search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:42
MENU CLOSE

Κυβέρνηση… Άνω – Κάτω Παρτάλι

12.06.2014 21:00
oldphotosvoultepsi1402590396.jpg

Πολιτική «Βαβέλ» και μια κυβέρνηση… παρτάλι έβγαλε ο – δια χειρός Σταμάτη και Μπούρα – ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Πολιτική «Βαβέλ» και μια κυβέρνηση… παρτάλι έβγαλε ο – διά χειρός Σταμάτη και Μπούρα – ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο υπουργός Επικρατείας επέβαλε υπουργούς και καρατόμησε άλλους που αντιδρούσαν στις επιλογές του.

Ο Σαμαράς, από την πλευρά του, ο οποίος καταλάβαινε ότι το σχήμα που έφτιαξαν οι άμεσοι συνεργάτες του και, κυρίως, ο Δημήτρης Σταμάτης είναι εξαιρετικά αδύναμο για τις απαιτήσεις της εποχής και «έμπαζε» πολιτικά, έσπευσε να μιλήσει στους δημοσιογράφους στο Μαξίμου. Ήθελε να περάσει τη γραμμή του για τη στόχευση του ανασχηματισμού και ήταν τόση η βιασύνη του, ώστε πάτησε στο γκαζόν και πήγε στα κάγκελα του Μαξίμου.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου όσοι στοιχειωδώς σκεπτόμενοι είδαν στις τηλεοράσεις την εικόνα τραβούσαν τα μαλλιά τους αναλογιζόμενοι τις φωτογραφίες και τίτλους όπως «Ο Σαμαράς στα κάγκελα», «Πίσω από τα κάγκελα ο Σαμαράς» κ.λπ.
Όσο για τις δικαιολογίες ότι βιαζόταν να πάει στον οδοντίατρο επειδή είχε πονόδοντο και πως γι’ αυτό δεν κατέβηκε στην πόρτα ή δεν σταμάτησε στην πίσω πόρτα με το αυτοκίνητο δεν έπεισαν. Αντιθέτως έδειξαν ότι υπήρχε έντονος εκνευρισμός, κούραση και μεγάλη απογοήτευση για την τελική εικόνα που εξέπεμπε το νέο κυβερνητικό σχήμα, παρότι είχε προαναγγελθεί και ετοιμαζόταν επί εβδομάδες.

Εκλογική λογική

Είναι προφανές πως ο ανασχηματισμός έγινε με εκλογική λογική. Ο Σταμάτης θέλησε να βάλει υπουργούς από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες στοχεύει στις εθνικές εκλογές για να κρατηθεί η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα. Τα 14 στελέχη της κυβέρνησης προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, όπου κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι από την Περιφέρεια Ιονίων, όπου επίσης κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται δυο υπουργοί, ο Νίκος Δένδιας και η Άντζελα Γκερέκου.

Στην Αττική στόχος είναι να ανακτήσει η Ν.Δ. την πρωτιά στην Α’ Αθηνών και να περισώσει δυνάμεις στη Β’ Αθηνών, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εκλέγονται ο Βορίδης και η Χριστοφιλοπούλου. Στη Β’ Αθηνών εκλέγονται οκτώ στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που μπήκαν στην κυβέρνηση.

Εκτός από τον Χαρδούβελη, που ήταν προσωπική επιλογή του Σαμαρά – αν και κάποιοι λένε ότι ήταν ιδέα του Στουρνάρα –, αφού θεωρητικά περιπλανήθηκε σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία αρνήθηκαν, το κεντρικό σχέδιο του ανασχηματισμού φιλοτεχνήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας. Ο Σταμάτης και ο Μπούρας στήριξαν και «βόλεψαν» σε υπουργικές θέσεις όσους… «πήγαιναν το γράμμα» του Μαξίμου σε καθημερινή βάση.

Βούλτεψη και Ντινόπουλος ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Σταμάτη για να παίρνουν γραμμή ώστε να συγκρούονται με τους αντιπάλους τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Λιγότερες φορές έπαιξαν τον ρόλο αυτόν, αλλά με τρόπο που ικανοποιούσε τον Σταμάτη, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και η Κατερίνα Παπακώστα.

Η έκπληξη

Αν και είχε καλές επαφές με το σύστημα Σαμαρά, ο Βασίλης Κικίλιας αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη ως επιλογή για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο Μάκης Βορίδης ήταν αναμενόμενο να υπουργοποιηθεί λόγω της καθημερινής μάχης που έδινε στη Βουλή παράγοντας και… πολιτική γραμμή. Στην καθημερινή συνεργασία του με το Μαξίμου και το επιτελείο Σαμαρά δεν υπήρχαν προβλήματα και, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν για να καλυφθεί η πολιτική γεωγραφία, ο νέος υπουργός Υγείας κάλυπτε τις προδιαγραφές των επιτελών του Μαξίμου.

Ο ανασχηματισμός κόπηκε και ράφτηκε με βάση την ερμηνεία που έδωσε στο πολιτικό μήνυμα των εκλογών το επιτελείο Σαμαρά στο Μαξίμου: «Οι νοικοκυραίοι και οι σοβαροί έχουν πειστεί ότι θα κάνουμε τη δουλειά και πρέπει να κερδίσουμε τώρα τις λαϊκές συνοικίες και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Έτσι στην κυβέρνηση αποτυπώνεται μια ισορροπία τρόμου, η οποία αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει. Από τη μία πλευρά το μήνυμα προς το εξωτερικό περί συνέπειας και συνέχειας με την επιλογή Χαρδούβελη και από την άλλη πλευρά οι εκφραστές της προσέγγισης με τα λαϊκά στρώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μόλις μια ημέρα μετά την ορκωμοσία, η δήλωση της Βούλτεψη στον ΑΝΤ1 ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει σχέση με όσα κάνουμε εμείς προκάλεσε τόση δυσφορία σε κύκλους εντός και εκτός χώρας, ώστε ακούστηκαν το μεσημέρι μέχρι και πληροφορίες για άμεση απομάκρυνσή της.

Οι εκφραστές της κριτικής γραμμής απέναντι στις μεταρρυθμίσεις είναι πολλοί εντός του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για γκάφες του επιτελείου του Σαμαρά. Πολλοί θυμούνται τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη να αντιδρά τόσο στη φορολόγηση των αγροτών όσο και στη συνέχιση του καταστροφικού παραγωγικού μοντέλου των επιδοτήσεων για μη παραγωγή.

Ο Καρασμάνης, που προέρχεται από το χωράφι και είναι ενεργός αγρότης, συναγωνιζόταν σε λαϊκίστικες ερωτήσεις τον έτερο γαλάζιο βουλευτή Πέλλας Δάνη Τζαμτζή.

Μέχρι και ο Λοβέρδος φέρεται να πήρε τηλέφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να δει εάν μπορεί να μην υπογράψει τις απολύσεις των διοικητικών από ΑΕΙ και ΤΕΙ, αν και ο ίδιος το διαψεύδει. Ο Ντόλιος δήλωσε ότι αναγκαστικά θα συνεργαστεί με τον Ντινόπουλο και έσπευσε την επομένη να το μαζέψει δίνοντας διευκρινίσεις.

Οι επιλογές ήταν τέτοιες, ώστε σε ορισμένα υπουργεία πολλοί αναρωτιούνται πώς θα συνυπάρξει π.χ. ο Δένδιας με τον Γιακουμάτο. Μέχρι πρόσφατα, ο Γιακουμάτος κατηγορούσε δημοσίως τον Δένδια ότι βρισκόταν πίσω από τη δημοσιοποίηση υπόθεσης φοροδιαφυγής οικογενειακής του επιχείρησης. Η υπερεκπροσώπηση στον Έβρο με τρεις συνολικά υφυπουργούς αποδίδεται στην προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων που στήριξαν το μειονοτικό κόμμα στις ευρωεκλογές, ενώ ανεξήγητη (;) είναι η επίσημη εκπροσώπηση της Αργολίδας από δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Μανιάτης, Ανδριανός).

Σε γενικές γραμμές πρόκειται όντως για ισορροπία τρόμου. Πόσο θα κρατήσει, πόσα και ποια προβλήματα θα δημιουργήσει, εδώ είμαστε να τα δούμε – να γελάσουμε και να… κλάψουμε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:41