search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:00
MENU CLOSE

H τέχνη της παραπλάνησης: Διαφημίσεις και πραγματικότητα

15.06.2014 06:40
H τέχνη της παραπλάνησης: Διαφημίσεις και πραγματικότητα - Media

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το BigMac σας είναι τόσο διαφορετικό από αυτό στη διαφήμιση των McDonald 's; Ή γιατί πισίνα του ξενοδοχείου σας είναι από κοντά… γούρνα σε σχέση με την εικόνα στο σάιτ του ξενοδοχείου;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το BigMac σας είναι τόσο διαφορετικό από αυτό στη διαφήμιση των McDonald 's; Ή γιατί πισίνα του ξενοδοχείου σας είναι από κοντά… γούρνα σε σχέση με την εικόνα στο σάιτ του ξενοδοχείου;

Μια νέα inforgraphic έρευνα αποκαλύπτει πόσο μακριά θα πάνε οι εταιρείες να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά – αντικαθιστώντας το παγωτό με πουρέ πατάτας για μια πιο σταθερή εμφάνιση ή με τη χρήση του πετρελαίου κινητήρων που δίνει την εικόνα μελιού.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι οι διαφημίσεις των χάμπουργκερς, στις οποίες  φαίνονται πιο μεγάλα, πιο φρέσκα, πιο υγιεινά και σίγουρα εντελώς διαφορετικά από ό, τι πραγματικά είναι.

Για να δείξει τη διαφορά μεταξύ των  διαφημίσεων και των πραγματικών προϊόντων, η FinancesOnline σύγκρινε το… μύθο με την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, μια διαφήμιση ξενοδοχείου φωτογράφισε από συγκεκριμένη γωνία την πισίνα του ώστε να φαίνεται μεγάλη και εντυπωσιακή, ενώ από κοντά η παραπλάνηση είναι εμφανής: Η  πισίνα είναι μικρή.

Τελειότητα μέσω photoshop: Oι εταιρείες είναι γνωστό ότι υπερβάλλουν στη χρήση photoshop για να προωθήσουν τα προιόντα τους. Μάλιστα, μία τέτοια φωτογραφία του2011 με πρωταγωνίστρια τη Τζούλια Ρόμπερτς είχε απαγορευτεί λόγω υπερβολικής χρήσης "αερογράφου", που την έκανε να μοιάζει αφύσικα με 20χρονη.Άλλο τρανταχτό παράδειγμα: μια διαφήμιση μάσκαρας του ChristianDior με την NataliePortman είχε απαγορευτεί το 2012, μετά από αίτημα της ανταγωνίστριας εταιρείας μακιγιάζ L'Oreal που παραπονέθηκε ότι η διαφήμιση ήταν παραπλανητική και υπερβολική.

Εύκολοι στόχοι: Τα παιδιά είναι συχνά εξαπατώνται από διαφημίσεις και όταν θα λάβουν τελικά  την εξωτερική παιδική πισίνα, θα απογοητευτούν καθώς θα δουν ότι είναι πολύ μικρότερη από ό, τι διαφημίζεται.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:00