16/01/2019 15:23:48
22.10.2009

Δεν ξέρουν τώρα πώς να ξοδέψουν τα κέρδη τους τα golden boys(Δημοσιεύτηκε στο "Π" 22/10/2009)

Οι μέρες χαράς επέστρεψαν για τους μέχρι πρόσφατα «προβληματικούς» αμερικάνικους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς Goldman Sachs και JP Morgan Chase. Εκεί που λίγο έλειψε να καταρρεύσουν οι δύο αμερικάνικες εταιρείες, κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο κέρδη ύψους 3,2 δισ. και 3,6 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Ήδη η Goldman φέρεται να ετοιμάζεται να μοιράσει στα μεγαλοστελέχη της μπόνους ύψους 23 δισ. δολαρίων για το 2009. Να πού πήγαν τα χρήματα των Αμερικάνων φορολογουμένων για τη «διάσωση» των τραπεζών, που ξεπέρασαν τα 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μαζί με τις κάθε είδους ενισχύσεις από το Δημόσιο...

Η Goldman Sachs έχει τόσο πολλά κέρδη εν μέσω – υποτίθεται – της οικονομικής κρίσης, που μόνο στα 5.500 στελέχη της στο Λονδίνο θα μοιράσει σε κάθε έναν κατά μέσο όρο μπόνους 650.000 ευρώ. Τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας θα λάβουν φυσικά τη μερίδα του λέοντος – κάπου 13-14 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας.

Τα λεγόμενα golden boys δεν ξέρουν πώς να απολαύσουν τα νέα πλούτη τους, όπως γράφουν οι «FinancialTiTimes». Η βρετανική εφημερίδα αποφάσισε μάλιστα ένα διανείμει ένα περιοδικό με ιδέες για το «πώς να ξοδέψουν τα golden boys τα τεράστια μπόνους τους».

Δεν είναι τυχαίο που το 62% των Αμερικάνων πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει μόνο τις μεγάλες τράπεζες, όπως έδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας Χαρτ Ριζέρς.

Την ίδια ώρα οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι στενάζουν. Ο ένας στους εννιά Αμερικάνους καταφεύγει στα συσσίτια για να ζήσει. Οι άστεγοι στη Νέα Υόρκη έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Και δεν μιλάμε για τους «παραδοσιακούς άστεγους», αλλά για οικογένειες ολόκληρες που έμειναν στον δρόμο επειδή οι πατεράδες και οι μανάδες έχασαν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 44.789 Αμερικάνοι πολίτες πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Όσο για τους άνεργους;

Το πραγματικό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων έχει διπλασιαστεί και υπολογίζεται στο 20%. Και αυτό όταν η Γουόλ Στριτ πανηγυρίζει που ο Ντάου Τζόουνς ξεπέρασε και πάλι τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.