search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:11
MENU CLOSE

«Too much» πέφτει στον Μεϊμαράκη η αναστολή των προνομίων υπόδικων βουλευτών

12.06.2014 13:04
«Too much» πέφτει στον Μεϊμαράκη η αναστολή των προνομίων υπόδικων βουλευτών - Media

«Τραβηγμένη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης τη διάταξη που προβλέπει αναστολή προνομίων εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη, είτε για κακούργημα, είτε για ορισμένα πλημμελήματα.

 
«Τραβηγμένη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης τη διάταξη που προβλέπει αναστολή προνομίων εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη, είτε για κακούργημα, είτε για ορισμένα πλημμελήματα.
 
«Είναι τραβηγμένο κατά τη γνώμη μου, είναι too much», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερχόμενος σε κόντρα, παρά τις για το αντίθετο διαβεβαιώσεις του, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
 
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορεί στην άσκηση ποινικής δίωξης να το εφαρμόσεις. Είναι τραβηγμένο κατά τη γνώμη μου, είναι too much. Σας λέω, όμως, ότι δεν βγάζουμε κόντρα Μεϊμαράκη- Αθανασίου. Απλώς θεωρώ ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν άλλη άποψη. Θα συζητηθεί και θα δούμε.», είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης και ανέπτυξε τους προβληματισμούς του:

«Καταρχήν παρουσιάζει και λειτουργικά προβλήματα, διότι από την ώρα που αυτό γίνεται μέχρι την ώρα της τελικής απόφασης μπορεί να μεσολαβήσουν και 2-2,5 χρόνια. Ωραία, και μετά ο βουλευτής αθωώνεται. Πού θα βρει λεφτά ο προϋπολογισμός της Βουλής να πάει να του τα δώσει αναδρομικά;».

«Νομίζω ότι έχει κάποιες ατέλειες, που θα συζητηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μια άποψη που μπορεί να έχει και τα επιχειρήματά της» συνέχισε, και κατέληξε: 

«Πρέπει να γίνει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής στην Ολομέλεια, για να εφαρμοστεί. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία αντίρρηση ότι αυτό είναι "interna corporis". Θέματα που μόνοι μας τα ρυθμίζουμε. Είναι πάντως ένα θέμα που παρουσιάζεται πρώτη φορά, πάντα όμως λέμε ότι δεν μπορεί να νομοθετείς με βάση το τι παρουσιάζεται, πρέπει λοιπόν αυτά όλα να τα προσέχουμε». 

Χ. Αθανασίου: Η διάταξη για την αναστολή προνομίων υπόδικων βουλευτών δεν έχει οριστικοποιηθεί
 
Σε διευκρινιστική του δήλωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναφερθείς στην επίμαχη διάταξη με την οποία αναστέλλονται τα προνόμια και οι ατέλειες για τους υπόδικους βουλευτές και εφόσον καταδικαστούν τελεσίδικα τα στερούνται πλήρως, επισημαίνει ότι «η διάταξη αυτή δεν έχει τελική μορφή, αφού θα τύχει επεξεργασίας τόσο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, όσο και στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής».

Οπως διευκρινίζει ο κ. Αθανασίου «κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις των κυρίων βουλευτών, προκειμένου να λάβει η διάταξη την τελική της μορφή, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση».

Σημειώνεται ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρει ρυθμίσεις στο ποινικό και σωφρονιστικό δίκαιο, προβλέπει ότι οι βουλευτές που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργήματα ή σειρά πλημμελημάτων, θα χάνουν προσωρινά τα προνόμια και τις ατέλειες που απολαμβάνουν (μεταξύ αυτών τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, αυτοκίνητο, επιδόματα οργάνωσης γραφείου, εισιτήρια και λοιπά έξοδα κίνησης, συνεργάτες κλπ.), ενώ στις περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης τους για τα αδικήματα αυτά θα στερούνται πλήρως των προνομίων και των ατελειών.

Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο επίμαχο άρθρο 38 του νομοσχεδίου αφορούν οποιοδήποτε κακούργημα και τα πλημμελήματα της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης κοινής ή στην υπηρεσία, εκβίασης, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, παραπλάνησης σε ψευδορκία, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας δικηγόρου, απιστίας περί την υπηρεσία, δωροδοκίας, καταπίεσης, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγής εγγράφου, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, του εγκλήματος κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:10