search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:57
MENU CLOSE

Για τα δεινά της Νουδούλας φταίει ο Θεοχάρης

14.06.2014 21:00
oldphotostheoxaris1400223544.jpg

Τελικώς βρέθηκε ο «ένοχος» για την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές: ο Χάρης Θεοχάρης.

Τελικώς βρέθηκε ο «ένοχος» για την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές: ο Χάρης Θεοχάρης. Άλλωστε ήδη ο Γιάννης Στουρνάρας αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών με χαμόγελα ανυπόκριτης ευτυχίας, αποχαιρετώντας με το – μάλλον κρύο και αποτυχημένο – χιούμορ του τους τέως συνεργάτες του και με ένα αίσθημα ανακούφισης, το οποίο δεν θα μπορούσε με τίποτε να κρυφτεί.

Έτσι, ενώ ο πραγματικά υπεύθυνος για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής αποχώρησε αναλαμβάνοντας τα ηνία της Τράπεζας της Ελλάδος ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση Σαμαρά και την τρόικα των δανειστών, έπρεπε να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος προκειμένου να του φορτωθούν όχι μόνο όσα έκανε, αλλά και όσα… δεν έκανε.

Ποιος προσφορότερος, λοιπόν, από τον Θεοχάρη, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν υπήρχε περίπτωση – εκ του ρόλου του, αλλά και διαφόρων αποτυχημένων χειρισμών του – να είναι συμπαθής;

Μάλιστα, με ειδικό μαθηματικό τύπο, που καταρτίστηκε στα ημιυπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, υπολογίστηκε και το ποσοστό που μόνος του, ολομόναχος, αφαίρεσε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας από την εκλογική δύναμη της Ν.Δ.: δύο ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες και… βάλε. Με βάση λοιπόν τη μαθηματική λογική, τώρα που απομακρύνθηκε η… πηγή του κακού, η μεταστροφή της κοινής γνώμης έχει ξεκινήσει. Τόσο απλό ήταν.

Ανέκδοτο

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το εντόπισε το… λάθος. «Θα το διορθώσουμε» είπε αναφερόμενος στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Και έδωσε εντολή στον Στουρνάρα να καλέσει στο γραφείο του τον Θεοχάρη και να ζητήσει την παραίτησή του.

Ο Στουρνάρας το έκανε εκδίδοντας μια από τις τελευταίες αποφάσεις του και τώρα βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο όπου βρισκόμασταν πριν από… ενάμιση χρόνο: να αναζητούμε μόνιμο γραμματέα Φορολογικών Εσόδων, ο οποίος, για τουλάχιστον μια πενταετία, θα ασκήσει τα καθήκοντά του μακριά από τις πολιτικές και τις κομματικές επιρροές, και θα επικεντρωθεί στην επιβολή του φορολογικού νόμου, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Πώς ακούγονται πλέον όλα αυτά στον μέσο πολίτη, αναγνώστη και ψηφοφόρο; Ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η όλη ιστορία με την αποπομπή του πρώην γενικού γραμματέα απέδειξε ακόμη μια φορά πόσο βαθιές είναι οι ρίζες των κομματικών μηχανισμών. Η επίσημη «δικαιολογία» που βγήκε προς τα έξω ως αιτία για την απομάκρυνση του Θεοχάρη δεν έγινε πιστευτή.

• Απομακρύνεται ο «ανεξάρτητος» γενικός γραμματέας Εσόδων επειδή έβγαλε μια εγκύκλιο για τη φορολόγηση των ομολόγων κατ’ εφαρμογή του νόμου, ο οποίος – για την ιστορία – εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ;
• Απομακρύνεται επειδή δημοσίευσε το διετές business plan του, κάτι που αποτελεί συμβατική του υποχρέωση;
• Απομακρύνεται μήπως διότι έστειλε ειδοποιητήρια ελέγχου σε 60.000 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι είχαν «πειράξει» τα στοιχεία τους για να εισπράξουν το «πεντακοσάρικο»;
Πράγματι, όλα αυτά προκάλεσαν την οργή της κοινής γνώμης, ενώ η ιδιοσυγκρασία του Θεοχάρη και η μόνιμη έκθεσή του στη δημοσιότητα, άλλοτε μέσω τηλεόρασης και άλλοτε μέσω Twitter, τον έκαναν «στόχο» στα μάτια της κοινής γνώμης. Όμως τα αίτια της απομάκρυνσης ήταν… άλλα.
• Ποιος αλήθεια πρόσεξε ότι δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί η αποπομπή Θεοχάρη είχε μόλις εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων προκειμένου να στελεχωθούν οι τέσσερις γενικές διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων;
•  Πόσοι γνώριζαν ότι θα ακολουθούσε αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση και των υπόλοιπων διευθύνσεων της «ανεξάρτητης» ΓΓΔΕ;
• Ποιος είχε καταλάβει ότι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά στα χέρια του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος θα αποτελούσε στο εξής η αποκλειστική αρμοδιότητα του Θεοχάρη και του κάθε Θεοχάρη;

Εξουσίες

Στη Συγγρού και στο Μαξίμου συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν εκχωρήσει στον τεχνοκράτη Θεοχάρη μόνο την αρμοδιότητα να εκδίδει εγκυκλίους και να ανακοινώνει παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Δεν του είχαν δώσει μόνο την εξουσία που συνεπάγεται η κατάρτιση λίστας υποψηφίων για έλεγχο. Του είχαν δώσει και την εξουσία να ορίζει γενικούς διευθυντές και διευθυντές.

Φαίνεται ότι αυτό έπεσε πολύ «βαρύ» στον κομματικό μηχανισμό. Οπότε η απομάκρυνση ήταν θέμα χρόνου. Τώρα αν «παίζει» και τίποτε άλλο, αν δηλαδή προέκυψαν ευρήματα σε ελέγχους τα οποία δεν θα έπρεπε να προκύψουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή αν επιβλήθηκαν πρόστιμα σε λάθος ανθρώπους και επιχειρήσεις, είναι κάτι που… δεν θα το μάθουμε, εκτός αν μια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να μας ενημερώσει δημοσίως και υπευθύνως για τα πραγματικά αίτια της αποπομπής.

Ένα πάντως είναι βέβαιο: Ο Θεοχάρης μπορεί να έφυγε, αλλά το… συμβόλαιό του θα μείνει. Ο διάδοχός του, είτε επιλέξει πρόσωπα αρεστά για τη θέση των διευθυντών και των γενικών διευθυντών είτε όχι, είτε είναι ο ίδιος συμπαθής είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει:

1. Να εισπράξει από το καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2 δισ. ευρώ.
2. Να εισπράξει το 25% των καινούργιων ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχηματίζονται, δηλαδή περίπου 4-5 δισ. ευρώ.
3. Να εισπράξει τον φόρο ακινήτων, ήτοι 2,5 δισ. ευρώ.
4. Να εισπράξει τον φόρο εισοδήματος, ήτοι πάνω από 3 δισ. ευρώ.
5. Να εισπράξει τα τέλη κυκλοφορίας, να ελέγξει τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, να ελέγξει ποιοι εισέπραξαν μέρισμα κατά… λάθος, ποιοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ κ.λπ., κ.λπ.

Εδώ που τα λέμε, ο Θεοχάρης είχε φροντίσει ο ίδιος να μην είναι συμπαθής, οπότε εύκολα έφαγε το… σουτ. Αν ο επόμενος τα καταφέρει; Να δούμε πόση από την ευθύνη θα χρεωθούν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο… Χαρδούβελης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:52