search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:33
MENU CLOSE

Το Βέλγιο αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία

01.07.2010 14:39
Το Βέλγιο αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία - Media

Το Βέλγιο ανέλαβε από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μολονότι η συνθήκη της Λισαβόνας έχει υποβαθμίσει τη σημασία της εξάμηνης εναλλασσόμενης προεδρίας.

Το Βέλγιο ανέλαβε από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μολονότι η συνθήκη της Λισαβόνας έχει υποβαθμίσει τη σημασία της εξάμηνης εναλλασσόμενης προεδρίας.

Το Βέλγιο βρίσκεται σε μεταβατική πολιτική φάση, καθώς μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση και αναμένεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα συνεχιστούν για εβδομάδες, ίσως και για μήνες.

Ωστόσο, οι Βέλγοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να υπερτονίζουν την επίδραση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ισως γι αυτό η βελγική κυβέρνηση οργανώνει σήμερα μεγάλη χορευτική βραδιά για να εορτάσει την ανάληψη της Προεδρίας.

Μετά την Ισπανική Προεδρία, η Βελγική Προεδρία θα έχει περιορισμένες δυνατότητες, καθώς ήδη υπάρχει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ενωσης, η βαρώνη Άστον από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με ανώτατο Βέλγο αξιωματούχο, ο πρόεδρος Βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος έχει υπάρξει και πρωθυπουργός του Βελγίου, θα συμβάλει ώστε το Βέλγιο να είναι περισσότερο “ορατό” στην ευρωπαϊκή σκηνή για τους επόμενους έξι μήνες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της βελγικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναζητούν ακόμη τα ακριβή όριά τους, καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας τροποποίησε αρκετούς ρόλους και εξουσίες.

Η σημερινή προσωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της και ο υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ δήλωσε ότι θα προτιμούσε η κυβέρνηση αυτή να διατηρηθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της Βελγικής Προεδρίας.

Το Βέλγιο είναι έδρα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο η ίδια η χώρα είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα και τη γαλλόφωνη Βαλονία.

Οι Βέλγοι πολιτικοί είναι συνηθισμένοι στην αναζήτηση συμβιβασμών και με αυτή την έννοια όλοι αναμένουν ότι θα συμβάλουν στην επιτυχία της προεδρίας που ανέλαβε η χώρα τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:32