search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:56
MENU CLOSE

Φρίκη στο Ιράκ (Photos)

16.06.2014 06:20
Φρίκη στο Ιράκ (Photos) - Media

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλούν οι εικόνες που απεικονίζουν την ομαδική εκτέλεση δεκάδων ιρακινών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στους τζιχαντιστές αντάρτες. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του υλικού, η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές. Προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν προκαλεί η επέλαση των τζιχαντιστών.

Παγκόσμια κατακραυγή προκαλούν οι εικόνες που απεικονίζουν την ομαδική εκτέλεση δεκάδων ιρακινών στρατιωτών που είχαν παραδοθεί στους τζιχαντιστές αντάρτες. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του, η ιρακινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές. Προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν προκαλεί η επέλαση των τζιχαντιστών.
 
Το φωτογραφικό υλικό δείχνει τους αιχμάλωτους στρατιώτες να επιβιβάζονται σε φορτηγά και στη συνέχεια να υποχρεώνονται να ξαπλώσουν σε ένα χαντάκι, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Οι τελευταίες φωτογραφίες απεικονίζουν τους στρατιώτες βουτηγμένους στο αίμα.

Όπως σημειώνουν οι «New York Times» πρόκειται για τις πιο φρικιαστικές πράξεις των τελευταίων ετών τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, που ξεπερνάει ακόμη και τις επιθέσεις με χημικά οι οποίες έγιναν πέρσι τον Αύγουστο.
 
Προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν λόγω προέλασης των τζιχαντιστών
 
Εντωμεταξύ όπως αναφέρει τo vima.gr, απευθείας διάλογο με το Ιράν φέρεται να εξετάζει να ανοίξει η Ουάσινγκτον ενώπιον της προέλασης των τζιχανιστών στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση που επικαλούνται ξένα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «το ενδεχόμενο προσέγγισης ΗΠΑ με το σιιτικό Ιράν είναι μέτρο της ανησυχίας που επικρατεί για την ενίσχυση της σουνιτικής ISIS στο κεντρικό Ιράκ.

Τόσο το βρετανικό πρακτορείο Reuters όσο και η αμερικανική Wall Street Journal επικαλούνται τη Δευτέρα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για το άνοιγμα διαλόγου απευθείας με την Τεχεράνη. 

Η WSJ υποστηρίζει μάλιστα ότι οι πρώτες επαφές ΗΠΑ και Ιράν για το ζήτημα των τζιχανιστών στο Ιράκ θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα -ενώ οι δύο χώρες θα συνομιλούν ήδη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν εάν και πώς θα συνδράμουν την αδύναμη κυβέρνηση της Βαγδάτης στη μάχη κατά της ISIS. Ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο πλην της χερσαίας επέμβασης (καθώς η Ουάσινγκτον δεν θέλει εμπλοκή σε νέα «περιπέτεια» στη Μέση Ανατολή) ενώ, ως δείγμα ετοιμότητας, ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο έχει βάλει πλώρη για τον Περσικό Κόλπο».

Όσον αφορά την Τεχεράνη, η κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για την επέλαση της σουνιτικής ISIS. Μετά από διάφορες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα για ετοιμότητα του Ιράν ακόμη και για «συνεργασία με τον αμερικανικό διάβολο» κατά των τζιχαντιστών, ο Ροχανί μάλιστα ανέφερε το Σάββατο ότι «εάν οι ΗΠΑ δράσουν, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί συνεργασία». 

Ο ιρανός πρόεδρος είχε τονίσει ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα του Ιράκ για βοήθεια, αλλά η Τεχεράνη είναι έτοιμη «να συνδράμει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54