search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:53
MENU CLOSE

Μια ιστορία Μνήμης 1974 – 2014

15.06.2014 21:00
Μια ιστορία Μνήμης 1974 - 2014 - Media

Δακρυσμένο πουλί, στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη…

Σαράντα χρόνια μετά τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τους χιλιάδες νεκρούς, τους αγνοούμενος, τους πρόσφυγες, η μνήμη παραμένει άσβεστη. Τα ίχνη της απώλειας εγγράφονται στο συλλογικό υποσυνείδητο του κυπριακού λαού, ακολουθούν τους Έλληνες, αλλά ανήκουν στην παγκόσμια Ιστορία.

Μοναδική παρηγοριά η τέχνη, θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης αλλά και ο ασφαλέστερος οδηγός στην αναζήτηση της αλήθειας. Η καλλιτεχνική εταιρεία «Αργώ» προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, ένα διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ταινίες που γυρίστηκαν με θέμα την εισβολή και τις συνέπειες του ξεριζωμού, στις 10 και 11 Ιουλίου (το πρόγραμμα επιμελείται ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης).

Μια «Διαδρομή Μνήμης» (30 Ιουνίου – 13 Ιουλίου) θα ακολουθηθεί από το θέατρο «Αργώ» στην πρεσβεία της Κύπρου (με την επιμέλεια της Μαργαρίτας Καταγά). Οι εικαστικοί καλλιτέχνες θα έχουν τοποθετήσει έργα τους κατά μήκος της διαδρομής. Στην αφετηρία της πορείας, η εγκατάσταση των φωτογραφιών των αγνοουμένων, όπως και των ονομάτων τους, σηματοδοτεί την έννοια της μνήμης και της απώλειας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας (30.6) θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Αργώ» ο μονόλογος του Δημήτρη Λέντζου «Ο γιος μου ο Ελπήνορας».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος παρουσιάζεται και η εξαιρετικά επίκαιρη παράσταση «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη.

Το έργο γράφτηκε το 2005 και θέτει σε χρόνο φαινομενικά ανύποπτο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης και καταναλωτισμού που βίωνε η Ελλάδα και η Κύπρος. Μέσα από ένα σύγχρονο ζευγάρι και την επίσκεψη συγγενούς που δέχεται από την Κύπρο προς αναζήτηση του αγνοούμενου αδελφού, αποκαλύπτεται ο κρυφός μας φόβος να υπάρξουμε, επιλέγοντας μια μεταμοντέρνα επιφανειακή ζωή. Το καταλυτικό τέλος θα αποδείξει ότι ο πυρήνας του έργου δεν είναι οι αγνοούμενοι, αλλά οι αγνοούντες. Ο φόβος. Η άγνοια.

«Ξεκίνησα να γράφω το έργο», λέει ο συγγραφέας, «όχι ως ένας στρατευμένος δημόσιος τιμητής των σημερινών ηθών, αλλά ως άνθρωπος που αναρωτιέται. Για την κατάσταση των λέξεων σήμερα, όπως μνήμη, αλήθεια, δέος, ύβρις… Λέξεις που όσο τις προσπερνάς τόσο πιο τραγικές γίνονται». Τους ρόλους ερμηνεύουν η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Αλέξανδρος Σταύρου και η Μαρία Τσαρούχα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Χριστίνα Κωστέα και τον σχεδιασμό φωτισμών η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

INFO Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις «Αγνοούμενοι 1974 – Αγνοούντες 2014». Θεατρική παράσταση «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη από την Καλλιτεχνική Εταιρεία «Αργώ». Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418550). 26 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:00 (και στο θέατρο «Αργώ» τη χειμερινή περίοδο 2014-15)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:53