search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:38
MENU CLOSE

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

14.06.2014 10:49
Ισραηλινά μαχητικά σφυροκοπούν ξανά τη Λωρίδα της Γάζας - Media

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε πολλές επιδρομές πλήττοντας θέσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να αναφερθούν θύματα, έπειτα από τη ρίψη μιας ρουκέτας από την περιοχή αυτή στο ισραηλινό έδαφος, ανέφεραν συγκλίνουσες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε πολλές επιδρομές πλήττοντας θέσεις στο νότιο τμήμα της Γάζας, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να αναφερθούν θύματα, έπειτα από τη ρίψη μιας ρουκέτας από την περιοχή αυτή στο ισραηλινό έδαφος, ανέφεραν συγκλίνουσες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Σε μια ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η ΠΑ έπληξε μια εγκατάσταση όπου λάμβαναν χώρα «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και όπου βρισκόταν «μια αποθήκη όπλων» στο «νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Οι αρχές στη Γάζα επιβεβαίωσαν τις επιδρομές.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, ισραηλινά ελικόπτερα Apache προκάλεσαν υλικές ζημιές σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς δυτικά της Χαν Γιούνες, ενώ έπληξαν επίσης μια ακατοίκητη περιοχή στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές δεν υπήρξαν θύματα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση εκτόξευσε μια ρουκέτα από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα ή υλικές ζημιές, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται τη στιγμή που η ένταση αυξάνεται επί του πεδίου. Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ διεξάγουν εντατικές έρευνες για να βρουν τρεις νεαρούς Ισραηλινούς οι οποίοι αγνοούνται από την Πέμπτη το βράδυ στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πλέον βέβαιο ότι έχουν απαχθεί από Παλαιστίνιους.

Ο στρατός έχει κλείσει τα δύο κυριότερα σημεία διέλευσης από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και αντιστρόφως για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι τρεις νεαροί στο θύλακα ο οποίος ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, 128 ρουκέτες και όλμοι έχουν ριφθεί από την αρχή της χρονιάς —συμπεριλαμβανομένων 4 εντός του Ιουνίου— από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

Η πιο πρόσφατη τέτοια ενέργεια είχε καταγραφεί την Τετάρτη. Αμέσως μετά οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές που είχαν αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος να χάσει τη ζωή του και δύο άλλοι να τραυματιστούν.

Ο νεκρός και οι τραυματίες ανήκαν σε μια οργάνωση σαλαφιστών, στην οποία οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Πάντως οι επιθέσεις των ένοπλων οργανώσεων από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας στο Ισραήλ έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, καθώς η Χαμάς επιχειρεί ενεργά να τις αποτρέψει στο πλαίσιο της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2012.

Ο ισραηλινός στρατός ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στη Δυτική Όχθη σήμερα στο πλαίσιο των ερευνών για τους τρεις αγνοούμενους νεαρούς. Σύμφωνα με μια πηγή έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μια μονάδα αλεξιπτωτιστών.

Η υπόθεση της εξαφάνισής τους θεωρείται μια κρίσιμη δοκιμασία για τις σχέσεις ανάμεσα στις ισραηλινές αρχές και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, οι οποίες ήδη έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά τη συμφωνία που συνήψε με τη Χαμάς για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει ήδη τουλάχιστον 12 κατοίκους της Χεβρώνας και των προαστίων τους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με ντόπιους, ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν εργάζονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί πως οι έρευνες επικεντρώνονται σε μέσα μεταφοράς των τριών νέων που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι απήχθησαν ενώ έκαναν οτοστόπ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο στρατός προχωρεί επίσης στην κατάσχεση βίντεο από ιδιωτικά συστήματα ασφαλείας στη Χεβρώνα, ενώ εμπόδισε τουλάχιστον 300 κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Μια πηγή του στρατού επιβεβαίωσε μιλώντας ανώνυμα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δρουν με βάση το σενάριο πως πρόκειται για απαγωγή, αλλά προειδοποίησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη χρονική στιγμή», τόνισε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μια άλλη πηγή, ένας ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πολλές δεκάδες» Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί, τόνισε ότι «μελετώνται όλα τα σενάρια» σχετικά με την εξαφάνιση των τριών νεαρών, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει «συνεργασία» με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ, επίσης επικαλούμενη αξιωματικούς του στρατού, μετέδωσε πως έχει καταγραφεί «ορισμένη πρόοδος στην έρευνα», χωρίς να δώσει καμιά άλλη λεπτομέρεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:38