search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Kαλή μας αγελάδα, έχεις ακριβό το γάλα

10.06.2014 21:00
oldphotospn0506milk1402422007.jpg

«Φούμαρα» πούλησε ακόμη μία φορά η κυβέρνηση για την τιμή του γάλακτος. Μπορεί να υποσχόταν διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πως μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου θα μειωνόταν η τιμή του, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ. 

«Φούμαρα» πούλησε ακόμη μία φορά η κυβέρνηση για την τιμή του γάλακτος. Μπορεί να υποσχόταν διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη πως μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου θα μειωνόταν η τιμή του, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ.

Η… υπόσχεση αποδείχθηκε ακόμη μία «φούσκα» της κυβέρνησης και κοροϊδία του ελληνικού λαού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών στο «Π».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αυξάνοντας τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος θα μειώνονταν οι επιστροφές στις εταιρείες και με αυτόν τον τρόπο θα έπεφτε και η τιμή. Μάλιστα, για να στηρίξουν τις αλλαγές που έγιναν καθ’ υπόδειξη του ΟΟΣΑ, προχώρησαν σε επικοινωνιακό «βομβαρδισμό».

Όπως έλεγαν, η Ελλάδα πουλά ακριβότερο γάλα σε σχέση με την Ε.Ε. κατά 34%, ενώ παράλληλα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα με τιμή στα 0,38 ευρώ ανά λίτρο, όταν στην Ε.Ε. είναι 0,27 ευρώ. Παράλληλα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ορίσει ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα με υποχρεωτική διάρκεια ζωής τις πέντε ημέρες, κάτι που έχει αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας να μην πωλούν το προϊόν τους στη Νότια Ελλάδα. Και μπορεί οι αλλαγές να πέρασαν, η τιμή του γάλακτος, όμως, δεν έπεσε!

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που γνωρίζει ότι διαψεύστηκε, προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της και διαρρέει ότι έγιναν εκπτώσεις στη μεταρρύθμιση λόγω των έντονων διαφωνιών αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα, όπως λένε στελέχη του υπουργείου, να μην μειωθεί η τιμή. Με τη συγκεκριμένη διαρροή, η ηγεσία του υπουργείου ρίχνει πάλι το «μπαλάκι» των ευθυνών σε άλλους, αφού ούτε τώρα παραδέχεται πως ήταν λανθασμένη η εκτίμηση ότι τα μέτρα θα ήταν προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επισημάνει ότι είναι αμφίβολο ότι τα νέα μέτρα θα συντελέσουν στην πτώση της τιμής του γάλακτος.

«Εξαπάτησαν τους καταναλωτές»

 Και σήμερα αποδεικνύεται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Π» η πρόεδρος της Ένωσης Γιάννα Καρανδινάκη, ότι «σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κρίσης, με εκατομμύρια άνεργους και μάλιστα μακροχρόνια άνεργους με μηδενικό εισόδημα, εξαπατάται ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αναμένοντας πτώση της τιμής του γάλακτος, σύμφωνα με τις προαναγγελίες του αρμόδιου υπουργείου».

Έτσι στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού, επισήμανε η Γιάννα Καρανδινάκη, και της μείωσης των τιμών «εξυπηρετούν για ακόμη μια φορά τα μεγάλα συμφέροντα τροφίμων στους τομείς του γάλακτος. Ναι στην ελεύθερη αγορά, όχι όμως στην ασύδοτη!».

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπογραμμίζει ότι «με την άρση των περιορισμών δόθηκε ένα ακόμα δωράκι στους γαλακτοβιομήχανους για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, οι εγχώριοι παραγωγοί δεν ωφελήθηκαν και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά το γάλα! Ούτε ένα λεπτό του ευρώ δεν μειώθηκε η τιμή του, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει μειωθεί η ποιότητα και η διατροφική του αξία, αφού η ημερομηνία λήξης του επιμηκύνθηκε. Οι καταναλωτές απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, διότι για μια ακόμα φορά μας εξαπάτησαν».

Ο Χαρακόπουλος κρούει τις… καρδάρες

Όταν η αγελάδα δεν έχει να βγάλει άλλο γάλα, στο τέλος θα βγάλει αίμα!

Αυτό το ξέρουν καλά οι αγρότες όταν αρμέγουν την αγελάδα. Το ίδιο έχουν κάνει και οι κυβερνήσεις την εποχή της κρίσης, «αρμέγοντας» συνεχώς τον ελληνικό λαό. Όμως εδώ υπάρχουν και οι ψήφοι.
 
Η πτώση των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ. στους αγρότες είναι το καμπανάκι που χτύπησε προχθές ο… Μάξιμος στο Μαξίμου.
 
Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χα-ρακόπουλος είχε πολλά και ενδιαφέροντα να πει μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση για το θέμα με το γάλα, ενώ έδωσε ενδιαφέρουσες ερμηνείες σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Χαρακόπουλος τόνισε πως είναι επείγουσα ανάγκη η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης προς τους αγρότες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το Κόμμα των Αγροτών και Κτηνοτρόφων – το χαρακτηρίζει «κλαδικό κόμμα» –, που εμφανίστηκε στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, εισέπραξε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 2,3% στον Νομό Λάρισας!
 
Αυτό, κατά τον ίδιο, συνέβη γιατί προεκλογικά η εξισωτική αποζημίωση από 160 εκατομμύρια ευρώ περικόπηκε στα 60 εκατομμύρια, σχεδόν στο 1/3 των χρημάτων που είχαν λάβει τις δύο προηγούμενες χρονιές.
 
«Θα πρέπει», σημείωσε, «να μας προβληματίσει αυτή η ψήφος διαμαρτυρίας, που στέλνει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι είναι το λιγότερο δυσάρεστο μήνυμα. Γιατί θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο εάν πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά συνολικά για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής». Ζητάει, μάλιστα, το μήνυμα να εκφραστεί στον ανασχηματισμό και στην πολιτική της κυβέρνησης.
 
Τώρα, ο Μάξιμος περνά στην αντεπίθεση. Υπογραμμίζει ότι διαψεύσθηκε η πρόβλεψη για μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι, καθώς το μόνο που έχει συμβεί είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος κατά δύο ημέρες, από 5 σε 7.
 
Για το δραματικό παρασκήνιο με το γάλα επισήμανε ότι στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο δεν είχε μέσα τη ρύθμιση που συμφωνήθηκε στη μαραθώνια σύσκεψη με τους βουλευτές της Ν.Δ. και ότι δεν είχε καμία εσωτερική ενημέρωση ότι αποτελεί το θέμα αυτό προαπαιτούμενο για τη δόση.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα είπε για τα μεταλλαγμένα, λέγοντας ότι συνιστούν απειλή για την ελληνική γεωργία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να μπλοκάρουμε ως χώρα την απόφαση για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος στάθηκε και στέκεται κατά των μεταλλαγμένων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι άλλοι (ίσως και μέσα στην κυβέρνηση) δεν το κάνουν.
 
Τέλος, αιχμές άφησε και για τις τοπικές εκλογές, λέγοντας ότι «έπρεπε να αποφευχθούν διπλές και τριπλές υποψηφιότητες από τον χώρο της Ν.Δ.», όπως έγινε στον Δήμο Λάρισας, αφήνοντας αιχμές σε Κεφα-λογιάννη – Παπαμιμίκο για τους χειρισμούς που έγιναν, με αποτέλεσμα να μη στηριχθεί ο πρώην δήμαρχος και να χαθεί τελικά ο δήμος. Προτείνει, μάλιστα, στα όργανα της Ν.Δ. να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48