search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:29
MENU CLOSE

Έρχονται SMS με άρωμα

16.06.2014 06:54
Έρχονται SMS με άρωμα - Media

Μετά τα SMS (μηνύματα κειμένου) και τα MMS (μηνύματα με φωτογραφίες, ήχους, βίντεο), πλέον έχει έρθει η ώρα και για τα… μηνύματα με μυρωδιές. Ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό, αλλά στο κοντινό μέλλον οι λάτρεις της τεχνολογίας θα μπορούν να στέλνουν ο ένας στον άλλον μηνύματα (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) εμπλουτισμένα με… μυρωδιές της επιλογής τους.

 
(Του Γιώργου Σκαφίδα από το www.ethnos.gr)
 
Μετά τα SMS (μηνύματα κειμένου) και τα MMS (μηνύματα με φωτογραφίες, ήχους, βίντεο), πλέον έχει έρθει η ώρα και για τα… μηνύματα με μυρωδιές. Ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό, αλλά στο κοντινό μέλλον οι λάτρεις της τεχνολογίας θα μπορούν να στέλνουν ο ένας στον άλλον μηνύματα (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) εμπλουτισμένα με… μυρωδιές της επιλογής τους.
 
Ο Ντέιβιντ Εντουαρντς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος δημιουργώντας το επονομαζόμενο «oPhone». Ο λόγος για την πρώτη στα χρονικά συσκευή αποστολής και λήψης… αρωματικών μηνυμάτων, η οποία λειτουργεί σε σύνδεση με smartphones και προσωπικούς υπολογιστές.


 
Ο Εντουαρντς ετοιμάζεται μάλιστα αύριο, Τρίτη, να κάνει και την πρώτη επίσημη δοκιμή επιχειρώντας να στείλει μέσω iPhone ένα μήνυμα οσμής, καλούμενο «oNote», από το Μανχάταν στο Παρίσι. Εάν το πείραμα στεφθεί από επιτυχία, όπως άλλωστε αναμένεται, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η μαζική παραγωγή συσκευών τύπου «οPhone» και η κυκλοφορία τους στο εμπόριο μέσα στο 2015. Έχει μάλιστα ήδη οριστεί και η τιμή κάθε συσκευής στα 199 δολ.
 
Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία αποστολής και λήψης μυρωδιών, η λογική είναι η εξής: κάθε χρήστης iPhone θα μπορεί κάνοντας χρήση μιας εφαρμογής (scent-tagging app) με την ονομασία «oSnap» να εμπλουτίζει τις φωτογραφίες που στέλνει σε άλλους με tags που… μυρίζουν. Για να οσμιστεί κανείς το τελικό αποτέλεσμα (το οποίο θα διαρκεί γύρω στα 10 δευτερόλεπτα), θα πρέπει βέβαια να έχει ο ίδιος πρόσβαση σε κάποιο ειδικό «οPhone». Μέσα στους επόμενους μήνες, o Έντουαρντς και η παρέα του πρόκειται να εγκαταστήσουν τα πρώτα δημοσίως προσβάσιμα «oPhones» σε ειδικά σημεία σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Παρίσι προκειμένου το κοινό να μπορέσει να πάρει μια… μυρωδιά των εξελίξεων.
 
Όσο για τη σύνθεση των «μηνυμάτων», η επιλογή του συνδυασμού των αρωμάτων θα γίνεται μέσα από την έτοιμη αρωματοθήκη του «οPhone». Συγκεκριμένα, κάθε «οPhone» φέρει εντός του 32 μοναδικές μυρωδιές («unique scents») που μπορούν να συνδυαστούν έως και οκτώ μαζί κάθε φορά κατά συνολικά περισσότερους από 300.000 διαφορετικούς τρόπους. Εάν θέλει κανείς για παράδειγμα να αποστείλει σε κάποιο φίλο του την οσμή πίτσας, μπορεί να επιλέξει μέσω της εφαρμογής «oSnap» έναν συνδυασμό από επιμέρους μυρωδιές όπως «ντομάτα», «τυρί», «πιπεριά» και «κρεμμύδι». Το «οPhone» θα μπορούσε μάλιστα να παρομοιαστεί και με εκτυπωτή-φαξ… αρωμάτων καθώς αυτό γεμίζει όχι με ειδικά μελάνια όπως ένας εκτυπωτής, αλλά με ειδικές κάψουλες μοναδικών μυρωδιών, τις καλούμενες «οChips».
 
Αν και βγαλμένη μέσα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η ιδέα της αποστολής μηνυμάτων μέσω της όσφρησης είναι αρκετά παλιά. Στους κινηματογράφους της Αμερικής είχαν για παράδειγμα δοκιμάσει ήδη από τη δεκαετία του 1950 ένα σύστημα ονόματι «Smell-O-Vision» μέσω του οποίου έριχναν κατά τη διάρκεια της προβολής στην αίθουσα μυρωδιές που ταίριαζαν με όσα συνέβαιναν στην οθόνη, έτσι ώστε ο θεατής να μπορεί να «νιώσει» καλύτερα την ταινία. Αλλά και πίσω στο σήμερα, μέσα σε όλα τα άλλα, οι ιθύνοντες της Apple πειραματίζονται και με μια νέα εφαρμογή-συσκευή, που θα ξυπνά τον χρήστη με ήχους πρωινού και μυρωδιές από τηγανητό μπέικον.

Ντ. Eντουαρντς: Ο καθηγητής ροκ σταρ

Τον έχουν παρομοιάσει με τον Γουίλι Γουόνκα (τον εκκεντρικό και ευφάνταστο σοκολατοποιό της μεγάλης οθόνης) και όχι άδικα. «Τρελός επιστήμονας» από τους λίγους, ο 52χρονος Ντέιβιντ Eντουαρντς πορεύεται εδώ και χρόνια πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ιδιοφυές και το εξωπραγματικό. Είναι υπεύθυνος για… πρωτοποριακές εφευρέσεις: η σοκολάτα που καπνίζεται, το αλκοόλ που εισπνέεται, τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και οι… φαγώσιμες συσκευασίες τροφίμων, μεταξύ πολλών άλλων.


 
Πλέον, έχει βαλθεί να κάνει πραγματικότητα την αποστολή… μυρωδιών μέσω smartphone και απ' ό,τι φαίνεται θα τα καταφέρει. Έχει μάλιστα προχωρήσει και στη σύσταση σχετικής εταιρείας με την ονομασία «Vapor Communications».
 
Κι όμως, ο Εντουαρντς είναι εκτός από εκκεντρικός και ιδιαιτέρως ικανός. Διδάσκει βιοϊατρική μηχανική και βιοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι μάλιστα ευρύτερα γνωστός μεταξύ των φοιτητών και ως «ο ροκ σταρ καθηγητής του Χάρβαρντ». Για το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά επιστημονικά βραβεία στην Αμερική, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως προτού 40αρίσει ήταν ήδη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Όσο για το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό του «όραμα», αυτό ονομάζεται «oBook». Ο λόγος για το βιβλίο που θα διηγείται ιστορίες με λέξεις αλλά και με μυρωδιές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27