο Ξέρξης δεν την έπειθε, δίνει το ρούχο. Περιχαρής εκείνη με το δώρο, το φορούσε και καμάρωνε.

Η Άμηστρις όμως πληροφορήθηκε πως το ρούχο το έχει αυτή. Μαθαίνοντας τι τρέχει, καθόλου δεν τα έβαλε μαζί της, αλλά πιστεύοντας ότι η μάνα είναι η αιτία και πως εκείνη τα έκανε όλα αυτά, στοχάζεται για τη γυναίκα τού Μασίστη όλεθρο. Φύλαξε, λοιπόν, ως την ημέρα που ο άντρας της ο Ξέρξης παρέθετε δείπνο βασιλικό (αυτό το δείπνο γίνεται μια φορά το χρόνο, τη μέρα των γενεθλίων του βασιλιά· στα περσικά το δείπνο αυτό λέγεται «τυκτά», στη γλώσσα των Ελλήνων «τέλειον»· τότε μόνο ο βασιλιάς αλείφει το κεφάλι του με μύρα και μοιράζει στους Πέρσες δώρα). Αυτή, λοιπόν, τη μέρα παραφύλαξε η Άμηστρις και απαιτεί από τον Ξέρξη να της δοθεί η γυναίκα τού Μασίστη. Εκείνος το έβρισκε φοβερό και τρομερό να της παραδώσει τη γυναίκα του αδερφού του, ξέροντας μάλιστα ότι η ίδια δεν είχε στην υπόθεση καμιά ενοχή· γιατί βεβαίως κατάλαβε το λόγο που έκρυβε το αίτημα της γυναίκας του.

Στο τέλος όμως, καθώς εκείνη ήταν ανυποχώρητη και τον ίδιο τον εδέσμευε ο νόμος (απαγόρευε σ’ αυτό το βασιλικό δείπνο να αποτύχει όποιος ζητήσει κάτι), συγκατανεύει, δίχως καθόλου να το θέλει, και παραδίδοντας τη γυναίκα τού Μασίστη στη γυναίκα του, συμπεριφέρεται έτσι. Δίνει στην Άμηστρη την άδεια να κάμει αυτό που θέλει, ο ίδιος όμως έστειλε να φωνάξουν τον αδελφό του, και του λέγει: «Μασίστη, είσαι και συ γιος του Δαρείου και αδελφός δικός μου· επιπλέον είσαι άντρας γενναίος και τίμιος· με τη γυναίκα λοιπόν που τώρα ζεις, πάψε να ζεις μαζί· αντ’ αυτής σου δίνω εγώ γυναίκα τη δική μου κόρη· μ’ αυτήν στο εξής να ζεις· και τη γυναίκα που έχεις τώρα, αφού εγώ δεν την εγκρίνω, να μην την έχεις πια».

Κατάπληκτος ο Μασίστης με τα λεγόμενά του, του λέει: «Βασιλιά, τι λόγο παράλογο μου λες, προστάζοντας μια γυναίκα, με την οποία έχω αγόρια, παλικάρια πια, και θυγατέρες, που μια τους διάλεξες και εσύ γυναίκα του παιδιού σου, τη γυναίκα αυτή που εγώ ο ίδιος την έχω στην καρδιά μου, με προστάζεις τώρα να την παρατήσω, για να την ανταλλάξω με την κόρη σου; Εγώ όμως, βασιλιά μου, μ’ όλο που το θεωρώ μεγάλη μου τιμή να με έχεις αντάξιο της θυγατέρας σου, καμιά από τις δυο εντολές σου δεν θα εκτελέσω. Και συ μη με βιάζεις, ζητώντας από μένα ένα τέτοιο πράγμα. Όσο για την κόρη σου, κάποιος άλλος άντρας θα φανεί, διόλου κατώτερός μου· εμένα όμως άφησέ με να ζω και να έχω τη δική μου γυναίκα».

Αυτή ήταν η απάντηση του Μασίστη· ο Ξέρξης όμως, φοβερά οργισμένος, του αποκρίνεται: «Μασίστη, μόνος σου διάλεξες και αποφάσισες· ούτε τη δική μου θυγατέρα θα σου έδινα πια σε γάμο, αλλά ούτε και με την άλλη πρόκειται να ζήσεις πολύν καιρό – για να μάθεις να δέχεσαι όσα σου δίνουν». Ο Μασίστης μόλις τον άκουσε, όρμησε να φύγει, λέγοντας τόσο μόνο: «Κύριέ μου, ακόμα δεν με αφάνισες».

Στο μεταξύ και όσο χρόνο ο Ξέρξης συνομιλούσε με τον αδελφό του, η Άμηστρις έστειλε και φωνάζει τους δορυφόρους του Ξέρξη, και κατακρεουργεί τη γυναίκα του Μασίστη· απέκοψε και έδωσε στα σκυλιά τα βυζιά της· έκοψε ακόμη τη μύτη, τα αυτιά, τα χείλη και τη γλώσσα, και έτσι κατακρεουργημένη τη στέλνει πίσω στο σπίτι της.

Ο Μασίστης ωστόσο, που τίποτε από αυτά δεν ήξερε, είχε όμως το προαίσθημα πως κάτι φοβερό συμβαίνει, τρέχει και μπαίνει ορμητικά στο σπίτι. Αντικρίζοντας τη γυναίκα του έτσι κατεστραμμένη, καλεί τα παιδιά του σε συμβούλιο και ξεκινούσε αμέσως για τα Βάκτρα, με τους δικούς του γιους και κάποιους άλλους, σχεδιάζοντας να ξεσηκώσει τον βάκτριο νομό σε αποστασία, κι έτσι να κάμει στο βασιλιά το μεγαλύτερο δυνατό κακό. Και λέω πως θα το πετύχαινε (αυτή είναι η γνώμη μου), αν πρόφταινε να ανέβει στους Βακτρίους και στους Σάκες, γιατί τον αγαπούσαν εκεί και ήταν ο ύπαρχος των Βακτρίων. Ο Ξέρξης, όμως, μαθαίνοντας τι σχεδίασε και εκτελεί ο αδελφός του, στέλνει κατόπιν του στρατό, τον προλαβαίνει, κι έτσι στο δρόμο κατέσφαξε κι αυτόν τον ίδιο και τα παιδιά του κι όσους στρατιώτες του συμπαραστάθηκαν.

Τόσα έγιναν από τον έρωτα του Ξέρξη ως το θάνατο του Μασίστη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:49